Charley Crockett

PustervikDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Woody West presenterar:
Charley Crockett
Pustervik
Datum: 19 augusti 2019
Biljettpris ordinarie: 200 + service
Åldersgräns: 18 år
Entré från: 19.00
Konsertlokal öppnar: 19.00
På scen: 20.00


Charley Crockett började som en blues-sångare, men med varje albumsläpp och efterföljande turné vandrar han djupare in i den amerikanska roots-myllan. Som avlägsen släkting till legendariska pionjären Davy Crockett är det både naturligt och självklart att Charley med lätthet hämtar bildspråk från western-mystiken och traditionen till sin musik. 


Crockett är född i San Benito, en gränsstad i södra Texas som också Freddy Fender kallade sitt hem. Efter att under en fattig och strulig uppväxt ha flyttat runt i Texas med sin ensamstående mor hamnade Crockett till slut i New Orleans. Där lärde han sig, som gatumusikant, väva in country och swing i sin blues-ankrade americana. 


Debutalbumet ‘A Stolen Jewel’ var mer av ett blues-album, och gav honom ett större lokalt följe i Dallas-trakten där han hade sin bas kring 2015. Uppföljaren ‘In the Night’ 2016 drev honom mer mot country, och efter ett års intensivt turnerande kom albumet ‘Lil G.L.’s Honky Tonk Jubilee’ ut via Thirty Tigers. Albumet är en samling covers av country-klassiker, som med eftertryck visar hur väl det strikt traditionella utgör en naturlig del av hans distinkta, rootsiga ‘Texas Soul’ som han själv gärna kallar det. 


Mästerliga ‘Lonesome as a Shadow’ från april 2018 som spelades in vid Sam Phillip’s Recording Service i Memphis med hjälp av producenten Matt Ross-Spang (Jason Isbell, Margo Price) är första fullängdaren med enbart eget material. Det är ett album fyllt med berättelser från Crocketts eget händelserika liv, som han kände sig tvungen att tona ner för att framstå som mer troliga. Även detta album följdes upp med ett intensivt turnerande, den här gången med uppbackning av kompbandet ’the Blue Drifters’.


Han har tidigare besökt oss som support till JD McPherson, men till sommaren är det äntligen dags för en egen turné i Skandinavien.


Pustervik har sedan 20-talet varit en del av Göteborgs nöjes- och kulturliv. Under de första 70 åren huserade här biograferna Järntorgsbiografen, Rialto och Prisma och sedan 90-talet har det varit teaterscen. Nationalteatern drev verksamheten några år innan Pusterviksteatern tog över lokalerna och använde dem som en av Sveriges främsta gästspelsscener. Vid sidan av teatern har Pusterviksbaren de senaste tio åren under drift av Lotten varit en av landets ledande scener för konserter och klubbar. Nu drivs lokalerna ansvarsfullt vidare med ett brinnande engagemang för mötesplatsen, musiken och scenen.


Namnet Pustervik påträffas tidigast 1707 genom Pusterwijk, 1814 Pustevik, Pustervik 1855och har under Göteborgs historia haft flera olika betydelser. Från början betecknade det en vik vid stranden av Göta älv, belägen strax väster om Stora Otterhälleberget, vid den delen som kallades Lilla Otterhällan – numera Kungshöjd. Om namnets ursprung är man oeniga, men en tolkning menar att det betyder "viken där man pustar". Det skulle då syfta på att de som rodde på älven gjorde ett uppehåll i Pustervik. Viken fylldes igen i slutet av 1880-talet.


En annan teori hävdar att området uppkallats efter det pommerska Poesterwijck-bugten, senare Putziger Wiek. Viken blev känd genom en dansk kaperiaktion där 1572, och dess namn kom sedan att användas också om andra, grunda, havsliknande vikar.
En tredje menar att namnet är lånat från Danmark eller Skåne och går tillbaka på ordet puster, vilket var öknamnet på en smed, med tanke på hans arbete med blåsbälgen. På grund av eldfaran i de gamla trähusstäderna tvingades smederna ibland att bygga sina smedjor utanför stadsporten, i detta fallet den närbelägna Karlsporten.


På 1780-talet anlades en hamn för järnexport strax väster om vallgravens anslutning till älven, vid Pustervik. På platsen uppstod en enkel lager- och hantverksbebyggelse i trä som eldhärjades vid flera tillfällen. Efter branden 1947 avröjdes området och reglerades för uppförandet av Folkets hus, som stod klart vid Järntorget 1952.11

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-08-19 19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen:Charley Crockett

Charley Crockett, I Am Not Afraid på Spotify

In the Night

I Am Not Afraid

Charley Crockett, Jamestown Ferry på Spotify

Lil G.L.'s Honky Tonk Jubilee

Jamestown Ferry

Charley Crockett, In the Night på Spotify

In the Night

In the Night

Ge oss och andra en recension om du va där!


Hitta oss på Facebook