Whitney

PustervikDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Woody West & Luger Presenterar:
Whitney
Pustervik
Datum: 6 augusti 2019
Biljettpris ordinarie: 240 + service
Åldersgräns: 18 år
Entré från: 19.00
Konsertlokal öppnar: 19.00
På scen: 20.00


Whitney är det unga Chicagobaserade storbandet som egentligen består av duon sångaren/trummisen Julien Ehrilich och gitarristen Max Kakacek som tidigare synts i andra indiestorheter. Efter en serie strålande singlar släppte de sin debutplatta ”Light Upon the Lake” i juni 2016 och tog både publik och kritiker med storm med sin tillbakalutade men passionerat soulinfluerade countryslackerrock. Albumet var ett av det årets allra bästa, duon visade upp en låtskrivarbegåvning och musikalitet långt bortom det vanliga där Ehrlich mjuka falsett alltid dansar lätt runt Kakaceks enastående gitarrslingor.


Live bestod gänget av ett storband på 6 personer, inklusive blås och efter att ha gjort en mindre Europaturné efter första singeln ”No Woman” så blev gänget snabbt sommarens festivalsuccé med bejublade och hypade framträdanden i samband med SXSW, Primavera, Stay Out West och End of the Road. En succé som sedan följdes upp med en slutsåld klubbturné under hösten (och Whitney’s tredje spelning på Pustervik inom loppet av 7 månader).


Efter en tids tystnad har bandet på sistone börjat portionera ut spelningar och skvallra om album nummer två, eller som bandet själva konstaterade i en intervju nyligen: ”if people liked Light Upon The Lake, they are really going to fuck with this”.


Sommarens hetaste spelning är därmed här!


Pustervik har sedan 20-talet varit en del av Göteborgs nöjes- och kulturliv. Under de första 70 åren huserade här biograferna Järntorgsbiografen, Rialto och Prisma och sedan 90-talet har det varit teaterscen. Nationalteatern drev verksamheten några år innan Pusterviksteatern tog över lokalerna och använde dem som en av Sveriges främsta gästspelsscener. Vid sidan av teatern har Pusterviksbaren de senaste tio åren under drift av Lotten varit en av landets ledande scener för konserter och klubbar. Nu drivs lokalerna ansvarsfullt vidare med ett brinnande engagemang för mötesplatsen, musiken och scenen.


Namnet Pustervik påträffas tidigast 1707 genom Pusterwijk, 1814 Pustevik, Pustervik 1855och har under Göteborgs historia haft flera olika betydelser. Från början betecknade det en vik vid stranden av Göta älv, belägen strax väster om Stora Otterhälleberget, vid den delen som kallades Lilla Otterhällan – numera Kungshöjd. Om namnets ursprung är man oeniga, men en tolkning menar att det betyder "viken där man pustar". Det skulle då syfta på att de som rodde på älven gjorde ett uppehåll i Pustervik. Viken fylldes igen i slutet av 1880-talet.


En annan teori hävdar att området uppkallats efter det pommerska Poesterwijck-bugten, senare Putziger Wiek. Viken blev känd genom en dansk kaperiaktion där 1572, och dess namn kom sedan att användas också om andra, grunda, havsliknande vikar.
En tredje menar att namnet är lånat från Danmark eller Skåne och går tillbaka på ordet puster, vilket var öknamnet på en smed, med tanke på hans arbete med blåsbälgen. På grund av eldfaran i de gamla trähusstäderna tvingades smederna ibland att bygga sina smedjor utanför stadsporten, i detta fallet den närbelägna Karlsporten.


På 1780-talet anlades en hamn för järnexport strax väster om vallgravens anslutning till älven, vid Pustervik. På platsen uppstod en enkel lager- och hantverksbebyggelse i trä som eldhärjades vid flera tillfällen. Efter branden 1947 avröjdes området och reglerades för uppförandet av Folkets hus, som stod klart vid Järntorget 1952.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-08-06 19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen:

Ge oss och andra en recension om du va där!


Hitta oss på Facebook