Många evenemang som listas här har med tanke på rådande läge ställts in!
Kontrollera alltid med arrangör om hur det ser ut med ditt evenemang!

kl: 19:00

Oscar Zia

PustervikDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Live Nation presenterar
Oscar Zia
Pustervik
Datum: Måndag 2 mars 2020
Biljettpris: 200 kr + service
Åldersgräns: 18 år
Entré från: 19.00
På scen: 20.00


Hösten 2018 släppte Oscar Zia sina första låtar på svenska. Det känns kanske inte som så längesen, men mycket har hänt sen dess.


Hösten 2018 var till exempel Greta Thunberg bara en 15-årig kuf som skolstrejkade för klimatet utanför riksdagen och Oscar Zia gav ut EP:n ”Din” som handlade om den skräckblandade eufori man känner när man är nykär och har ena foten i ett tivoli och den andra i helvetet. I intervjuer pratade Oscar om hur han precis tagit sig igenom ett krisigt år där han tvivlat på sig själv både som artist och person, men hur han lyckats ta sig ut på andra sidan levande. Han sjöng om att shota och hångla i slowmotion och allt såg ljust ut. Men bara för att man lyckas ta sig ur en kris betyder det tyvärr inte att det inte står en ny och väntar runt hörnet.


Ett år senare så har Oscar släppt ytterligare två singlar på svenska. Han sjunger uppgivet om att stå utanför en port där man nyss bodde ihop med nån och att ”Odengatan luktar piss”. Fyllehånglen är utbytta mot fyllebråk och känslan av att gå hem tillsammans med nån genom natten är utbytt mot att gå hem ensam, röka tre cigg i rad och plocka upp sin telefon som man kastat i marken samtidigt som man undrar var allt gick fel.


Låtarna är skrivna för ett tag sen, men beskriver läskigt nog exakt min situation i livet just nu. Jag skrev väldigt mycket om hur jag tror att saker skulle bli, och som en jävla spåtant hade jag rätt. Men jag vill aldrig skriva om mina kärleksrelationer igen, för hur mycket ska jag egentligen behöva minnas? Säger Oscar.


Det senaste året har varit 50% underbart och 50% skit. Jag kämpar med att hitta nån form av självkänsla som alla terapeuter säger kommer med åldern, men jag skulle verkligen behöva den nu! Jag känner mig helt säker på det jag skriver och det jag gör på scenen, men när jag går av så vill jag dubbelkolla med alla andra för att dom liksom ska bekräfta att det verkligen var bra. Så jag har kanske brist på självkänsla och är beroende av bekräftelse?


Att den snart 23 år gamla Oscar redan pratar om terapeuter i plural är kanske inte så konstigt om man tänker på att han breakade redan som 15-åring i ”X Factor” och därför fått växa upp och fucka upp samtidigt som han varit en offentlig person. Det är ett extremt slitet uttryck - men det som inte dödar påstås ju göra en starkare och kanske har de senaste årens känslomässiga bergochdalbana gjort honom lite mer självsäker, i alla fall musikaliskt.


När vi spelade in förra EP:n var jag väldigt inställsam och lyssnade mycket på människorna i rummet - hur det skulle mixas, hur hes min röst skulle låta och hur jag skulle uttala orden så att det lät så coolt som möjligt. De låtar jag släppt i höst och det som kommer framåt är resultatet av en mycket mer kompromisslös låtskrivarprocess, men absolut lika ångestfylld om inte mer.


De två låtarna som har släppts är ”Finns det nån” och ”Ingen kan göra dig hel” med vilka Oscar setts i en rad olika sammanhang under. Från att ha gästat Linnea Hendriksson på Mosebacke, via Nyhetsmorgon till säsongspremiären av Robins.


Musikaliskt är det en mycket mer organisk ljudbild. Det är en förlängning av EP:n ”Din” men känslan är större, pampigare och inte lika ”klubbvänlig”. Jag ser mest fram emot att spela alla låtar live, de är lite skapade för det


Pustervik har sedan 20-talet varit en del av Göteborgs nöjes- och kulturliv. Under de första 70 åren huserade här biograferna Järntorgsbiografen, Rialto och Prisma och sedan 90-talet har det varit teaterscen. Nationalteatern drev verksamheten några år innan Pusterviksteatern tog över lokalerna och använde dem som en av Sveriges främsta gästspelsscener. Vid sidan av teatern har Pusterviksbaren de senaste tio åren under drift av Lotten varit en av landets ledande scener för konserter och klubbar. Nu drivs lokalerna ansvarsfullt vidare med ett brinnande engagemang för mötesplatsen, musiken och scenen.


Namnet Pustervik påträffas tidigast 1707 genom Pusterwijk, 1814 Pustevik, Pustervik 1855och har under Göteborgs historia haft flera olika betydelser. Från början betecknade det en vik vid stranden av Göta älv, belägen strax väster om Stora Otterhälleberget, vid den delen som kallades Lilla Otterhällan – numera Kungshöjd. Om namnets ursprung är man oeniga, men en tolkning menar att det betyder "viken där man pustar". Det skulle då syfta på att de som rodde på älven gjorde ett uppehåll i Pustervik. Viken fylldes igen i slutet av 1880-talet.


En annan teori hävdar att området uppkallats efter det pommerska Poesterwijck-bugten, senare Putziger Wiek. Viken blev känd genom en dansk kaperiaktion där 1572, och dess namn kom sedan att användas också om andra, grunda, havsliknande vikar.
En tredje menar att namnet är lånat från Danmark eller Skåne och går tillbaka på ordet puster, vilket var öknamnet på en smed, med tanke på hans arbete med blåsbälgen. På grund av eldfaran i de gamla trähusstäderna tvingades smederna ibland att bygga sina smedjor utanför stadsporten, i detta fallet den närbelägna Karlsporten.


På 1780-talet anlades en hamn för järnexport strax väster om vallgravens anslutning till älven, vid Pustervik. På platsen uppstod en enkel lager- och hantverksbebyggelse i trä som eldhärjades vid flera tillfällen. Efter branden 1947 avröjdes området och reglerades för uppförandet av Folkets hus, som stod klart vid Järntorget 1952.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2020-03-02 19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen: