kl: 19:00

The Savage Rose

PustervikDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Tittar du på dansk rockmusik ur ett historiskt perspektiv hittar du oundvikligen The Savage Rose någonstans högst upp i pyramiden. Annisette och resten av hennes band var före sin tid för cirka 50 år sedan. Det är de fortfarande.


Den speciella genren The Savage Rose har odlat sedan starten 1967 har kallats "Life Blues". En genre som ännu blommar lika vackert och starkt. 2012 släpptes albumet "Love And Freedom", vilket hyllades som en av bandets bästa utgivningar någonsin. En serie låtar som tar "en fin omfamning av livet, kärleken och rätten till frihet". Som alltid med den karismatiska Annisette som den vokala och visuella fixstjärnan.


Det är otroligt att tänka att debutalbumet "The Savage Rose" släpptes så långt tillbaka som 1968 - där det hjälpte både att revolutionera dansk rock och samtidigt definiera det som en helt oberoende konstform. Sedan dess har det blivit ett helt gäng plattor - både stora konstnärliga och kommersiella framgångar.


Inte många kan producera stora skivor med mer än 20 års mellanrum, men The Savage Rose har gjort det med klassiker som "The Triumph of Death" och "Black Angel". Med de senaste utgåvorna - "Universal Daughter" (2007), "Love And Freedom" (2012) och "Homeless" (2017), visade Annisette och The Savage Rose att det också fanns liv i bandet efter att bandets mittpunkt, Thomas Koppel, dog plötsligt 2006.


Den nuvarande liveversionen av The Savage Rose levererar låtar från hela långa karriären - såväl klassiker från de första albumen, låtar från senare utgåvor samt helt nya spår. Dags att välkomna en dansk rockinstitution till Sverige!


Pustervik har sedan 20-talet varit en del av Göteborgs nöjes- och kulturliv. Under de första 70 åren huserade här biograferna Järntorgsbiografen, Rialto och Prisma och sedan 90-talet har det varit teaterscen. Nationalteatern drev verksamheten några år innan Pusterviksteatern tog över lokalerna och använde dem som en av Sveriges främsta gästspelsscener. Vid sidan av teatern har Pusterviksbaren de senaste tio åren under drift av Lotten varit en av landets ledande scener för konserter och klubbar. Nu drivs lokalerna ansvarsfullt vidare med ett brinnande engagemang för mötesplatsen, musiken och scenen.


Namnet Pustervik påträffas tidigast 1707 genom Pusterwijk, 1814 Pustevik, Pustervik 1855och har under Göteborgs historia haft flera olika betydelser. Från början betecknade det en vik vid stranden av Göta älv, belägen strax väster om Stora Otterhälleberget, vid den delen som kallades Lilla Otterhällan – numera Kungshöjd. Om namnets ursprung är man oeniga, men en tolkning menar att det betyder "viken där man pustar". Det skulle då syfta på att de som rodde på älven gjorde ett uppehåll i Pustervik. Viken fylldes igen i slutet av 1880-talet.


En annan teori hävdar att området uppkallats efter det pommerska Poesterwijck-bugten, senare Putziger Wiek. Viken blev känd genom en dansk kaperiaktion där 1572, och dess namn kom sedan att användas också om andra, grunda, havsliknande vikar.
En tredje menar att namnet är lånat från Danmark eller Skåne och går tillbaka på ordet puster, vilket var öknamnet på en smed, med tanke på hans arbete med blåsbälgen. På grund av eldfaran i de gamla trähusstäderna tvingades smederna ibland att bygga sina smedjor utanför stadsporten, i detta fallet den närbelägna Karlsporten.


På 1780-talet anlades en hamn för järnexport strax väster om vallgravens anslutning till älven, vid Pustervik. På platsen uppstod en enkel lager- och hantverksbebyggelse i trä som eldhärjades vid flera tillfällen. Efter branden 1947 avröjdes området och reglerades för uppförandet av Folkets hus, som stod klart vid Järntorget 1952.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2020-03-06 19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen: