Många evenemang som listas här har med tanke på rådande läge ställts in!
Kontrollera alltid med arrangör om hur det ser ut med ditt evenemang!

kl: 19:00

Explosions In The Sky

PustervikDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Luger Presenterar:
Explosions In The Sky
Pustervik
Datum: 7 maj 2020
Biljettpris ordinarie: 295 + service
Åldersgräns: 18 år
Entré från: 19.00
Konsertlokal öppnar: 19.00
På scen: 20.00


“Our band turns twenty years old this year and to celebrate we're going to be playing some shows this coming Fall. We hope to see some of you out there. And thanks so much for sticking with us for so long. We truly appreciate it.” - Explosions in the Sky


Ända sedan början av 2000-talet har Explosions in the Sky tonsatt vår vardag med det episka och dramatiska. Under åren har kvartettens arrangemang framstått som långa verk, filmer att överväldigas av, litterära epos att gömma sig i. Ständigt har bandet utforskat musikens cineastiska kvalitéer genom att röra sig mellan olika akter, teman och känslor. Där andra band kanske använder sången eller texten för att införliva det emotionella, har det just varit i avsaknaden av sång som Explosions in the Sky skapat sina mest känslomässiga stunder – där varje ton och anslag berättat sin egen saga. I år firar Explosions in the Sky 20 år som band med en omfattande turné som gör två nedslag i Sverige – 7 maj på Pustervik i Göteborg, och 9 maj på Münchenbryggeriet i Stockholm. Biljetterna släpps fredag 6 september klockan 10.00 via luger.se


Det är svårt att uppskatta vilken verkan albumet The Earth is Not a Cold Dead Place hade på musiklandskapet när den släpptes år 2003. Om postrocken tidigare varit ett ytterkantsfenomen, lyckades Explosions in the Sky sätta genren på kartan och till synes definiera en ny generation av musik följande millennieskiftet. Medan akter som Godspeed You! Black Emperor, Sigur Ros och Mogwai utforskade de mörkare delarna av vårt psyke och samhälle, vägrade Explosions in the Sky att släppa taget om ljusglimtarna. Gruppens senaste album släpptes år 2016 till överväldigande positiv kritik. Med införlivandet av mer elektroniska element, en aggressivare ton och spår av math-rock, bevisade bandet att de är långt ifrån färdiga – världen och musiken är ständigt något som går att utforska och expandera.


Pustervik har sedan 20-talet varit en del av Göteborgs nöjes- och kulturliv. Under de första 70 åren huserade här biograferna Järntorgsbiografen, Rialto och Prisma och sedan 90-talet har det varit teaterscen. Nationalteatern drev verksamheten några år innan Pusterviksteatern tog över lokalerna och använde dem som en av Sveriges främsta gästspelsscener. Vid sidan av teatern har Pusterviksbaren de senaste tio åren under drift av Lotten varit en av landets ledande scener för konserter och klubbar. Nu drivs lokalerna ansvarsfullt vidare med ett brinnande engagemang för mötesplatsen, musiken och scenen.


Namnet Pustervik påträffas tidigast 1707 genom Pusterwijk, 1814 Pustevik, Pustervik 1855och har under Göteborgs historia haft flera olika betydelser. Från början betecknade det en vik vid stranden av Göta älv, belägen strax väster om Stora Otterhälleberget, vid den delen som kallades Lilla Otterhällan – numera Kungshöjd. Om namnets ursprung är man oeniga, men en tolkning menar att det betyder "viken där man pustar". Det skulle då syfta på att de som rodde på älven gjorde ett uppehåll i Pustervik. Viken fylldes igen i slutet av 1880-talet.


En annan teori hävdar att området uppkallats efter det pommerska Poesterwijck-bugten, senare Putziger Wiek. Viken blev känd genom en dansk kaperiaktion där 1572, och dess namn kom sedan att användas också om andra, grunda, havsliknande vikar.
En tredje menar att namnet är lånat från Danmark eller Skåne och går tillbaka på ordet puster, vilket var öknamnet på en smed, med tanke på hans arbete med blåsbälgen. På grund av eldfaran i de gamla trähusstäderna tvingades smederna ibland att bygga sina smedjor utanför stadsporten, i detta fallet den närbelägna Karlsporten.


På 1780-talet anlades en hamn för järnexport strax väster om vallgravens anslutning till älven, vid Pustervik. På platsen uppstod en enkel lager- och hantverksbebyggelse i trä som eldhärjades vid flera tillfällen. Efter branden 1947 avröjdes området och reglerades för uppförandet av Folkets hus, som stod klart vid Järntorget 1952.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2020-05-07 19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen: