The Jayhawks

PustervikDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Woody West presenterar:
The Jayhawks (US)
Support: Karl Blau
Pustervik - Stora Klubben
Tisdag 13 september 2016 kl 19.00
På scen c:a 20.00
Öppet till 02.00
Ålder 18 år

Det anrika alt-countryslagskeppet The Jayhawks återvänder i vår med nya albumet ”Paging Mr. Proust” och till hösten är de tillbaka på våra breddgrader för ännu en vända av tidlösa melodier, skimrande stämsång och glimrande gitarrer. The Jayhawks tillhör alt.countryns allra största hörnstenar, och på albumet återfinner du kärnan av The Jayhawks, Gary Louris, bandets huvudsaklige sångare, låtskrivare och gitarrist genom åren tillsammans med Marc Perlman, Tim O’Reagan och Karen Grotberg. På plattan ”Paging Mr. Proust” har gruppen samarbetat med REM’s Peter Buck och producentgeniet Tucker Martine (The Decemberists, My Morning Jacket, Laura Veirs) som spelat in plattan i sin studio Flora Recording & Playback in alternativa musikparadiset Portland, Oregon. Från det karaktäristiska janglet i inledande ”Quiet Corners & Empty Spaces” till den klassiskt varumärkta stämsången i ”Isabels Daugther” visar gruppen upp den styrka som varit konsekvent sedan de legendariska 90-tals albumen Hollywood Town Hall och Tomorrow The Green Grass fram till senare tids plattor som ”Smile” och mästerliga Rainy Day Music där Gary Louris geniala sinne för lättflytande popmelodier fått stå i centrum.

Tillsammans med Uncle Tupelo och sedemera Son Volt och Wilco lade Jayhawks grunden för det som kom att kallas alt.country, vad det nu betyder. De revolutionerade 90-talets alternativa rockscen och är föregångare till senare tids alternativa indierockscountrysuccéer som Ryan Adams, My Morning Jacket, Jonathan Wilson och Vetiver samt upprätthållare av klassisk amerikansk rocktradition ihop med namn som Chris Robinson Brotherhood, Wilco och Lucinda Williams.

Woody West Facebook

www.pustervik.nu

www.pusterviksbiljetter.com
Pusterviks Biljetter Facebook

Pustervik har sedan 20-talet varit en del av Göteborgs nöjes- och kulturliv. Under de första 70 åren huserade här biograferna Järntorgsbiografen, Rialto och Prisma och sedan 90-talet har det varit teaterscen. Nationalteatern drev verksamheten några år innan Pusterviksteatern tog över lokalerna och använde dem som en av Sveriges främsta gästspelsscener. Vid sidan av teatern har Pusterviksbaren de senaste tio åren under drift av Lotten varit en av landets ledande scener för konserter och klubbar. Nu drivs lokalerna ansvarsfullt vidare med ett brinnande engagemang för mötesplatsen, musiken och scenen.


Namnet Pustervik påträffas tidigast 1707 genom Pusterwijk, 1814 Pustevik, Pustervik 1855och har under Göteborgs historia haft flera olika betydelser. Från början betecknade det en vik vid stranden av Göta älv, belägen strax väster om Stora Otterhälleberget, vid den delen som kallades Lilla Otterhällan – numera Kungshöjd. Om namnets ursprung är man oeniga, men en tolkning menar att det betyder "viken där man pustar". Det skulle då syfta på att de som rodde på älven gjorde ett uppehåll i Pustervik. Viken fylldes igen i slutet av 1880-talet.


En annan teori hävdar att området uppkallats efter det pommerska Poesterwijck-bugten, senare Putziger Wiek. Viken blev känd genom en dansk kaperiaktion där 1572, och dess namn kom sedan att användas också om andra, grunda, havsliknande vikar.
En tredje menar att namnet är lånat från Danmark eller Skåne och går tillbaka på ordet puster, vilket var öknamnet på en smed, med tanke på hans arbete med blåsbälgen. På grund av eldfaran i de gamla trähusstäderna tvingades smederna ibland att bygga sina smedjor utanför stadsporten, i detta fallet den närbelägna Karlsporten.


På 1780-talet anlades en hamn för järnexport strax väster om vallgravens anslutning till älven, vid Pustervik. På platsen uppstod en enkel lager- och hantverksbebyggelse i trä som eldhärjades vid flera tillfällen. Efter branden 1947 avröjdes området och reglerades för uppförandet av Folkets hus, som stod klart vid Järntorget 1952.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2016-09-13 19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen:The Jayhawks

The Jayhawks, Blue på Spotify

Tomorrow The Green Grass

Blue

The Jayhawks, Save It For A Rainy Day på Spotify

Rainy Day Music

Save It For A Rainy Day

The Jayhawks, Quiet Corners & Empty Spaces på Spotify

Paging Mr. Proust

Quiet Corners & Empty Spaces