kl: 14:00

Vernissage: Vivian Caccuri + Ditte Ejlerskov

Röda Sten KonsthallDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Vernissage: Vivian Caccuri + Ditte Ejlerskov
Två separatutställningar inleder utställningsåret 2019: A Soul Transplant av Vivian Caccuri och Can You Hear Me? av Ditte Ejlerskov. Rihanna, myter och genetiska likheter mellan människor och myggor är några av de områden som konstnärerna intresserar sig för. På vernissagen genomförs en nyproducerad ljudperformance, Over Skin, med Vivian Caccuri.
OM A SOUL TRANSPLANT – VIVIAN CACCURI
Med ljud och ljus som verktyg utforskar Vivian Caccuri den västerländska kolonialismen, sociala strukturer och normer. A Soul Transplant är ett nytt verk skapat under en residensvistelse på Studio Acusticum i Piteå. Den utgår från en mytologisk berättelse om det ömsesidiga genetiska beroendet mellan människor och myggor.

För myggor är det surrande ljudet kärleksförklaringar, för människan är det avskytt. I A Soul Transplant knyter konstnären an till insekterna och surrandet är grunden för verket. Caccuri menar att i ett mytiskt förflutet var människorna odödliga och saknade individualitet, de var omöjliga att skilja från varandra, som riskorn eller termiter. När malarians andar, gula febern och andra virus smittade myggan blev det slutet för det oändliga kollektivet. Myggan blev människans dödliga fiende. Det skulle kunna betraktas som en tragedi, men dödligheten skapade också individen, människan började känna rädsla, kärlek, ångest, mod, ambition, tillhörighet, ensamhet, tidsrymden och så vidare.

Kompositionen, som skrivits av Caccuri och som spelats in under en residensvistelse i Piteå (en del av Swedish Lapland Artist in Residency) har möjliggjorts genom ett samarbete mellan Röda Sten Konsthall, Resurscentrum för konst och Studio Acusticum. I kompositionen kombineras den mänskliga rösten med piporgel, myggljud och blåsinstrument. Ljudverket framförs till största del i mörker genom en storskalig ljud- och ljusinstallation i Röda Sten Konsthalls utställningsrum Katedralen.

OM CAN YOU HEAR ME? – DITTE EJLERSKOV
Can You Hear Me? är en serie målningar, ett ljudverk och en video som speglar konstnärens självkritiska reflektioner kring vita privilegier, det vill säga konflikten mellan att vara kritisk mot den privilegierades position och samtidigt befinna sig i den.

Ditte Ejlerskov har tidigare arbetat med popikonen Rihanna som motiv och ämne. En dag vaknade ett av hennes verk till liv och sa ”Hej Ditte. Du har hittat på mig. Jag är inte längre ett porträtt av Rihanna, jag är en myt som skapades i din fantasi, ett eko av din blick”. Den nyvaknade musan sa att Ditte förkroppsligade den vita européns privilegier. Ejlerskov minns att ”när jag betraktade målningen, som jag trodde föreställde Rihanna, förstod jag att jag hade skapat en paparazzimålning utan egentlig koppling till den riktiga personen. Det var en ren fantasi. Jag började då söka efter sambanden mellan artefakt, skapare, subjekt, objekt och betraktare för att förstå varför jag målade det jag gör”. Genom denna utställning gestaltar konstnären denna inre konflikt.

OM VIVIAN CACCURI:
Vivian Caccuri är född i São Paulo, Brasilien, 1986. Hon har utvecklat projekt runt om i Brasilien och utomlands, bland annat i Manaus (Brasiliens Amazonas), Accra, Detroit, Helsingfors, Wien, Venedig, Kiev, Valparaíso och New Mexico. Under sin karriär har hon samarbetat med musiker så som Arto Lindsay (USA/Brasilien), Gilberto Gil (Brasilien), Wanlov (Ghana) och har nyligen släppt sitt första musikprojekt, Homa. Hennes ljudinstallationer och kompositioner har spelats på radiostationer så som Resonance FM (London), Kunstradio (Wien) och Ra?dio Mirabilis (Rio de Janeiro). Caccuri deltog i den 36:e upplagan av São Paulo Biennalen (2016) och i Kochi-Muziris Biennale (2018). Sin första bok, Music is What I Make (2012), skrev hon vid Princeton University. Den publicerades i Brasilien och prisades med Funarte Prize of Critical Production in Music år 2013. Caccuri bor och arbetar i Rio de Janeiro, Brasilien.

OM DITTE EJLERSKOV:
Ditte Ejlerskov är född i Frederikshavn, Danmark, 1982. Hon har studerat på Malmö Konsthögskola och har sedan examen ställt ut sina verk på institutioner så som Malmö Konsthall, Malmö Konstmuseum, Skissernas Museum i Lund, Uppsala konstmuseum och på Konstakademin i Stockholm. I Norge har hon ställt ut på Kristiansand Kunsthall och Stenersen Museum i Oslo. Hon har också ställt ut på The Free Exhibition Building och Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn (Danmark), på CCA Andtrax (Spanien), Bonn Art Museum i Bonn (Tyskland), på Amos Anderson Art Museum i Helsingfors (Finland) och på Barbara Davis Gallery i Houston (Texas, USA). Ejlerskov nominerades till Carnegie Art Award 2012. 2017 målade hon det officiella porträttet av Helle Thorning-Schmidt, Danmarks statsminister mellan åren 2011–2015.

VERNISSAGEPROGRAM 9 FEBRUARI:
kl 14: Röda Sten Konsthall öppnar.
kl 16: Invigning: Verksamhetschef Mia Christersdotter Norman hälsar välkommen. Intendent Mariangela Méndez Prencke introducerar utställningarna.
kl 17: Performancen Over Skin med Vivian Caccuri.
Kl 18: Musik och mingel med konstnärerna.

Restaurang Röda Sten håller öppet under hela vernissagen.

Röda Sten konsthall är en konsthall belägen vid Röda Sten, under Älvsborgsbrons södra fäste vid Södra Älvstranden, i Göteborg.


Hösten 1991 bildade politikern Per Hållén tillsammans med Bob Kelly, Folke Edwards (chef för Lunds konsthall 1967-69 och Göteborgs stadsteater 1983-85, professor Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1985-89 och chef för Göteborgs konstmuseum 1990-95), Kent Karlsson (professor vid Konsthögskolan Valand vid Göteborgs universitet 1991–97), Lars Strannegård (innehavare av Bo Rydins och SCA:s professur i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm 2010-, rektor för Handelshögskolan i Stockholm 2014-) och Akke Zimdal (arkitekt) en arbetsgrupp med uppgift att omvandla området Röda Sten och dess pannhus till en plats för samtida konst och kultur.


Traditionen med graffiti i området har resulterat i att den ena av konsthallens ytterväggar ses som en vägg där det är tillåtet att måla. Denna vägg är dock inte en så kallad laglig vägg. Däremot är det lagligt att bemåla Draken, en betongkulptur av Per Agelii, i anslutning till huset.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-02-09 14:00-21:00


Plats/Lokal:

Adress:

Göteborg, Röda sten 1


Fler tillfällen:

Ge oss och andra en recension om du va där!


Urval ur aktuella nyheter


Bild på Dags Att Tycka Till Om Framtidens Göteborg 27-28/2 På Nordstan
PRESS
20 feb
kl: 19:50

Dags Att Tycka Till Om Framtidens Göteborg 27-28/2 På Nordstan

Dags för Göteborgarna att tycka till om hur framtidens stad ska planeras på bästa hållbara sätt. Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för Göteborg. En översiktsplan är visionen om hur kommunens mark och vatten ska användas på lång sikt så att staden kan utvecklas på ett hållbart sätt. - Översiktsplanen fungerar som en samlad framtidsbild, ett verktyg...

Bild på P!nk Släpper Singeln
PRESS
20 feb
kl: 13:50

P!nk Släpper Singeln "walk Me Home" Från Nya Albumet "hurts 2B Human" Som Släpps I April

Den internationella popikonen P!NK släpper idag nya singeln "Walk Me Home" via RCA. Låten är skriven av Nate Reuss, Scott Harris och P!NK själv och är producerad av Peter Thomas och Kyle Moorman. P!NK gav en liten försmak av låten för två veckor sedan på The Ellen DeGeneres Show där hon också meddelade att hon skulle släppa sitt åttonde studioalbum Hurts 2B Human i april. Tidigare...

Hitta oss på Facebook