Menu

Chalmersspexet GAUSS

Halmstad

Halmstads Teater
fredag, 15 november 2024 kl:18:00

Ett Chalmersspex är en humoristisk musikteaterföreställning för alla, inte bara för studenter. Handlingen är om en historisk person där historien ’skruvats’ och skrivits om. På scenen finns sju eller åtta aktörer, både manliga och kvinnliga. Ibland ingår en ’anakronism’ med en person från en annan tidsperiod. Under föreställningen framförs många sång- och dansnummer med musik från många kända musikstycken, både klassiska och moderna, och nyskriven text. När publiken tycker att något på scen är bra, så applåderar man och slutar inte applådera förrän aktören/ aktörerna gjort om numret/händelsen, då ofta med ny text, och är det riktigt bra så kan det bli ytterligare ett ’omtag’. Hela gänget med spexare uppgår till drygt 40 person med olika uppgifter som scenbyggare, sömmerskor, författare, direktion mm mm.
I år har Chalmersspexet funnits i 76 år och de har kommit till Halmstad mer än 50 gånger. Chalmersspexet är Sveriges största studentspex med föreställningar inte bara i Göteborg, de gör även ett antal turneer till Kalmar, Trollhättan, Västerås, Stockholm, Norrland, Finland och Halmstad.
Årets höjdpunkt i Halmstad heter "GAUSS".
Vi tuffar iväg mot det österrikiska kejsardömets huvudstad under en period av stor förändring i Europa; det tidiga 1800-talet. Vetenskap och industrialism sprider sig under tiden som en löpeld över kontinenten, till somligas fröjd och andras förfäran.
Den bakåtsträvande häxan Walpurga bestämmer sig då för att sätta stopp för vetenskapen genom en lömsk plan; att dräpa Europas matematiker. Hennes magi och lömska intriger leder till sist det matematiska samfundet till en konferens i Wien, som under tiden regeras av pest, kolera och den smått inkompetente Anton Lumpert, samt dennes fru, den missförstådda och olyckliga Elsa Marie.
Där på Wiens kullerstensgator kivas rivalerna Gauss och Lobachevsky om konferensens rampljus, samtidigt som den ungerska studenten Bolyai försöker klämma igenom sitt exjobb. Alltihop medan Euklides smått förvirrade spöke försöker upprätthålla någon form av ordning. Men till deras gemensamma förfäran kommer de till en spöklik insikt: De har alla tre kommit för att presentera samma upptäckt!

Evenemangets längd: 3 timmar
Paus: Ja

Åldersgräns: Nej

Mer info: www.chalmersspexet.se

Biljetter:
Halmstad Tourist Center (035-12 02 00) och www.ticketmaster.se
Handikapplatser bokas på Halmstad Tourist Center, en fri ledsagare/rullstol
Gruppbokning bokas på Halmstad Tourist Center

Halmstads Teater invigdes i november 1954 med August Strindbergs "Dödsdansen", i regi av Karin Kavli och med ett flertal välkända skådespelare. Planer på ett teaterbygge hade funnits sedan lång tid, men inte förverkligats. Teatern hade sedan 1866 varit inhyst i Hotell Mårtensson på Storgatan, där resande teatersällskap framträdde.



Chalmersspexet Gauss
2024-09-21 16:00:00
Göteborg, RunAn Chalmers



Chalmersspexet Gauss
2024-10-19 16:00:00
Göteborg, RunAn Chalmers



Chalmersspexet Gauss
2024-12-07 16:00:00
Göteborg, RunAn Chalmers

Datum / Tid

fredag, 15 november 2024 kl: 18:00

Plats

Halmstad, Halmstads Teater

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad