Föreläsningen är i övre foajen på Halmstads Teater.
Ett smörrebröd, en dryck och två forskare: Normbrytande språk och Halland som gränsland
Afterwork med forskning
Välkommen på afterwork på Halmstads teater med forskare inom olika spännande och oväntade områden från Högskolan i Halmstad. Under afterworken berättar två forskare om sin högaktuella forskning i 20 minuter vardera, medan du kan ställa frågor och njuta av ett smörrebröd och en dryck.
Normbrytande språk och Halland som gränsland – forskare pratar om hot och människors drivkrafter samt spåren av det förflutna
Drivkrafter bakom hotmeddelanden och om samhällets normer
Tanya Karoli Christensen är gästprofessor i forensisk lingvistik vid Högskolan i Halmstad. Hon forskar om språk som används i juridiska och kriminella sammanhang.
De flesta människor är överens om att det inte är okej att hota andra. Likväl skickas dagligen hotmeddelanden på sociala medier och med brev. Hur motiveras hoten i texterna som skrivs till andra? Tanya Karoli Christensen berättar om hur användningen av orden ”jag” och ”vi” visar att också de som hotar är mycket medvetna om samhällets normer – även när de själva bryter mot dem. (Tanya Karoli Christensen är dansktalande och kommer att anpassa språket till en svensktalande publik.)
Spåren av det förflutna i hallänningarnas minne
Jens Lerbom är docent i historia vid Högskolan i Halmstad. Han forskar om migration, förnationella identiteter, våldets kulturhistoria och politisk kultur.
Halland har alltid varit ett gränsland, i historiskt perspektiv stundtals våldsamt omtvistat mellan Danmark och Sverige. Sedan 1700-talet har relationerna mellan de nordiska grannarna och Halland som en del av Sverige varit tämligen okomplicerade. Har hallänningarna i sitt ”kollektiva minne” lagt den delvis dramatiska historien bakom sig? Om inte, hur kommuniceras det förflutna i modern tid? (Bild: Lovisa Fritzon)
Föreläsningen varar ca 60 minuter inkl. paus.
Biljetter med smörrebröd kan köpas till och med 16/1. Därefter kan endast biljetter utan smörrebröd köpas fram tills evenemanget börjar.
Biljetter
Halmstad Tourist Center (035-12 02 00) och www.ticketmaster.se
Handikapplatser bokas på Halmstad Tourist Center 035-12 02 00. Ledsagare betalar fullt pris.
Gruppbokning bokas på Halmstad Tourist Center 035-12 02 00.
Vid allergi eller övriga önskemål så kontakta Halmstad Tourist Center 035-12 02 00 omgående när du köpt biljett.
Halmstads Teater invigdes i november 1954 med August Strindbergs "Dödsdansen", i regi av Karin Kavli och med ett flertal välkända skådespelare. Planer på ett teaterbygge hade funnits sedan lång tid, men inte förverkligats. Teatern hade sedan 1866 varit inhyst i Hotell Mårtensson på Storgatan, där resande teatersällskap framträdde.