Menu

MUSICA VITAE - OCH INGENTING FÖRDUNKLAR HIMLENS LJUS

Helsingborg

Dunkers Kulturhus Konsertsalen
lördag, 14 april 2018 kl:19:00

Vilken lyx! Två av världens kanske mest personliga och uttrycksfulla violinister av idag. Det är inte ofta vi har äran att presentera två stjärnviolinister på samma scen, men i denna konsert som ägnas åt en av Sveriges just nu mest uppmärksammade tonsättare, Andrea Tarrodi, uppträder Musica Vitaes konstnärlige ledare Malin Broman och finländske Pekka Kuusisto sida vid sida. Möt en violinist som redan som 19-åring vann den prestigefyllda Sibeliustävlingen och vars sound har beskrivits som the most personal sound of any classical violinist now alive, av The Telegraph. I likhet med Malin Broman är Kuusisto en mångsidig musiker som inte räds nya utmaningar. Han är lika hemma i den klassiska solorepertoaren, som när det handlar om kammarmusik, jazz eller folkmusik.

Musik som tar andan ur en. Så har Tarrodis musik beskrivits i Dagens Nyheter. På senare år har hennes musik även fått internationell uppmärksamhet och förra sommaren uppfördes Tarrodis verk Liguria vid den anrika Proms¬festivalen i Royal Albert Hall. Färger och dess samspel med klanger är centralt i Tarrodis tonsättarskap (hon formger själv omslagen till sina partitur) och hennes musik har lovordats för sin klangskönhet, färgrikedom och särpräglade ljusspel. Dubbelkonserten Acanthes, som här får sitt uruppförande, är sålunda inspirerat av Matisses målning med samma namn. En annan tonsättare som hade intresse för färg och måleri var Arnold Schönberg. Hans suggestiva, banbrytande och senromantiska Verklärte Nacht, komponerat i de sista skälvande stunderna före förra sekelskiftet avrundar denna konsert som har alla förutsättningar att bli något alldeles extra.

Musik av: Andrea Tarrodi och Arnold Schönberg.

Medverkande: Musica Vitae
Malin Broman – violin, viola, konstnärlig ledare
Pekka Kuusisto – violin

Ingår i #FST100 – Tonsättarweekend 13 och 14 april på Dunkers kulturhus.

År 2018 firar Föreningen Svenska Tonsättare 100 år. Det firas på Dunkers Kulturhus med en manifestation för konstmusiken. Vi bjuder på musikframträdanden av essens:1, The Riot Ensemble och Musica Vitae, workshops och seminarier.

Arrangemanget görs i samarbete med Dunkers Kulturhus, Musik i Syd, Helsingborgs Kammarmusikförening och Föreningen Svenska Tonsättare och ingår i helgen Föreningen Svenska Tonsättare 100 år.

Dunkers kulturhus är ett museum och konstcentrum beläget i Helsingborg, vid Norra hamnen. I huset, namngivet efter företagaren Henry Dunker som bekostade hela museet, finns stora utrymmen för utställningar, scenkonst och pedagogisk verksamhet för barn och ungdomar inom konst, musik, media, dans och teater. Huset rymmer också bar, restaurang och butik. Totalt har huset en yta på 16 000 m², med 10 600 m² verksamhetslokaler och 3 200 m² utställningsyta. I Dunkers kulturhus ligger även Helsingborgs turistbyrå.

Datum / Tid

lördag, 14 april 2018 kl: 19:00

Plats

Helsingborg, Dunkers Kulturhus Konsertsalen

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

90kr - 200kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad