Menu

Arild Andersen Group feat. Marius Neset

Helsingborg

Dunkers Kulturhus
torsdag, 15 december 2022 kl:19:00

En ny norsk supergrupp har sett dagen ljus. Efter ett par framgångsrika och utsålda konserter på norska festivaler 2018 bestämde mästarbasisten Arild Andersen sig för att parallellt med sin bejublade trio arbeta med detta nya band. Bandet har fått namnet Arild Andersen Group och består av några av Arilds absoluta favoritmusiker från den yngre generationen.
Marius Neset har gjort en kometkarriär både som saxofonist och kompositör med verk för stora ensembler som London Sinfonietta och Bergen Philarmonic. Marius unika spelstil kan snabbt röra sig från en tät och rytmisk komplexitet till en mjukt och innerligt skönhet.
Helge Lien har med sitt delikata pianospel, vilket finner inspiration i Bill Evans lyrik, Keith Jarrets uppfinningsrikedom och Brad Meldaus subtila uttryck, lett till internationell uppmärksamhet.
Håkon Mjåset Johansen är trummisen som emellanåt vispar varligt över trumskinnet och andra gånger exploderar i ett skyfall av ljud.
Arild Andersen själv är basisten med den varma tonen. Han är ett stort namn internationellt. Redan 1967 började han spela med Jan Garbarek, Terje Rypdal och Jon Christensen. Följande år spelade han med Sonny Rollins, Don Cherry, Chick Corea m fl. På 80-talet startade han det legendariska bandet Masqualero. I senare tid har han samarbetat med bl a Pat Metheny, Joshua Redman, Makoto Ozone. Hans diskografi är ett stycke jazzhistoria. I eget namn har han gett ut 22 skivor på ECM. Men framför allt är han fast förankrad i samtiden. Hans stora kreativitet är kombinerad med en utsökt teknik. Arild Andersen är dessutom en fantastisk kompositör.
På scen:
Arild Andersen - kontrabas
Marius Neset - sopran- och tenorsaxofon
Helge Lien - piano
Håkon Mjåset Johansen - trummor

Dunkers kulturhus är ett museum och konstcentrum beläget i Helsingborg, vid Norra hamnen. I huset, namngivet efter företagaren Henry Dunker som bekostade hela museet, finns stora utrymmen för utställningar, scenkonst och pedagogisk verksamhet för barn och ungdomar inom konst, musik, media, dans och teater. Huset rymmer också bar, restaurang och butik. Totalt har huset en yta på 16 000 m², med 10 600 m² verksamhetslokaler och 3 200 m² utställningsyta. I Dunkers kulturhus ligger även Helsingborgs turistbyrå.

Datum / Tid

torsdag, 15 december 2022 kl: 19:00

Plats

Helsingborg, Dunkers Kulturhus

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

0kr - 325

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad