Grotesco - På Scala på turné

Helsingborg ArenaDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Grotesco vann nyligen pris för Årets bästa scenshow. Nu är det klart att den hyllade föreställningen för första gången tas ut på Sverigeturné 2016 – “Grotesco på Scala på turné – En näradödenrevy“. Efter succéåret på Scalateatern i Stockholm får andra städer äntligen uppleva showen som kallas dödskul” (Expressen), briljant” (Dagens Nyheter) och makalös” (Svenska Dagbladet).

Grotesco är nu hetare än någonsin. Nyligen utannonserades det att det kommer en tredje tv-säsong med den banbrytande gruppen i SVT och deras första scenföreställning Grotesco på Scala – En näradödenrevy fortsätter göra succé. Humorshowen, som hade höstpremiär för sin andra säsong på Scalateatern den 17 september, vann nyligen svenska humorpriset 2015 i kategorin Årets scenshow. Nu är det dessutom klart att föreställningen åker på en stor Sverigeturné under 2016.

Grotesco är en av Sveriges mest hyllade humorgrupper och ligger bakom oförglömliga sketcher och sånger som “Bögarnas fel”, “Ett kilo mjöl”, “Bestefar og jeg” och Tingeling”. I humorshowen, Grotesco på Scala – En näradödenrevy, som är regisserad av dansaren och koreografen Anna Vnuk, blandar de nyskrivet material med några av sina klassiska sketcher. Det är en galen revy i dödens gränsland med satiriska sång- och dansnummer, scener som ballar ur fullständigt och vassa kommentarer om samtiden.

På scen: Henrik Dorsin, Per Andersson, Emma Peters, Jakob Setterberg, Emma Molin, Linus Eklund-Adolphson, Rikard Ulvshammar, Michael Lindgren, Hanna Dorsin, Jonas Kahnlund samt Grotesco-orkestern under ledning av Andreas Grube.

Pressröster om Grotesco på Scala – En näradödenrevy”
“har skrattat så mycket, så många gånger, att det värker oroväckande under revbenen”
/DN

“nya showen är oerhört generös och kastar sig galet över genrer och sorter”
/SVD

”Grotesco är hetast i hela Humorsverige
/Aftonbladet

”Dödskul, Grotesco”
/Expressen

“humorshow med extra allt”
/UNT

“galet komiskt”
/Eskilstuna-Kuriren

”sylvass satir
/Gefle Dagblad

“Jag är oerhört imponerad”
/Kulturbloggen

Om Grotesco
Kollektivet Grotesco är en institution inom svensk humor. De har skapat en lång rad kända sketcher, tv-serier och låtar som sammanlagt har över 25 miljoner visningar på Youtube.

Grotesco slog igenom med sin självbetitlade humorserie i SVT 2007. De absurda och surrealistiska sketcherna blev snabbt populära och serien släpptes snart på dvd. 2009 uppträdde Grotesco som pausunderhållning i Melodifestivalen med vitt skilda versioner av låten Tingeling”, som Aftonbladet tyckte överträffade tävlingslåtarna”. Eurodisco-versionen “Tingaliin” med DJ Trexx” blev en stor succé, som toppade den svenska singellistan och retade upp ryska ambassaden.

Andra säsongen av Grotesco sändes i SVT 2010. Den innehöll klassiska sketcher som Bögarnas fel”, Sossezombies”, Svennen” och den återkommande trubadurkaraktären Trubbe Mollberg.

De senaste åren har Grotescos produktionsbolag GKU anlitats av SVT för ett antal experimentella humorserier, däribland Pulver, Bobby Blade” och Folkets Främsta Företrädare. Medlemmarna har också varit inblandade i en rad stora teaterföreställningar och tv-succéer som Partaj, ”Kontoret” och Solsidan. Nu är det också klart med en tredje säsong av Grotesco på SVT.

Föreställningen Grotesco på Scala – En näradödenrevy” var helt usåld under våren 2015 på Scalateatern. Under hösten gick föreställningen in på sin andra säsong och vann även svenska humorpriset 2015 i kategorin Årets scenshow.

Grotesco-kollektivet består av Anna Vnuk, Emma Peters, Emma Molin, Erik Wernquist, Hanna Dorsin, Henrik Dorsin, Jakob Setterberg, Jonas Kahnlund, Linus Eklund Adolphson, Micke Lindgren, Per Andersson, Per Gavatin, Rikard Ulvshammar och Viktor Titelman.

Föreställningens längd: ca 3 h inkl paus

Mer info om föreställningen finns på www.blixten.se/grotesco

Konserten presenteras av Blixten & Co. Läs mer om oss på www.blixten.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev på Kundklubben eller gilla oss på facebook.com/blixtenco för konserttips, erbjudanden och tävlingar.

Helsingborg Arena är en multiarena i Helsingborg, lokaliserad till Olympiaområdet i närheten av fotbollsarenan Olympia och idrottsanläggningen Idrottens hus. Det första spadtaget togs den 17 september 2010 och invigningen av arenan ägde rum den 30 november 2012.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2016-04-30 19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen:Grotesco

Grotesco, Bögarnas fel på Spotify

Grotesco - Musik från TV-serien

Bögarnas fel

Grotesco, En andlig sån (Runka Bulle) på Spotify

Grotesco - Musik från TV-serien

En andlig sån (Runka Bulle)

Grotesco, Göteborg e staden på G på Spotify

Grotesco - Musik från TV-serien

Göteborg e staden på G

Grotesco är en svensk humorgrupp och namnet på en komediserie som gruppen spelade in för Sveriges Television under två säsonger som sändes höstarna 2007 och 2010. Utöver detta har gruppen även medverkat som pausunderhållning i Melodifestivalen 2009 och släppt en CD med olika varianter av hitlåten Tingeling, som var huvudnumret i pausunderhållningen. Den 15 januari 2015 hade de premiär på sin första scenföreställning "Grotesco på Scala - en näradödenrevy" på Scalateatern i Stockholm. Den 3:e september 2015 bekräftades det att Grotesco gör en tredje säsong av sin tv-serie.


Pilotavsnittet av serien sändes under namnet Grotesco Royal 2006 som en del av Humorlabbet, en satsning på ny svensk humor i SVT, där olika humorgrupper tävlade med varsitt avsnitt. Grotesco vann tävlingen och priset var att producera en hel serie på åtta avsnitt. Den började visas i oktober 2007 på SVT1. Denna första säsong regisserades av Filip Telander, Michael Lindgren och Erik Wernquist.


Grotesco stod för pausunderhållningen i Melodifestivalen 2009 med temat Tingeling och släppte därefter ett musikalbum med samma tema. Under våren 2010 spelades den andra säsongen in i regi av Michael Lindgren, och sändes sedan under november och december 2010.


Gruppen blev polisanmäld när den framförde sångnumret "Bögarnas fel" i Allsång på Skansen i augusti 2011, men justitiekanslern avgjorde att inget brott hade begåtts och tillade att:"Sången är uppenbarligen avsedd att utgöra satir" Sångnumret framfördes även i seriens andra tv-säsong.


Den 1 november 2006 sändes ett pilotavsnitt, kallat Grotesco Royal. Avsnittet började med att en präst skjuter sig i huvudet under en begravning, vilket leder till flera olika sketcher, bland annat "Bestefar og jeg".


Den första säsongen var upplagd över åtta fristående avsnitt, där varje avsnitt var uppbyggd kring ett tema och parafraserar ofta olika film- och tv-genrer. Säsongen sändes på SVT1 hösten 2007, och repriserades under sommaren 2008.


Grotesco 2 spelades in under våren 2010 och sändes på måndagar med start den 8 november 2010. Säsongens åtta avsnitt hade, precis som föregående säsongen, olika teman på varje avsnitt, men i samtliga avsnitt återkom trubaduren Trubbe Mollberg (Henrik Dorsin i en imitation av Cornelis Vreeswijk) som från en krogscen i sjuttiotalsmiljö kommenterade och guidade tittarna och publiken genom serien.


Under Melodifestivalturnén 2009 agerade Grotesco pausnummer. Pausnumren var en serie förinspelade komiska sketcher som handlade om TV-producenten "Pål Potter" (Rikard Ulvshammar) och musikproducenten "Rolf Pihlman" (Henrik Dorsin) som försökte ta fram en artist som representerade de städer som Melodifestivalen besökte. De misslyckas varje gång och i stället framför Pihlman sånger från sitt gamla dansband, bland annat den stereotypa dansbandslåten Tingeling, och olika remixar på den. Exempelvis i Malmö framförde de Blingeling - Kapten Krok Remix - en hiphopvideo med funktionshindrade rappare som Polio, Krumbuktu och Smogge. I Göteborg sjöng Pihlman bandets succésång Fläskkarré, med Göteborgsstereotyper såsom spårvagnar.


I finalen i Stockholm framförde de både en förinspelad sketch och ett musiknummer som framfördes live i Globen. Sketchen utspelade sig i Moskva (där Eurovision Song Contest gick detta år), där Potter och Pihlman kontaktade "Schlagermaffian" och operasångerskan Olga Pratilova (som synts i en annan Grotesco-sketch), för att få henne att framföra Tingeling.


Därpå följde ett scenframträdande med en rysk remix på Tingeling (Russian Bass Lovers Remix) med flertalet ryska klichéer, som till exempel en armékör, ryska dockor, kosackdansare och Tetris, med Hymn till Sovjetunionen och Korobejniki (Tetrismelodin) invävda. Texten innehöll påhittade ryskklingande fraser som "Do svidanija Putin" vilket betyder "hej då Putin" och "Na zdorovje Lenin" som betyder "skål Lenin". Michael Lindgren framträdde som DJ Trexx, en kroatisk techno-DJ från en tidigare Grotesco-sketch som sändes i avsnitt 6, reklamfilmen "Croatian Invasion".


Den påföljande cd:n innehåller låtar av olika DJ:s, bland andra "Dr Internet", "DJ Handsfree" och "World War Five".


Sången Tingeling är skapad av Henrik Dorsin, Michael Lindgren, Andreas Alfredsson Grube och Andreas Grill.


Finalnumret Tingaliin föranledde protester från Anatolij Kargapolov vid Rysslands ambassad i Stockholm, som sade "Det är för oss ofattbart att Sverige kan visa en sådan okunskap och missvisande bild av Ryssland". "Skildringen är avskyvärd". Uttalandet gjordes i en intervju med nyhetstidningen The Local. Följande dagar uppmärksammades kontroversen i TV-nyheter, radiosändningar och kvälls- och morgonpress.


Melodifestivalens projektledare Ronnie Lans bad senare om ursäkt och skickade blommor till ambassaden, men högre chefer på Sveriges Television drog tillbaka ursäkten.


Våren 2011 spelades den svenska versionen av The Office in där delar av Grotesco-gänget medverkat bland team, manus, regi och medverkande.


Den 15 januari 2015 hade Grotesco premiär för sin första liveföreställning. Föreställningen sattes upp på Scalateatern i Stockholm och för regin stod Anna Vnuk. Föreställningen innehöll både nyskrivet material och sketcher från Grotescos tidigare produltioner.