Menu

Mer information

    

Askungen

Jönköping

Jönköpings Teater
lördag, 8 januari 2022 kl:18:00

Met fortsätter sin efterlängtade följetong med vinteropera för hela familjen. Denna vinter får vi se den underbara Askungen av Massenet.


Mets familjeopera i januari är en förkortad engelskspråkig uppsättning av Massenets Askungen. Vi får uppleva Laurent Pellys charmerande sagoboks-uppsättning som gjorde succé på Met under säsongen 2017-2018. Operan har fått en ny översättning av den omtalade librettisten Kelley Rourke. Mezzosopranen Isabel Leonard gör rollen som prinsessan.


Den är den mest älskade sagan av dem alla: en ung, vacker och kvinna övervinner styvfamiljens missgärningar mot henne, tar hjälp av sin gudmor som är en fé, vinner den kunglige friarens hjärta och lever lycklig i alla sina dagar. I närmare två tusen år har versioner av Askungen-historien spritt sig över hela världen, och inspirerat till tolkning av otaliga författare, dramatiker, musiker och filmskapare. I fin-de-siècle-operan av Jules Massenet blir titelfigurens dygd mer gripande genom hennes sorg – ibland till och med förtvivlan. Förutom de ikoniska elementen som är bekanta från Charles Perraults saga – vagnen gjord av en pumpa och den ensamma glasskon – tillför Massenet komedi, romantik och vemod till sin opera.


Denna uppsättning av regissören Laurent Pelly väcker bokstavligt sagoboken till liv. Inspirerad av en upplaga av Perraults Askungen illustrerad av Gustave Doré, som Pelly läste som barn, är uppsättningen genomsyrad av sagobokens fysiska, typografiska material. Uppsättningen återskapar sidorna i en bok, med svartvit text som bildar scenens väggar, och karaktärernas och rekvisitans former ser ut som stora utskurna bokstäver. Med sin blandning av humor och mörker som speglar spänningarna i själva sagogenren, liksom dess fantastiska kostymer och kulisser, skapar uppsättningen ett magiskt landskap sett genom ett barns ögon.


Dirigent: Emmanuel Villaum
Förkortat engelsk version: Kelley Rourke
Produktion: Laurent Pelly
Scenografi: Barbara de Limburg
Kläder: Laurent Pelly
Ljusdesign: Duane Schuler
Koreografi: Laura Scozzi


30 minuter innan föreställningen berättar Ebba Nilsson om kvällens opera. Informationen sker i stora foajén utanför 1:a balkong.


ÖVRIG INFORMATION


Operan visas på storbildsskärm, eftersändning från The Met i New York.


Arrangör:
Destination Jönköping


Ytterdörrarna öppnar:
90 minuter innan föreställningen


Föreställningens längd:
1 timme 35 minuter


Paus:
Nej


Åldersgräns:
Ingen. Alla måste ha biljett, oavsett ålder.


Garderob:
För allas trivsel och säkerhet är ytterkläder ej tillåtna i salongen. Köp gärna garderobsbiljetten i samband med att du köper din biljett till föreställningen.


Servering:
Förbeställ din mat i samband med ditt biljettköp till föreställningar på Jönköpings Teater. Njut av omsorgsfullt tillagad mat gjord på utvalda råvaror. Maten serveras från 90 minuter innan föreställningen. Vid föreställningar med paus kan du även förköpa mat till pausen. Förbeställningen stänger tre vardagar innan föreställningen.


Rullstolsplats:
Rullstolsplatser kan ej köpas online.
Rullstolsplatser bokas på Biljettservice på Jönköpings Teater och via telefon 0771-211 300.

Datum / Tid


lördag, 8 januari 2022 kl:18:00

Plats

Jönköpings Teater Karta

Typ

Opera

Kostnad

280

         

Hitta evenemang

Fritext     
                                        
Datum: Alla dagar
Välj stad

Tillbaka Sök

Välj stad