Menu

Drama Hunnebergsgatan - Idyll och misär

Linköping

Domkyrkan, Linköping
onsdag, 16 maj 2018 kl:19:00

Drama Hunnebergsgatan - Idyll och misär

Fasadernas idyll och bakgårdarnas misär, så sant som det är sagt! Utmed Hunnebergsgatan bodde såväl rik som fattig, här var integreringen verkligen total. Onkel Adam, dvs. Carl Anton Wetterbergh, läkare och författare, bodde granne med Karamell-Mimmi och farbror Alrik med träbenet. Han som inte ville ligga fattigvården till last utan byggde ett eget litet hus. Här låg flertalet ölstugor och krogar, ett eldorado för den försupne Luntan och hans kumpaner.

Familjen greve Carl Wilhelm Douglas flyttade till Hunnebergsgatan efter slottsbranden i Stjärnorp 1789. Och i de gamla gårdarna 7 - 9 bodde slaktare och hemsömmerskor, grannar med Brantens mer eller mindre utblommade blomster.

Samling/Startplats, Domkyrkans huvudentré

Mer info finns på www.linkopingsguideklubb.se




Domkyrkan har dominerat stadsbilden i över 800 år. Med sina 110 m i längd och 107 m höga torn fortsätter den att imponera. Redan på 1100-talet stod här en föregångare. En romansk basilika som var ungefär en tredjedel så stor som nuvarande kyrkobyggnad. På 1230-talet fick biskop Bengt av Folkungaätten påvens tillstånd att bygga ut med ett tvärskepp och ett nytt kor i öster. Därefter revs 1100-talets långhus och nu fortsatte bygget i större skala och i gotisk stil.

Datum / Tid

onsdag, 16 maj 2018 kl: 19:00

Plats

Linköping, Domkyrkan, Linköping

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

30kr - 100kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad