Menu

Symfonic Fusion

Linköping

Linköping Konsert & Kongress
söndag, 29 april 2018 kl:18:00

Linköpings Symfoniorkester

Symfonic Fusion

solist: Anne-Sophie Hållén piano
Schumann pianokonsert,
Manuel De Falla Rituell elddans ur El Amor Brujo

Redan 1839 nämnde Robert Schumann i ett brev till sin älskade Clara att han arbetade med ett nytt verk: ”Min konsert är ett mellanting av symfoni, konsert och stor sonat. Jag förstår att jag inte kan skriva en konsert för virtuoserna: jag måste skapa något annat.” Men inte förrän 1841, när han varit gift med Clara ett år och använt hela det föregående året till att skriva en ofantlig massa sånger, satte han sig ner för att på allvar ta itu med sitt påbörjade verk för piano och orkester. Den här gången resulterade hans ansträngningar i en ensatsig Fantasi i a-moll, som uruppfördes utan större framgång. Han hade väl på känn att stycket inte var färdigt, för sommaren 1845 återvände han till det genom att lägga till ett charmfullt Intermezzo och ett flödande Allegro vivace. Därmed var Schumanns pianokonsert, efter sex år, äntligen fullbordad. Solisten är organiskt integrerad i helheten, och har getts vackra dialoger med de olika instrumentgrupperna. Man har beundrat Schumann för att han efter många år på ett så stilistiskt säkert sätt knutit an till andan i första satsen. Till slut får pianot blomma ut i strålande glädje och ljus. Uruppförandet ägde rum den 4 december då Clara spelade solostämman.

Efter att hört några av Edvard Griegs verk, bestämde sig den 17-årige Manuel de Falla att bli tonsättare, och följa Griegs exempel att skriva en starkt nationellt förankrad musik. Men det var förvisso inte vemodig nordisk musik som flöt ur hans penna, utan heta spanska rytmer. Från hemstaden Cádiz flyttade han till Madrid, där han 1915 fick sin färggranna balett El amor brujo (Kärlekens trollmakt) framförd med Pastora Imperio som såväl koreograf som primadonna. Hon var hustru till den legendariske toreadoren El Gallo, och dotter till den kända zigenardanserskan La Mejorano – och man kan förstå att baletten blev synnerligen framgångsrik. I baletten berättas historien om zigenarflickan Candelas, som hemsöks av sin döde älskares ande, men som slutligen befrias när hon dansar det förmodligen mest kända avsnittet ur baletten: Rituell elddans. Efter detta prov kunde hon äntligen gifta sig med sin nye älskare, Carmelo. Elddansen måste, som man förstår av handlingen, vara både våldsam och orgiastisk för att nå sitt mål. Och de Falla skrev verkligen också ett oerhört spännande orkestralt fyrverkeri.


Vi kommer istället att samarbeta med musiker ur Norrköpings ungdomssymfoniker, Bråvikens kammarsymfoniker, Linköpings Akademiska Orkester.r

Program:
Robert Schumann :Pianokonsert a moll op. 54

1: Allegro affettuoso
2: Intermezzo -Andantino grazioso.
3: Allegro vivace.

Paus

Nielsen: Prelude to Saul & David
How to train your dragon
Daniel Nelson: Yaba-mm-Bop Grand
Holst: Jupiter (skolarr.)
Mendelsohn: Bröllopsmarch
Pirates of the Carribean


Insläpp kl 17:30
Konsertlängd ca 1,5 tim
Paus Ja
Lokal: Crusellhallen

Rullstolsplatser bokas hos Linköping Konsert & Kongress 013-190 00 00

Gör din kväll till en helkväll!
Välkommen till Konsert & Kongress Marmorbar för att njuta av en god bit mat och dryck från vår utsökta meny.

Denna kväll är vår Bistro stängd, men Marmorbaren är öppen för försäljning av kaffe eller te, lättdryck, öl, vin, smörgåsar, kakor, bullar & godis.

Marmorbaren öppnar 2 timmar innan föreställningen.

För mer information och kommande evenemang besök gärna vår hemsida www.konsertkongress.se

Datum / Tid

söndag, 29 april 2018 kl: 18:00

Plats

Linköping, Linköping Konsert & Kongress

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

65kr - 250kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad