Menu

FAMILJEKONSERT - Linköpings symfoniorkester

Linköping

Linköping Konsert & Kongress
söndag, 14 oktober 2018 kl:15:00

Linköpings Symfoniorkester

Dirigent: Johan Larsson
Samarbete: Folkungaskolans körer
S. PROKOFIEV Peter och vargen,
K ANDERBY Majas alfabetsånger
Berättare: Alexandra Ekelöf

För dagens barn har Majas underfundiga alfabetsånger hjälpt till att lära dem läsa på ett lustfyllt och konstruktivt sätt. Sångerna är fyllda av associationer och ingredienser från barnens egen värld. Det förvånar alltså inte att de anammats av daghem och förskolor över hala landet, och att de även dyker upp på skolkonserter. De är fyllda av charm och glädje.

Det har skrivits många musikaliska sagor, alltså lästa berättelser med stämningsskapande klingande musikvinjetter. Men ingen har till närmelsevis blivit lika älskad och uppnått samma berömmelse som Peter och Vargen. Den har roat och kanske oroat barn och vuxna i snart 80 år, och det över hela världen. Den sovjetiske tonsättaren Sergej Prokofjev skrev gärna för barn; pianostycken, kantaten Den fula ankungen och orkestersviter om utflykter i naturen och lägereldar, och med Peter och Vargen fick han in en fullträff. Och det kanske inte alla vet, är att han själv skrev såväl musik som text.

Med stor ömsinthet och pedagogisk klarhet presenterar han orkesterns instrument och beskriver deras karaktärer på ett begripligt sätt genom att ge dem roller av olika djur, och annat som dyker upp i den spännande sagan, som har en lagom enkel handling. Peter, hans farfar, katten, ankan, räven, jägarna – alla får de sina tydliga karaktärer, och de bildar tillsammans en rent symfonisk helhet.

Raden av berömdheter som berättat denna saga på skiva kan göras mycket lång, bara nämna att tonsättarens änka Lina och att sönerna Oleg och Gabriel svarat för egna inspelningar, liksom den inte helt obekante Michail Gorbatojov. Vidare kan nämnas David Attenborough, Sharon Stone, Dame Edna Everage, Peter Ustinov, Sting, Alec Guinness, Dudley Moore, David Bowie, Mia Farrow, Boris Karloff och från vårt eget språkområde Sven-Bertil Taube, Ernst Hugo Järegård, Thomas von Brömsen, Lasses Pöysti och Mark Levengood. Givetvis har ett så berömt musikstycke också fått utstå grymma parodier, rockversioner, animerade filmatiseringar och även blivit balett under titeln Petra och vargen.

Insläpp kl 14:30
Konsertlängd ca 60 min
Paus: Nej
Lokal: Crusellhallen

Rullstolsplatser bokas hos Linköping Konsert & Kongress 013-190 00 00

Denna dag är vår Bistro stängd, men Marmorbaren är öppen för försäljning av kaffe eller te, lättdryck, öl, vin, smörgåsar, kakor, bullar & godis.

Marmorbaren öppnar 2 timmar innan konserten.

För mer information och kommande evenemang besök gärna vår hemsida www.konsertkongress.se

Datum / Tid

söndag, 14 oktober 2018 kl: 15:00

Plats

Linköping, Linköping Konsert & Kongress

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

100kr - 175kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad