Många evenemang som listas här har med tanke på rådande läge ställts in!
Kontrollera alltid med arrangör om hur det ser ut med ditt evenemang!

Kitok + Sorgfrid på the Crypt, Linköping

Pitchers/the CryptDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Magnus Ekelunds styrka som artist är att han vågar ta risker. Med ett omisskänneligt röst-ID och en sällsynt energi (som egentligen bara kan härledas till Beastie Boys) plöjde han upp en helt ny fåra inom den svenska hiphopen. Albumet Paradise Jokkmokk slog ner som en blixt från klar himmel, när han debuterade under sitt samiska efternamn Kitok.


Men han kom inte från ingenstans. Visst, rent geografiskt kanske man kan säga det. Lappland, norr om polcirkeln, är en plats som han själv brukar referera till som ”North of the wall”. Men den insatte vet att Magnus som 27åring gjorde ett oväntat genrebyte från indierock till hiphop.


Med lyckade artistiska samarbeten bakom sig (bl.a Mattias Alkberg/Jakob Hellman) var det många hängivna fan som blev oroliga. Hade han tappat greppet? Var det ett skämt? Gjorde han en Joaquin Phoenix?


Men bitarna hade fallit på plats. Kommer man från en marginaliserad plats, långt ifrån den välmående medelklassen och Stockholm, kanske det måste få ta lite tid att hitta hem. Utan lokala förebilder kan det vara svårt att se värdet i att gräva där man står.


Det handlar förstås inte om att Kitok uppfunnit hjulet. Men mixen av oldschool-beats, highpitch-rap och stora refränger - kombinerat med originella texter - var någonting vi i Sverige aldrig tidigare hört. Aftonbladet skrev: ”en uppfriskande tur på kallfjället” och gav skivan bra betyg. Singeln Paradise Jokkmokk sålde guld och den kommande turnén innefattade över 70 gig.


Men historien slutade inte där, även om det såg mörkt ut ett tag. Magnus tvingades ställa in en turné, hösten 2015, då han diagnosticerades med den värsta formen av OCD. Tvångssyndrom med vålds och tabutankar. En sjukdom som det finns oerhört mycket missförstånd kring, trots att det bara i Sverige är lite drygt 200 000 som lider av den. Det pratas ofta felaktigt om att stigmat runt psykisk ohälsa håller på att försvinna. Samtidigt är det vår tids rosa elefant i rummet. Och någonstans i KBT-processen formades idéen till uppföljaren.


#DARKWEBDETOX är en frispråkig och självrannsakande skiva, som djupdyker i livets mörkaste, fulaste och mest förbjudna sidor. Introt Psykologen och öppningsspåret Tvångskliniken ger en inblick i hur ångestfylld och obehaglig verkligheten kan te sig för den som lider av tvångssyndrom. Duetten Hundra ft. Baby Vixen slår ett slag för den konstnärliga yttrandefriheten. Klassamhället skärskådas underifrån tillsammans med Blänk i LL Cool J-aktiga Sertralin. Satiriska Dunkel Ung Same låter som ett kärleksbarn mellan Magnus Uggla och Slim Shady. Den sistnämnde, Eminem, ligger väldigt nära till hands när man härleder plattans aggressivitet. Speciellt när Kitok rapar om våld, rädslan för schizofrena psykoser, ofrivillig dödslängtan och relationen till sin pappa.


Samtidigt är det en utåtriktad skiva. Indiekomplexet från Magnus Ekelund & Stålet-tiden lyser med sin frånvaro. Men dom stora melodierna finns fortfarande kvar. Kitok har hittat formen och övervinner oss. En efter en.


Lokal support av Sorgfrid


Pris: 100kr + förköpsavgift
Plats: Crypt/Pitchers
Åldersgräns: 18år
Arrangörer: City to City

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2017-02-18 20:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen:Kitok

Kitok, Paradise Jokkmokk på Spotify

Paradise Jokkmokk

Paradise Jokkmokk

Kitok, Halleluja (krossa eller krossas) på Spotify

Paradise Jokkmokk

Halleluja (krossa eller krossas)

Kitok, Norrsken i baren på Spotify

Norrsken i baren

Norrsken i baren

Nils Åke Magnus Ekelund, känd under artistnamnet Kitok, född 18 juli 1986, är en svensk rappare, hiphopmusiker, sångare låtskrivare och producent från Jokkmokk.


Han gör sedan 2014 musik under sitt samiska släktnamn Kitok. Debutsingeln "Sista utposten" släpptes av etiketten Svenska inspelningar på Universal Music Group den 24 mars 2014. Låten plockades direkt upp på Sveriges Radio P3s spellista och beskrevs av Musikguiden i P3 som "Beastie Boys på svenska". Videon hade officiell premiär på Kingsize Magazine, och innehöll ett cameo apperance av James Allan och Jonna Löfgren från Glasvegas. Den 16 maj 2014 släpptes andra singeln "STHLM city", som även den fick omedelbar radioframgång på P3. I videon, som hade premiär på Bons webbsida, kan man bland annat se skateboardikonen Ali Boulala.


17 september 2014 släpptes singeln "Paradise Jokkmokk". Kitoks största kommersiella framgång hittills, med rotation på NRJ, P3 och The Voice. Tre månader efter release hade låten över en miljon streams på Spotify.


Ekelund hade tidigare ett band som spelade indierock på svenska under namnet Magnus Ekelund & Stålet och 6 juli 2011 släpptes deras debutalbum Svart flagg på skivbolaget Teg Publishing. Albumet beskrevs av Expressen som "bästa svenska album 2011" (25 november 2011). Albumet innehöll bland annat låten "Utan er", en duett med Jakob Hellman. Den 16 maj 2012 släpptes Magnus Ekelund & Stålets andra album Det definitiva drevet, och den 10 april 2013 släpptes deras tredje och sista album DÖDSKULT. Den 10 oktober 2013 meddelade Magnus Ekelund & Stålet via sin facebooksida att de lägger ner som band.