Menu

24 timmar Svart Kvinna

Linköping

Sagateatern
tisdag, 26 mars 2019 kl:19:00

Fyra vänner och en natt som ställer vänskapen på prov.


Under 24 timmar får vi följa bästa vännerna Iman, Mimmi, Ayida och Yayyah. Ute på en klubb i Stockholm utsätts en av dem för ett rasistiskt påhopp. Tumult uppstår och slutar med att två av tjejerna blir utkastade av vakterna. När en utsätts för rasism, vad gör dom andra vännerna då? Är det självklart att alla fyra ska reagera exakt likadant, som om dom vore samma person? En spricka uppstår i deras vänskap.
Personerna och skeendena är inspirerade av verkliga händelser och överlevnadsstrategier, vänskaper och den dagliga kampen mot sexism och rasism. Stor igenkänning för den som kämpar mot ett eller flera förtryck.


Medverkande Segal Mohamed, Doreen Ndagire, Soli Angel Myhrman, Amanda Quartey


Av Fanna Ndow Norrby Regi Josette Bushell-Mingo Scenografi Lotta Nilsson Kostym och mask Isatou Aysha Jones Ljus Peter Stockhaus


Längd 1 h 15 min
Urpremiär 18 februari 2019


Fanna Ndow Norrby är frilansskribent, föreläsare och aktivist. 2015 släppte hon boken ”Svart kvinna”. Boken är baserad på hennes instagramkonto med samma namn där svarta kvinnor berättar om den sexism och rasism de möter i Sverige i dag. Tillsammans med sin kusin, journalisten Amie Bramme Sey driver hon podden ”Raseriet”. Podden nominerades 2016 till Stora feministpriset av tidskriften Feministiskt Initiativ. Hon är även ambassadör för den svenska insamlingsstiftelsen Kvinna till kvinna som arbetar för kvinnors mänskliga rättigheter. Fanna programledde SVT Edits satsning ”We can’t do it” hösten 2017, en programserie om stress och utmattningssyndrom bland unga kvinnor i Sverige. Just nu aktuell som programledare i SVTs kulturprogram ”Kulturveckan” där är hon en av fyra programledare.


Josette Bushell–Mingo är regissör, sångerska och skådespelare, just nu aktuell med succéföreställningen ”Nina – a story about med and Nina Simone” som hyllas i svensk- och internationell press. Hon har bl a arbetat för The Royal Shakespeare Company och 2007 tilldelades hon Brittiska imperieorden OBE: Most Excellent Order of the British Empire - for Services to the Arts. Josette Bushell-Mingo var konstnärlig ledare Riksteaterns Tyst Teater 2005-2018. År 2012 tilldelades hon Stockholm stads kulturpris där hon fick hederspriset i kategorin scenkonstnär samt språkrådets minoritetsspråkspris och Sveriges Dövas Riksförbunds utmärkelse Kruthmedaljen 2013. Josette är nytillträdd prefekt för skådespeleri och mim på Stockholms dramatiska högskola.


Mitt i Linköping, på Borgmästaregatan 9 vid Stora torget, ligger Sagateatern. Teatern är en spelplats för barnteater, fria teatergrupper och gästspel. Teatern går även att hyra för egna arrangemang.

Datum / Tid

tisdag, 26 mars 2019 kl: 19:00

Plats

Linköping, Sagateatern

Karta (Google)

Typ

Teater

Kostnad

100kr - 200

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad