Menu

NYÅRSKONSERT

Linköping

Konsert & Kongress
torsdag, 31 december 2015 kl:15:00

Johann Strauss dy Zigenarbaronen, uvertyr
Johann Strauss dy Läderlappen, Csaradas
Franz Lehár Glade änkan, Danilos entrésång
Carl Zeller Fågelhandlaren, Rosen in Tirol
Johann Strauss dy Kunstlerleben
Franz Lehár Giuditta, Meine Lippen, sie küssen so heiss
Franz Lehár Leendets land, Dein ist mein ganzes Herz
Johann Strauss dy Unter Donner und Blitz
-
Giacomo Puccini Tosca, Mario, Mario
Georges Bizet Carmen, Entr’acte
Giacomo Puccini Gianni Schicchi, O mio babbino caro
Giacomo Puccini Turandot, Nessun dorma
Joseph Strauss Ohne Sorgen
Emmerich Kálmán Csardasfurstinnan, Weiss du es noch
Johann Strauss dy An der schönen blauen Donau

Solister: Tomas Und, Ann-Christine Larsson
Dirigent: Joachim Gustafsson

Så har det åter blivit dags att fira ett nytt år! Så stäm fiolerna, knyt kravatten och slå upp champagneflaskan! Men först en riktig konsert, så man kommer i form. I år blir det en hel del av Franz Lehár, den ungerske mästaren som lade Europa för sina fötter med en lång rad operetter som gavs i alla städer med självaktning. I kväll blir det prov ur tre av hans största framgångar: Vad passar bättre att starta med än en entrésång, nämligen den som Danilo sjunger i Glada änkan: ”Nu går jag till Maxim!” Senare förflyttar vi oss till förförisk nattklubbsmiljö med Giudittas kuplett ”Mina läppar de kysser så hett”, och medan kärleken flödar tar vi oss till Leendets land och ”Du är min hela värld”.
Det kan hända att Carl Zellers succé med Fågelhandlaren fått vika undan en del, men fortfarande finns det all anledning att försjunka i nostalgiska minnen under duetten Rosen in Tirol – och efter paus hör vi också Kálmáns slagnummer Minns du det än ur Csardasfurstinnan.
Efter paus blir det mer operabetonad musik, men vilken är skillnaden? Ingen. Inte när man valt sådana godbitar som den trånande duetten ”Mario, Mario” ur Puccinis Tosca, eller den undersköna arian om ”käre lille far” ur Gianni Schicchi, eller Jussi Björlings slagnummer ”Ingen sover” ur hans ofullbordade opera Turandot, det sista han skrev.
Och man kan inte komma undan klanen Strauss. Johann den yngre som också han förtrollade Wien och övriga Europa med operetter som Zigenarbaronen och Läderlappen. Men som också försåg alla baler i det dansanta Wien med dansmusik, vare sig det gällde en polka schnell som ”Unter Donner und Blitz” från 1868, uruppförde i Europas första simhall med tak! Att verket har opusnumret 324 visar vilken produktion han hade. An der schönen blauen Donau kom året innan och fick nummer 314, och valsen Künstlerleben op 316. Alltså tre verk från i stort sett samma lysande år. Hans bror Joseph komponerade i samma veva polkan Ohne Sorgen, och att Joseph var nästan lika produktiv visas av att det är hans verk nr 271.

Insläpp kl 14:30
Längd ca 2 timmar
Paus: Ja
Lokal: Crusellhallen

Datum / Tid

torsdag, 31 december 2015 kl: 15:00

Plats

Linköping, Konsert & Kongress

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

175kr - 320kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad