Menu

NBB möter Göran Strandberg

Luleå

Kulturens Hus - Lilla Salen
lördag, 17 november 2018 kl:19:00

Pianojazz med Composer in Recidence 2018

Vi presenterar stolt en unik konsert med helt nya verk av Norrbotten Big Bands huskompositör 2018 - Göran Strandberg! Han är en namnkunnig veteran inom svensk jazz som pianist, kompositör och arrangör.

Under hela 2018 ska Göran Strandberg samarbeta med bandet, lära känna musikerna och deras möjligheter, och detta ska resultera i denna konsert. Tillvägagångssättet är unikt inom jazzområdet, men för Norrbotten Big Band börjar det bli en vana – Göran Strandberg blir den femte kompositören i ordningen som får uppdraget.

– Jag är jätteglad att bli inbjuden. Att få komponera är en lycka och att dessutom få göra det i samarbete med Norrbotten Big Band som låter så bra känns väldigt roligt, säger Göran Strandberg, som nyligen avslutade ett givande samarbete kring två CD-skivor Emergence och Going Places som är mer utforskande med bland annat inspelade ljud från Indien, tillsammans med slagverkaren Sebastian Voegler.

Göran Strandberg är en välkänd pianist från flera olika konstellationer genom åren. Han ingick bland annat i Red Mitchells legendariska grupp Communication och har genom åren samarbetat med musiker som Lee Konitz, Dexter Gordon, Art Farmer, Helen Merril, Bernt Rosengren och Clark Terry. 1990 började han som pianist i Stockholm Jazz Orchestra och där fick han också möjlighet att komponera och arrangera musik för bandet. Närheten till de musiker han skriver för är något han uppskattar.

– Det blir mycket personligare jämfört med om man skriver musik som passar alla band. Att få arbeta nära ett band innebär ju att jag kan jobba direkt med olika solister och instrumentalister, något som också ger musikerna en möjlighet att påverka musiken. Ibland händer det ju att man som kompositör skriver in något som rent tekniskt är svårt att genomföra för en instrumentalist. Jobbar man nära varandra kan man resonera om sånt, säger Göran Strandberg som under många år har undervisat i piano och komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

– Under hösten kommer jag att starta inspelningen av en tredje CD-skiva med slagverkaren Sebastian Voegler, vi känner båda lusten att fortsätta utforska relationen som vi har och som växer hela tiden, säger Göran Strandberg. Jag kommer också ge spelningar på bland annat Glen Miller Café i Stockholm. Det blir också några konserter med Contemporary Bebop Quartet och med min bror Bertil Strandberg som är trombonist. Men fokus kommer att ligga på att skriva för Norrbotten Big Band. Tänk vilka ytterligheter – att jobba med en ensam slagverkare som Sebastian och med ett helt storband – de båda projekten kommer helt säkert att befrukta varandra!








Arr: Kulturens hus
Längd: ca 2 h inkl paus

Datum / Tid

lördag, 17 november 2018 kl: 19:00

Plats

Luleå, Kulturens Hus - Lilla Salen

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

0kr - 250kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad