kl: 19:00

Norrbotten NEO - Lost Jugglery med Monica Danielsson

Kulturens Hus - Lilla SalenDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Solist: Monica Danielsson

PROGRAM I NORRBOTTEN:
Wolfgang Rihm: Über die Linie
Farangis Nurulla-Khoja: Blind Flower
Kaija Saariaho: Cendres
Jan W Morthenson: Frühlingslied
Mikael Edlund: Lost Jugglery


Mikael Edlund startade sin karriär som rock- och jazzmusiker på 1960-talet. Men han ville mer och studerade komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Ingvar Lidholm och Arne Mellnäs. Samtidig reagerade han mot den tidens akademiska modernism, vilket tog sig uttryck i det instrumentala teaterstycket The Lost Jugglery.

Och det finns i hans musik en stark längtan att beröra. ”Mycket av den nya musiken är enbart intellektuell lek, jag vill komponera för hjärtat, eller kanske snarare för magen”, har han sagt i en intervju. Han är också känd för att komponera mycket långsamt, vilket märks i hans sparsmakat personliga stil där varje musikalisk detalj är exakt och subtilt utmejslad.

I tadzjikisk-svensk-kanadensiska tonsättaren Farangis Nurulla-Khojas musik kan man spåra influenser både från tadzjikistansk och kinesisk musiktradition. Hon är utbildad på Musikhögskolan vid Göteborgs universitet för Ole Lützow-Holm, men även vid University of San Diego och på IRCAM i Paris. Hon är just nu en av den nutida musikscenens mest uppmärksammade profiler. Hennes musik som omfattar allt från stora orkesterverk till kammarmusik och elektroakustiska verk spelas över hela världen.

Internationellt uppmärksammad är i högsta grad också Kaija Saariaho. Hennes intellektuellt skarpa och samtidigt storslaget klangrika musik har en närhet till modernismen, likafullt bär många av hennes melodiskt komplexa och uttrycksfullt målande stycken på en sällsam skönhet som gör henne unik i det moderna klassiska musiklivet. Hon räknas som en av vår tids allra främsta tonsättare och tilldelades 2013 Polarpriset. Vid den här konserten får vi höra hennes högintensivt vibrerande Cendres där hon hämtat materialet från sin egen dubbelkonsert …à la fumée för altflöjt, cello och orkester.

Jan W. Morthenson är en stark profil i det svenska musiklivet. Vid sidan av sin verksamhet som tonsättare är han författare, konstnär och stridbar debattör. Han har alltid varit främmande för alla typer av konformism och hans kamp har varit för den fria konstnärens position i vårt kulturliv. Fragmentariska förlopp och suggestiva klanger återkommer ofta i hans musik, som i den lika vackra som explosiva Frühlingslied till en text av Heinrich Heine.

Konserten inleds med sparsmakade och lågmälda Über die Linie av en av Europas mest betydande och produktiva kompositörer, Wolfgang Rihm. Med varje nytt vill han överraska både sin publik och sig själv.Arr: Kluster

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-05-09 19:00


Plats/Lokal:

Adress:

Luleå, Skeppsbrogatan 17


Fler tillfällen:

Ge oss och andra en recension om du va där!


Hitta oss på Facebook