Menu

Norrbottens Kammarorkester möter Sara Trobäck & Paul Mägi

Luleå

Kulturens Hus - Stora Salen
torsdag, 22 november 2018 kl:19:00

Älskade och färgstarka klassiska storfavoriter

Några av de mest älskade klassiska verken är det som gäller, när estniske dirigenten Paul Mägi och svenska violinisten Sara Trobäck gästar Norrbottens Kammarorkester. Paul Mägi, född 1953, bjuder nu publiken på Mozarts ”Violinkonsert i G-dur” och Beethovens ”Romans i f-moll” med Sara Trobäck, född 1978, som violinsolist. Upptakten till denna populära musik är österrikaren Anton Weberns ”Langsamer Satz” och finalen blir Sibelius svit ur skådespelet ”Pelléas och Mélisande”.

–Mozarts trea har jag aldrig spelat i konsert tidigare. Det är en viktig klassiker så det ser jag fram emot, säger Sara Trobäck, som har spelat sitt instrument sedan hon var fem år. 2002 anställdes hon som konsertmästare av Göteborgs symfoniker.
–Beethoven-romansen ligger mig varmt om hjärtat, musiken är ren, oskyldig och ljuv.

Den på många håll i världen högt aktade Paul Mägi har dirigerat allt i programmet tidigare, utom Weberns verk. Beträffande programmet konstaterar Paul Mägi att Mozarts tredje och fjärde violinkonserter är de mest spelade i världen. Han har själv framfört nummer tre sedan ungdomen – han spelade trumpet och violin och intresserade sig för jazz med båda instrumenten innan dirigeringen tog vid.
– Romansen för violin och orkester är mycket vacker och Sibelius känsliga färgstarka svit är ett bra val som avslutning, säger han.

Paul Mägi har spelat in samtliga Sibelius symfonier med Uppsala Kammarorkester.
–Sibelius musik är fantastisk, med ett eget tonspråk som jag är glad över att få komma i kontakt med igen. Med ny orkester och nytt program blir musikupplevelsen alltid ny den också. Musiken kommer alltid i första rummet för mig, jag kopierar ingen utan koncentrerar mig på det jag kan och har erfarit efter så många år, avslutar Paul Mägi.


Arr: Kulturens hus & Norrbottensmusiken
Längd: ca 2 h inkl paus

Datum / Tid

torsdag, 22 november 2018 kl: 19:00

Plats

Luleå, Kulturens Hus - Stora Salen

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

0kr - 260kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad