Menu

Norrbottens Kammarorkester möter Andreas Brantelid & Marika Fältskog

Luleå

Kulturens Hus - Stora Salen
torsdag, 13 september 2018 kl:19:00

Skönhet i sorg och glädje

Underbara, förtrollande stråkar skapar bland annat det lustfyllda paradnumret Haydns Cellokonsert i C-dur. Cellisten Andreas Brantelid, som har kallats en cellosensation för de nyanserat eleganta, och spelande ledaren Marika Fältskog på violin tar dig med på en musikalisk resa till både sorgesamma och glädjefyllda destinationer. Hela tiden med musikens skönhet som självklar följeslagare och effektiv känsloframbringare.

Internationell och konstnärlig mångfald ur de senaste århundradena präglar denna konsert, vars huvudnummer är just Haydns Cellokonsert i C dur, på förslag av orkesterns konstnärlige rådgivare Elemér Lavotha.
– Den har jag spelat många gånger och lusten i musiken gör att jag aldrig tröttnar, säger Andreas Brantelid som även framför ryssen Glazunovs ”Trubadurens sång”.

Andreas Brantelid är bosatt i sin uppväxtstad Köpenhamn, men har bott i Sverige under sin studietid. Han har gästat länet tidigare, bland annat tillsammans med Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han har också medverkat vid mästarkursen på Framnäs folkhögskola.

Violinisten Marika Fältskog är född och uppvuxen i Helsingfors. Sedan många år är hon bosatt i Sverige och förutom professuren på Musikhögskolan i Malmö är hon förste konsertmästare i Malmö Symfoniorkester. Hon har samarbetat med Andreas Brantelid ett flertal gånger i egenskap av konsertmästare vid Kungliga Filharmonikerna och Malmö Symfoniorkester. Nu ska hon leda Norrbottens Kammarorkester genom ett för henne ovanligt program.
– Cellokonserten är en klassiker som jag vet blir fantastisk när Andreas spelar, säger hon.

Glazunovs senromantiska stycke beskriver Marika Fältskog som lyriskt och tjecken Janá?eks folkmusikinfluerade ”Idyll” för stråkorkester får henne att tänka på Dvo?áks tonspråk:
- Svenska tonsättaren Andrea Tarrodi har gjort sig känd för klangkänsla i kombination med form och skönhet i sina verk, likaså i Sirám” som är det ungerska ordet för sorgesång eller klagovisa, berättar hon.


Arr: Kulturens hus & Norrbottensmusiken
Längd: ca 2 h inkl paus

Datum / Tid

torsdag, 13 september 2018 kl: 19:00

Plats

Luleå, Kulturens Hus - Stora Salen

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

0kr - 260kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad