Menu

Norrbottens Kammarorkester möter Brusk Zanganeh

Luleå

Kulturens Hus - Stora Salen
torsdag, 21 februari 2019 kl:19:00

Dirigent: Petter Sundkvist
Solist: Brusk Zanganeh, violin

Program
Britta Byström: Persuasion
Camille Saint-Saëns: Introduction et Rondo Capriccioso i a-moll, op.28
Camille Saint-Saëns: Havanaise i E-dur, op.83
Franz Schreker: Valse lente
Francis Poulenc: Sinfonietta

I detta franskdoftande program får vi möta vår konsertmästare, violinisten Brusk Zanganeh som solist. Hans violin får glänsa i två av Camille Saint-Saëns allra vackraste och mest virtuosa stycken. Populära Rondo Capriccioso har Brusk Zanganeh inte framfört sedan sin studietid för 16 år sedan. Havanaise känner han till sedan länge, men har inte spelat verket tidigare.

– Båda är fantastiska stycken som jag är uppvuxen med. Rondo Capriccioso spelas av alla stora violinister i världen. Havanaise är lika fin och virtuos och tillhör också den klassiska standardrepertoaren. Jag ser fram emot det här! säger Brusk Zanganeh.

Titeln Havanaise syftar på Kubas huvudstad Havanna som gett namn åt dansen habanera, vars rytm kompositionen bygger på.

För dirigenten Petter Sundkvist finns också utmaningar, inte minst i inledningens Persuasion (Övertalning). Britta Byström från Sundsvall fick i uppdrag att skriva ett tävlingsbidrag för svenska dirigentpriset 2004 och stycket kom att bli så komplicerat upplagt att det blev utslagsgivande för de tävlande.Valse lente (Den långsamma valsen) för liten orkester skrevs 1908 av Franz Schreker, men uruppfördes inte förrän 1984.

Finalen på det innehållsrika konsertprogrammet är även det dansant med Poulencs Sinfonietta, vars olika teman avslutas i glädje.

– Poulencs musik är jag mycket förtjust i. Han bröt aldrig med traditionen i den klassiska och romantiska konstmusiken, vilket med nödvändighet skedde i Tyskland efter nazisternas fall, säger Petter Sundkvist och tillägger att han tycker mycket om programmets franska touche där ju även Saint-Saëns ingår.



Arr: Kulturens hus & Norrbottensmusiken
Längd: ca 2 h inkl paus

Datum / Tid

torsdag, 21 februari 2019 kl: 19:00

Plats

Luleå, Kulturens Hus - Stora Salen

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

0kr - 260kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad