Menu

Norrbotten NEO - Lantern Lectures

Luleå

Kulturens Hus - Stora Salen
måndag, 11 mars 2019 kl:19:00

Dirigent: Christian Karlsen

Program

Klas Torstensson: Lantern Lectures, volumes I-IV
I. Solid Rocks I
II. Solid Rocks II
III. Aurora Borealis
IV. Giants Cauldron

Den mångfaldigt prisbelönade svenska tonsättaren Klas Torstensson har med sin blixtrande virtuosa och klangligt fantasifulla musik sedan flera decennier en framskjuten position i det internationella musiklivet. Han är sedan 1970-talet verksam i Nederländerna. Lantern Lectures är ett av hans allra viktigaste verk, komponerat i kölvattnet efter operan Expeditionen som kretsade kring Andrées misslyckade polarexpedition.

– När operan stod färdig kände jag ett behov av att komponera något som var ”lättare” och i ett mindre format. Jag hade också kommit till insikt om att varken jag själv eller mitt skapande någonsin skulle bli som tidigare efter att ha skrivit en opera om död och kärlek, säger Klas Torstensson om Lantern Lectures.

Torstenssons musik kan vara lika brutal som svidande vacker och lika explosiv som begrundande. Som naturens motsägelsefulla kontraster. Den svenske dirigenten Christian Karlsen, även han bosatt i Nederländerna, har i många år samarbetat med Klas Torstensson.

– Lantern Lectures är ett mästerverk! Tematiken är just naturen med sina gigantiska fenomen, större än människan – norrsken, klippformationer och de stora hålrummen som skapats i glaciärernas berggrund! I musiken finns både råheten och det mjuka, det kontinentala och det norrländska. Till den här konserten är också Norrbotten NEO utökad till dubbel storlek. Lantern Lectures består av fyra delar som kan spelas separat och hör till hans mest spelade verk. Men i sin helhet har Lantern Lectures bara framförts två gånger, i Amsterdam 2003 och i Oslo 2004.

– Att hela den här konserten tillägnas Klas Torstenssons Lantern Lectures innebär också den unika och underbara möjligheten att verkligen få träda in i hans musik och vistas i den, inte bara ta del av ett litet utsnitt eller en glimt, säger Christian Karlsen.

Det omkring 75 minuter långa Lantern Lectures kom till genom en stor sambeställning av flera världsledande ensembler och organisationer: Klangforum Wien, ASKO|Schönberg Amsterdam, Nouvel Ensemble Montreal, KammarensembleN, Svenska Rikskonserter och Südwestdeutsch Rundfunk.

Arr: Kluster

Datum / Tid

måndag, 11 mars 2019 kl: 19:00

Plats

Luleå, Kulturens Hus - Stora Salen

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

80kr - 250kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad