Menu

Terry Riley

Luleå

Kulturens Hus - Stora Salen
onsdag, 14 oktober 2015 kl:19:00

Den 14 oktober får Kulturens hus celebert besök, då den stora förgrundsgestalten inom den musikaliska minimalismen, amerikanen Terry Riley, tillsammans med sin son Gyan Riley och den framstående svenska gitarrduon The Gothenburg Combo gästar Luleå för en exklusiv konsert i ordets rätta bemärkelse.

Det är bara några få personer som kan hävda att de förändrat musikhistorien. Terry Riley är en av dem. Han finns där i samma gäng som Stravinsky och Miles Davis och några till. Det som gör honom så märkvärdig är att han är upphovspersonen till den musikaliska minimalismen. Terry Rileys stycke ”In C” markerade startpunkten för minimalismen och förra året var det 50 år sen han skrev det banbrytande verket.

I år fyller Riley själv 80 år och firar det bland annat med att komma till Sverige i oktober för två konserter, en på Uppsala Internationella Gitarrfestival och en på Kulturens hus i Luleå. Med sig har han sonen Gyan Riley, en av världen mest framstående gitarrister med inriktning på ny musik, som kommer att spela ett helt nytt stycke av Terry Riley. På programmet finns också det berömda ”In C” som består av 53 olika melodifragment som upprepas och lagras på varandra till en suggestiv, men ständigt varierande klangkropp. Vid konserten kommer Gyan och Terry Riley att framträda både solo och som duo, samt tillsammans med The Gothenburg Combo, den svenska gitarrduon som verkar i absolut världsklass. Förutom att spela tillsammans med Riley kommer David Hansson and Thomas Hansy i The Gothenburg Combo även framföra musik från sitt kritikerrosade album Guitarscapes, samt ytterligare ny och gammal musik signerad Terry Riley.

Konserten i Kulturens hus stora sal den 14 oktober blir ett unikt tillfälle att få höra den minimalistiska förebilden och förgrundsgestalten live. Terry Riley är en ikon och inspirationskälla för framstående musiker världen över. I Amerika finns namn som Philip Glass, Steve Reich och John Adams, i Europa Michael Nyman, Gavin Bryars, Arvo Pärt och många fler. Minimalismen har i sig haft enorm betydelse för pop/rock-scenen. Terry Riley har själv samarbetat med musiker som John Cale, en av grundarna av den legendariska rockgruppen Velvet Underground. Riley har även ett långt samarbete med den framstående Kronoskvartetten, vilket resulterat i tretton stråkkvartetter.

Arr: Kulturens hus
Längd: mer info kommer

Datum / Tid

onsdag, 14 oktober 2015 kl: 19:00

Plats

Luleå, Kulturens Hus - Stora Salen

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

280kr - 350kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad