Menu

BACKSTAGE: Dolce & Mariam the Believer

Luleå

Kulturens Hus
fredag, 26 januari 2018 kl:19:30

Har du varit backstage någon gång? Nu har du chansen. Vi öppnar upp backstageområdet, som i vanliga fall bara är till för artisterna, för en mäktig och unik upplevelse. Du kommer närmare musiken och artisterna som är Mariam the Beliver och Umeåduon Dolce. Varning för gåshud! Vi kan lova en spelning du sent kommer att glömma. ÅLDERSGRÄNS 18 år

Dolce
Lite som om Beach House och svenska jazzlegenden Monica Zetterlund möttes upp i Twin Peaks för att skapa musik tillsammans. Så beskrivs Umeå-duon Dolce. På ömsom svenska och ömsom engelska skapar Anna Levander och Leopold Nilsson musik med VU-aktiga montona pulser, rökrutesång och knarriga gitarrer som mest låter som ett soundtrack till en solgassande förmiddag i Laurel Canyon.
De har bland annat en hyllad konsert på Way out west i bakfickan och recensioner som slår mycket annat. Nu kommer de till Kulturens hus för en unik spelning Backstage.
”Inez Palema is a beautiful sun-glittering track, taking a tone of Beach House, Velvet Underground, sprinkled on top with a voice that brings your thoughts to Monica Zetterlund. It makes you daydream.” – NOISEY
”The harmonious vocals just captivate you, be sure to give them a ‘like’, this track can easily blow them up!” – IT’S ALL INDIE
“Det går inte att värja sig mot charmen som är Dolce. Duon har sedan starten för drygt två år sedan alltid varit unika, men nu har de äntligen nått den punkten där de ska vara.” – GAFFA

Mariam the Believer
Det är något alldeles särskilt med Mariam ”The Believer” Wallentins röst. Hur den skiftar från de allra mörkaste och beslöjade tonerna till en skir närmast hypnotisk ton. Som om det fanns något mer, något halvt dolt och outtalat, nästintill ursprungligt som tar med lyssnaren på ett äventyr.
I Mariam The Believers andra soloalbum, Love Everything –uppföljaren till 2013 års kritikerrosade debutalbum Blood Donation, låter hon melodierna visa vägen. Pianot flödar av harmonier som understryker Wallentins kraftfulla och råa, ärliga röst.
”Att älska är att våga” säger Mariam The Belivier i en intervju med musikmagasinet Hymn när hon får frågan om hur hennes senaste albumtitel ska tolkas. Alla låtar på albumet kan relateras till det – en vädjan om att omfamna möjligheter, att vända sig till kärleken som en lösning. När Mariam The Believer påbörjade den kreativa processen med sitt andra soloalbum hade hon en klar och brinnande längtan – att destillera essensen ur musikens grundläggande kraft, att sammanfoga bitar till en helhet, att skänka hopp.
Tidningen Gaffa gav albumet 5 stjärnor av 5 möjliga och kallade den ”En stärkande kärleksfackla i mörkret”:
”Mariam The Believer är Mariam Wallentins soloprojekt. Wallentin är därutöver ena halvan av sång-och-trum-duon Wildbirds & Peacedrums som hon har tillsammans med sin man Andreas Werliin. Hon är också en grundmedlem och kompositör i frijazzstorbandet Fire! Orchestra. Med musikaliska rötter dels i improvisation, dels i pop och soul, har Wallentins karriär korsat ett flertal mångfacetterade territorium; frijazzkonstellationer, samarbeten med allt ifrån Konono no 1 och Deerhoof till symfoniorkestrar, körkompositioner och trumcirklar, till huvudrollen i en kritikerrosad modern opera av noisemusikern Ben Frost. Med sitt kompromisslöst modiga förhållningssätt till musik startade Wallentin Mariam The Believer, för att kunna fokusera sitt uttryck in i ett mer poporienterat projekt”.

Arr: Kulturens hus
Längd: mer info kommer

Datum / Tid

fredag, 26 januari 2018 kl: 19:30

Plats

Luleå, Kulturens Hus

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

225kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad