Menu

Mirja Palo

Luleå

Kulturens Hus - Lilla Salen
torsdag, 12 september 2024 kl:19:00

Jokkmokksbaserade artisten Mirja Palo inleder hösten iförd modern ljudskrud där visa, pop och stämningsfulla ljudlandskap möts. Tillsammans med slagverkaren och flöjtisten Jonas Sjöblom samt Gustav Afsahi på gitarr och klaviatur tar Mirja Palo med oss på en musikalisk resa genom tid och rum där Saarijärven Kantele i kombination med röst, slagverk och suggestiva ljudlandskap skapar en magisk upplevelse för lyssnaren att ta del utav.
Mirja Palo är uppvuxen i Árviesjavrrie men bosatt i Jåhkåmåhke. Efter studier i Malmö, Stockholm och finska Kaustinen har Norrbotten kommit att bli den bas hon utgår ifrån Hon skapar sin musik utifrån mötet mellan hennes finska rötter, folkinstrumentet Saarijärven kantele och det samiska kulturlandskap inom vilket hon verkar.
Flera av hennes sånger framförs på nordsamiska; ett språk som hon lärt sig i vuxen ålder. Trots att hon själv inte har någon samisk bakgrund har hennes val att kombinera kantelespel med sång på minoritetsspråk blivit avgörande för hennes konstnärliga uttryck i form av nyskapande folkmusik med influenser av pop och konstmusik. I februari släpptes albumet Riegádahttin som prisats såväl nationellt som internationellt. Genom albumets tematik; graviditet och födande vill hon dels skildra kvinnors utsatthet och smärta, men framförallt den oerhörda kraft som frigörs då varje barn kommer till världen.
Mirja har tidigare givit ut en EP med tonsättningar av nordsamiska poeten Paulus Utsis dikter samt medverkat i musiktävlingen Sámi Grand Prix i Kautokeino. Hon har bland annat samarbetat med musiker som Vera Vinter, Malmfältens Rockklubb, Arya Aramnejad m. flera. Hon skriver även musik för teater och dans och har tidigare turnerat med sin soloföreställning Marjattas sång; om kvinnors förlossningar genom tiderna. Hennes musik är välarrangerad, poetisk, suggestiv, alltid med en djupare mening som väcker tankar och reflektioner hos den som hör den. “Mirja Palo artikulerar sin poesi så tydligt att inga översättningar behövs” skriver Fiona Talkington på Songlines Magazine UK.
Arr: Kulturens hus
Längd: mer info kommer

Datum / Tid

torsdag, 12 september 2024 kl: 19:00

Plats

Luleå, Kulturens Hus - Lilla Salen

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

230

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad