Menu

Jag, Claude Monet - Konst på bio

Lund

Kino
måndag, 21 maj 2018 kl:18:00

Prisbelönte regissören Phil Grabsky ger en ny infallsvinkel på en av världens mest populära konstnärer. Genom brev och privata skrifter ges nya insikter om mannen som gav upphov till impressionismen och var en av de mest inflytelserika och framgångsrika konstnärerna under 1800- och 1900-talen.

Jag, Claude Monet är ett sammansatt porträtt av en av världens bästa och mest älskade konstnärer, byggt helt på Claude Monets personliga brev. Filmen avslöjar Monet – konstnären, affärsmannen och älskaren – som aldrig förr. Här får Claude Monet berätta sin historia med egna ord, baserat på tre tusen existerande brev. Monets röst läses av skådespelaren Henry Goodman.

Filmen avslöjar ett komplicerat, känslosamt och kreativt inre liv. Fyllt av stunder av både intensiv depression och euforiskt skapande. Vi får ta del av över hundra av Monets målningar och följa hans resa från begåvad tonåring, till den åldrade mästaren. Många brev visar på Monets förtvivlan, depressioner, fattigdom och hans relationer med sina fruar – Camille Doncieux och Alice Hoschedé. Men i hans korrespondens återfinns även glädjen över målningarna och naturen de är inspirerade av.

För att fånga denna eufori reser filmen till platserna där Monet skapade och skrev sina brev, från Paris till Venedig, från London till Le Havre. Jag, Claude Monet innehåller också en mindre känd korrespondens med impressionist-kollegorna Bazille, Manet och Pissarro. Och eldiga meningsutbyten med konsthandlaren Paul Durand-Ruel, som visar Monets konfliktfyllda förhållande med konstvärlden.

Beräknad längd: 83 min
Textning: Svensk text

Visas i samarbete med Folkets Hus och Parker.

Datum / Tid

måndag, 21 maj 2018 kl: 18:00

Plats

Lund, Kino

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

100kr - 140kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad