Menu

Caravaggio- Konst på bio

Lund

Kino
måndag, 14 maj 2018 kl:18:00

I dokumentären om den italienska renässansmålaren Caravaggio får publiken följa med till platser där konstnären verkade och får ta del av hans konst i ett unikt porträtt. Filmen ger en inblick i Caravaggios liv som avslutades år 1610 på en strand i italienska Porto Ercole, ett par dagar innan påven benådade honom för att ha slagit ihjäl en man.

Caravaggio ville införa realismen i måleriet och använde sig av tekniken klärobskyr. Hans konst skapade stor uppståndelse, bland annat tvingades han måla om en tavla han gjort på beställning av en inflytelserik kardinal då den ansågs för vulgär av prästerskapet. Trots att han var en av samtidens mest efterfrågade konstnärer kom flera av hans verk att refuseras som olämpliga.

Vid sidan av sitt konstnärliga skapande levde Caravaggio ett våldsamt liv med flera perioder i fängelse, han hamnade ofta i slagsmål och sexuella skandaler. 1606 slog han ihjäl en man i ett slagsmål och var tvungen att fly från Rom, en stad han resten av sitt liv ville återvända till.

Konstkuratorn Antonio Natali har i dokumentären skapat en fascinerande film om konstnärens liv och hans banbrytande konst.

Caravaggios liv har också skildrats av regissören Derek Jarman i Caravaggio (1986) som kan ses på TriArt.se med bland andra Sean Bean och Tilda Swinton i rollerna.

Genre: Utställning
Beräknad längd: 90 min
Textning: Svensk text

Visas i samarbete med Folkets Hus och Parker.

Datum / Tid

måndag, 14 maj 2018 kl: 18:00

Plats

Lund, Kino

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

100kr - 140kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad