Menu

Nordisk poesifest!

Lund

Mejeriet
torsdag, 19 november 2015 kl:19:00

Den nordiska poesin sjuder av liv. Välkomna att möta några av de mest intressanta och uppskattade poeterna i Norden just nu. Vi utlovar en helkväll med både spännande kontraster och oväntade likheter. Medverkande poeter, bland andra Henriika Tavi (FI), Maria Küchen (SWE) och Steinar Opstad (NO).


Kvällens poeter:


Maja Lee Langvad (DK) är född 1980 i Seoul och bosatt i Köpenhamn. Hon debuterade 2006 med diktsamlingen Find Holger Danske och har sedan dess i både böcker och tidskrifter utforskat ämnet transnationell adoption. Den omskrivna och uppskattade boken Hun er vred kommer i svensk översättning 2016, och hon är också aktuell på svenska i år i antologin Nervsystem. Ung dansk poesi.


Henriikka Tavi (FI) (f. 1978) debuterade 2007 och har sedan dess gett ut fyra diktsamlingar. För diktsamlingen Toivo (2011) nominerades hon till det prestigefyllda Nordiska rådets litteraturpris. I år kommer den ut på svenska under titeln Hoppet.


Sirkka Turkka (FI) (f. 1939) är en av Finlands mest uppskattade nu levande lyriker. Hon har gett ut tolv diktsamlingar och är översatt till över tio språk. Hon har bl.a. tilldelats Finlandiapriset 1987 och Eino Leinopriset 2000. Hon är aktuell på svenska med den uppmärksammade urvalsvolymen En hund i strumpbyxor.


Steinar Opstad (NO) född 1971 i Stokke, är en av den norska poesins starkaste röster och alltid lika rosad för sina precisa men lågmälda uppläsningar. Han debuterade som poet 1996 med den prisade diktsamlingen Tavler och bud. Opstad är aktuell i svensk översättning med sin sjunde diktsamling Under en omvänd himmel, som liksom hans förra bok på svenska, tillkommit i ett tätt samarbete med översättaren och poeten Marie Lundquist.


Maria Küchen (SE), författare och kulturjournalist bosatt i Lund. Hon har gett ut ett tjugotal böcker, bland dem sex diktsamlingar. Den senaste, Rosariet, (2011) trycktes i två exemplar varav ett sändes runt mellan läsare enligt kedjebrevsprincip och det andra ställdes ut på bibliotek, i bokhandlar etc. I år utkommer hon med diktsamlingen Rosariet, det marina.


Torkel Rasmusson (SE) (f. 1941) är poet, dramatiker, journalist, sångare och låtskrivare, tidigare medlem av banden Gunder Hägg/Blå Tåget, Stockholm Norra och Himmel och Helvete. Han debuterade som poet 1965 och har sedan dess gett ut tre diktsamlingar. Aktuell i höst med sin fjärde poesibok Ibland.

Datum / Tid

torsdag, 19 november 2015 kl: 19:00

Plats

Lund, Mejeriet

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

80

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad