Menu

Micke Japp + Blodgrupp Z

Malmö

Folk Å Rock
lördag, 7 november 2020 kl:20:00

Mats Zetterberg och Folk å Rock presenterar Micke Japp (Mickey Jupp på svenska) och Blodgrupp Z!
På Folk å Rock lördag den 7:e november. Öppnar 19, På scen 20 (OBS).


Endast 50 biljetter. Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer vad gäller avstånd, servering osv.


Två band i ett - så funkar det numera för pubrockbandet Micke Japp och garagerockbandet Blodgrupp Z.


Allt började med att Mats Zetterberg (sångare i Fiendens Musik och BluesBlocket), för några år sedan lämnade sitt älskade Lund och flyttade tillbaka till flygmetropolen Ljungbyhed där han växte upp på 60-talet. Med hjälp av den lokale raggarkungen, den legendomsusade gitarristen Nisse B Goode, satte han ihop ett band där han förverkligade en gammal dröm: att spela Mickey Jupp-låtar på svenska - under namnet Micke Japp. Nisse rekryterade sin gamle parhäst Ulf Algotsson, gitarrist även han. Efter tjugo år tillsammans i olika lokala band är herrarna nästan löjligt samspelta. Utbölingen Sven Bornemark, Gullans grabb, kom in som keyboardist på frilansbasis. Han har en fri roll och har vid något tillfälle fått spela bas.


Mickey Jupp, förebild och idol för Mats Z sedan 1971, är en engelsk kultfigur som inte var så långt ifrån att slå igenom på 70-talet. Av en massa anledningar blev han aldrig den internationella rockstjärna han hade alla förutsättningar att bli. Som låtskrivare är han dock oöverträffad. Sjunger, spelar gitarr och klaviatur gör han som ingen annan. Han är en blandning av Chuck Berry och Jerry Lee Lewis. Wilko Johnson, originalgitarristen i Dr Feelgood, avgudar honom. John Lennon och Eric Clapton har sjungit hans lov.


Som låtskrivare är han älskad, inte minst av andra artister. Hundratals olika konstellationer har gjort covers på hans material. Ingen har dock, som Micke Japp, gjort ett helt album. Mo Witham, Mickeys egen gitarrist, flögs in till Sverige för att producera skivan och spela live med bandet på en lånad Hagström-gitarr. ”Du får mig aldrig upp i en sån där” släpptes för drygt ett år sedan och har fått strålande recensioner. Titellåten handlar om Mickeys flygskräck som gör att han omöjligt kan turnera. Och för säkerhets skull har han inget pass heller…


Albumet mastrades i England av den välrenommerade Neil Gowland i Morecamb, den bäste i branschen enligt Mo som har femtio års erfarenhet av sådant.


När covid-19 lamslog i stort sett allt hade Micke Japp ett trettiotal Jupp-låtar på repertoaren. ”Japparna” repade oförtrutet vidare men började även skriva eget material. Då föddes tanken på ett parallellband. Det slamrades, larmades och bankades i replokalen inne på F5 och utan att någon riktigt förstod hur det gått till hade tio egna låtar tagit form. Ett gruppnamn skulle till och valet föll på Blodgrupp Z. En minst ovanlig blodgrupp - och en ganska ovanlig rockgrupp.


Mats Z, Nisse och Uffe är bandets kärna. Basister har kommit och gått. Under ett av många ganska tråkiga rep utan bas knackade det plötsligt på dörren. En ung tjej, 16 år skulle det visa sig, som hette Agnes Collijn presenterade sig som flygteknikerelev, sa att hon ofta gått förbi replokalen och hört att det kom spännande musik där inifrån och att hon själv bodde hundra meter bort. ”Spelar du själv?” frågade Mats Z, delvis av artighet. ”Jag spelar elbas”, sa Agnes. ”Gå och hämta den då!” sa bandledaren för det var lite panik på basistfronten. Detta var i november förra året. Två veckor senare debuterade Agnes i Micke Japp på kultstället Club Probation/Snövit på Söder i Stockholm. Dagen efter var det Folk å Rock i Malmö. Rakt in i hetluften bara. Och Agnes stod pall.


Nu väntar den andra Folk å Rock-spelningen för Micke Japp. För Blodgrupp Z är det urpremiär.
En helafton med pubrock och garagerock. Kan det bli bättre?

Datum / Tid

lördag, 7 november 2020 kl: 20:00

Plats

Malmö, Folk Å Rock

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

150

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad