Menu

Midnattsrit med Phurpa

Malmö

Inkonst
fredag, 15 februari 2019 kl:22:30

Rysk strupsång från helvetet. I Inkonsts blackbox.


Med mullrande, omänskliga stämmor väver intighetens munkar samman en resonans som skälver genom såväl benmärg som lekamen.


Phurpa är ett ryskt musikkollektiv vars främsta inspiration hämtas från Tibets uråldriga spirituella och musikaliska traditioner. Bland de traditionella instrument de släpar med sig finner vi blåshorn skapta av jättelika snäckskal, tre meter långa trumpeter, trummor konstruerade från människokranium och blåsinstrument av skelettdelar. Ljudbildens fokus ligger på en strupsångsteknik vid namn rgyud-skad, ”tantrisk röst”. Med mullrande, omänskliga stämmor väver intighetens munkar samman en resonans som skälver genom såväl benmärg som lekamen. Man kan inte bilda sig en adekvat uppfattning om en Phurpa-spelning genom att titta på videoklipp – endast syn och hörsel räcker inte på långa vägar för att ens få ett hum om vad upplevelsen innebär. Phurpa måste kännas, den fysiska aspekten av dessa mullrande mantran är en integral del av upplevelsen.
Allt organiskt material, inklusive den mänskliga kroppen, består av atomer som i sin tur bär en unik resonansfrekvens. Ett klassiskt exempel är operasångerskan som spräcker ett champagneglas genom att träffa rätt ton på erforderlig ljudvolym, vilket får kristallens atomer att vibrera så kraftigt att den splittras. Musik och ljud som ger oss känslor av mystik och välbehag gör så för att de ekar i synergi med oss på partikelnivå. Dessa fenomen har utforskats i både forskningsområden såsom psykoakustik och i religiösa traditioner där sång och ljud används som portaler till andevärlden. En inspelning täcker inte hela detta spektrum, vilket är den huvudsakliga anledningen till att resonansen inte uppbär full effekt oavsett hur bra hörlurar du har. Man förstår inte Phurpa förrän man tagit del av dem live.


---


Medlemspris gäller för dig som har ett av Inkonsts medlemskort. Medlemskort och legitimation uppvisas i dörren vid konserten. Medlemskortet ger dig 20% rabatt (upp till max 50kr) på alla Inkonsts arrangemang och kostar bara 100kr. Mer information hittar du på www.inkonst.com


Kulturföreningen Inkonst är en ideell kulturförening i Malmö, grundad 1998, som bland annat anordnar klubbar, livekonserter, seminarier/föreläsningar, teater/performance och ungdomsverksamhet. Sedan våren 2006 huserar Inkonst i den gamla chokladfabriken, numera Kulturhuset Mazetti i delområdet Rådmansvången i Malmö.

Datum / Tid

fredag, 15 februari 2019 kl: 22:30

Plats

Malmö, Inkonst

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

120kr - 140

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad