Menu

Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou (Marocko)

Malmö

Inkonst
söndag, 8 mars 2020 kl:19:00

Internationella Kvinnodagen är en dag som Shakomako väljer att uppmärksamma och hylla samtida hjältar inom konst och kulturen från Mellanöstern och Nordafrika, och ingen är bättre ämnad än det första och enda kvinnliga Gnawa-bandet i världen.


Asmâa Hamzaoui och Bnat Timbouktou (Timbuktus döttrar) representerar en ny generation av unga kvinnor i Gnawa-musiken som bryter det traditionellt patriarkalt genren.
Asmâa Hamzaoui anammade den musikaliska traditionen Gnawa från en ung ålder, genom sin far, den berömda musikern Rachid Hamzaoui, som lärde henne att spela guembri (tre strängs luta) i tidig ålder och senare följde honom på sina konserter.


Asmâa bildade Bnat Timbuktu 2012 och blev gradvis accepterad av publiken. Deras stora genombrottsinbjudan till Gnaoua-festivalen i Essaouira 2017 satte Asmâa och hennes döttrar på världskartan.


Deras tabubrytande föreställning, och samarbete med Fatoumata Diawara, resulterade i inbjudningar till stora festivaler i Europa och USA, även utan en skiva eller EP under sitt namn.


Asmâa möter fortfarande motstånd från vissa Gnawa-traditionella män, men hon säger: "De kan prata, men här är jag och jobbar och de pratar bara."


Kulturföreningen Inkonst är en ideell kulturförening i Malmö, grundad 1998, som bland annat anordnar klubbar, livekonserter, seminarier/föreläsningar, teater/performance och ungdomsverksamhet. Sedan våren 2006 huserar Inkonst i den gamla chokladfabriken, numera Kulturhuset Mazetti i delområdet Rådmansvången i Malmö.

Datum / Tid

söndag, 8 mars 2020 kl: 19:00

Plats

Malmö, Inkonst

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

100kr - 120

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad