Menu

Shako Mako presenterar: Stella Chiweshe

Malmö

Inkonst
onsdag, 25 november 2020 kl:20:00

Stella Rambisai Chiweshe kallas inte Hennes majestät Drottningen av Mbira utan orsak. Hon är den första kvinnliga artisten som nått både erkännande och prestige i den annars mansdominerade musiktraditionen som finns kring det klassiska instrumentet mbira, ryggraden i zimbabwisk musik.


Stella lärde sig spela mbira redan på 60-talet då instrumentet endast spelades av män och spenderade sitt 70-tal på olagliga sammankomster i det koloniserade Zimbabwe. Redan som ung kvinna bröt hon alltså både mot koloniala lagar och kulturella tabun för musikens skull.


Under de 50 år som gått sedan dess har hon fortsatt bryta gränser och introducera mbiramusik i nya sammanhang som den västerländska kontexten. Hennes majestät Drottningen av Mbira, som nu är över 70 år gammal, är definitionen av en musikalisk och politisk legend och det är en ära att få ha henne på Inkonst.


Vi följer Folkhälsomyndighetens rådande restriktioner för att säkerställa en trygg miljö på våra arrangemang.


Kulturföreningen Inkonst är en ideell kulturförening i Malmö, grundad 1998, som bland annat anordnar klubbar, livekonserter, seminarier/föreläsningar, teater/performance och ungdomsverksamhet. Sedan våren 2006 huserar Inkonst i den gamla chokladfabriken, numera Kulturhuset Mazetti i delområdet Rådmansvången i Malmö.

Datum / Tid

onsdag, 25 november 2020 kl: 20:00

Plats

Malmö, Inkonst

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

125

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad