Menu

Amira Medunjanin&TrondheimSolistene Malmö 5/4 2019

Malmö

Moriska Paviljongen Malmö
fredag, 5 april 2019 kl:20:00

Amira Medunjanin är världens främsta sevdalinkasångerska som ger nytt liv åt gamla sångskatter.


Det är inte lätt att hitta ett enda ord på svenska som kan stå för det bosniska konceptet SEVDAH, även om ”längtan” kanske kommer närmast. Liksom den spanska duenden, det bär flera betydelser – kärlek, hopplös kärlek, oändlig kärlek men i slutändan är det en livsstil och en berättelse som berättar historien om sig själv.


Amira är född och uppvuxen i Sarajevo, Bosnien men hennes repertoar sträcker sig långt utanför landets gränser. Sevdalinka (sevdah låtar) hon lärde sig från sin mamma var de vackraste av låtarna. Hennes fascination med den musikaliska traditionen i Bosnien och Hercegovina ledde henne att ägna sig åt att skapa en unik röst inom sevdalinka för att utforska sin uttrycksfulla kapacitet till fullo. Hon hade tillbringat år söka förgäves för att hitta personer som delade sina idéer om Sevdah och för det bästa sättet att presentera det.


Amira beskrivs av den engelska journalisten Gart Cartwright som ”Bosnian Billie Holiday” och han beskriver hur Amira förvandlar Sevdah inuti, hittar nya kontext och former inom en tradition som är hundratals år gammal.


År 2017 rankades Amira av Storbritanniens magasin Songlines bland topp tio av de nuvarande World Music Divas
På Moriska Paviljongen 5/4 2019 väljer Amira att gå tillbaka till rötterna och ge en intimare bild av hennes sångskatt genom att presentera sitt senaste album ASCENDING, tillsammans med gitarrvirtuoserna Ante Gelo och Zvonimir Sestak på kontrabas samt Trondheim Solistene kvartetten från Norge.

Datum / Tid

fredag, 5 april 2019 kl: 20:00

Plats

Malmö, Moriska Paviljongen Malmö

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

385

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad