Menu

Soriana (SY) Live / Moriska Paviljongen

Malmö

Moriska Paviljongen
söndag, 14 oktober 2018 kl:18:00

Re:Orient presenterar Soriana (Syrien) live! Söndag den 14 oktober i Spegelsalen, Moriska Paviljongen, Malmö.


Soriana tog sin början för 15 år sedan när saxofonisten Basel Rajoub och Feras Charestan, som spelar brädcittran qanun, möttes i Damaskus och började spela tillsammans. Båda har sedermera lämnat Syrien och bosatt sig i Schweiz respektive Sverige, men spelar fortfarande ihop, numera som trio med den italienske slagverkaren Andrea Piccioni.


Soriana kan översättas som “Vårt Syrien” och här skapar tre enastående artister-kompositörer-improvisatörer en modern nutida musik inspirerad av Mellanösterns rika kulturarv. Framförd på orientaliska och västerländska instrument, är programmet också ett exempel på den växande generationen av kosmopolitiska arabiska musiker. De hyllar sitt kulturarv, det som varit med dem genom de många resorna, som kunnat läka sår, gett näring till fantasin och inspirerat till skapande.


Medverkande:
Basel Rajoub är en saxofonist och kompositör-improvisatör vars inspiration inkluderar traditionella mellanösternrytmer och moderna nutida melodier likväl som jazz.  Han föddes i Aleppo i Syrien och tog examen vid Damascus High Institute of Music. Han har medverkat i flera musikgrupper som för samman musik och musiker från Mellanöstern, Nordafrika, Asien och Europa.  Basel Rajoub har vunnit Radio Monte Carlos Mellanösternmusikpris och delar sin tid mellan uppträdanden, undervisning, komponering och inspelningar.


Andrea Piccioni, född i Rom, är en mästare på frame drums. Efter att ha lärt sig behärska den syditalienska ”tamburello”, studerade Andrea ramtrummerytmer och framförandeteknik från Mellanöstern, Nordafrika och Centralasien. Andrea Piccioni är en erfaren lärare tillika konstnärlig ledare för Frame Drums Italia International Festival.


Feras Charestan kommer från staden Al-Hasakeh i nordöstra Syrien och studerade qanon på High Institute of Music i Damaskus där han också kom att undervisa. Han har framträtt som qanonsolist med symfoniorkestrar och har varit medlem i populärmusikgrupper likväl som i modern nutida musikensembler, som skapar ny musik med rötter i Mellanösterns traditioner. Kriget i Syrien förde Feras Charestan till att numera bo i Stockholm.


Recension från Magasinet LIRA om Soriana på Jazzfestivalen i Stockholm:
”De flesta som hört mycket livemusik vet att det finns konserter, och så finns det Konserter med stort K. De senare är de där som har något extra, som exempelvis ett rejält ös som smittar av sig, en tät publikkontakt, eller helt enkelt oerhört bra musik.
Men det finns också de där sällsynta tillfällena som är något ännu större, som har en magi, som är stunder som fastnar i minnet extra väl. Den här kvällen på Stallet är en sådan.”


Här kan ni läsa hela recensionen från bandets konsert förra året:
www.lira.se/en-magisk-kvall-att-minnas/


Hemsida: sorianaprojectcom
Facebook: www.facebook.com/basel.rajoub.official.pageref=settings
Youtube: www.youtube.com/watch?v=u5fVq9keLnA


#Sorianaproject #Reorient #Moriskan


Moriska Paviljongen (i folkmun kallad "Moriskan") är en kulturbyggnad i Folkets Park i Malmö. Byggnaden ritades 1901 på uppdrag av arbetarrörelsen, av den polsk-judiske arkitekten Aron Wolff Krenzisky. Med sina sju torn och en tivoliarkitektur influerad av sekelskiftets orientalism, är den unik i sitt slag i Sverige. Huset invigdes 17 augusti 1902.

Datum / Tid

söndag, 14 oktober 2018 kl: 18:00

Plats

Malmö, Moriska Paviljongen

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

210

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad