Menu

Persiens poetiska arv i Orienten

Malmö

Moriska Paviljongen
lördag, 29 februari 2020 kl:19:00

Tre unga musiker sprungna ur tre stora musikaliska traditioner; den persiska, den armeniska och den arabiska. Re:Orient presenterar:


Sahar Mohammadi, sång (Iran)
Haïg Sarikouymdijan, duduk (Armenien)
Jasser Haj Youssef, viola d´amore (Tunisien)


Tid: lördag 29 februari, kl 19.00
Plats: Spegelsalen
Biljetter: 220kr + serviceavg. via
Evenemanget är tillgängligt för rullstol, ingen åldersgräns.


Förutom perfekt behärskning av sina röster eller instrument har var och en av dessa tre artister utvecklat ett personligt ljud och ett originellt musicerande som ytterligare bidragit till utvecklingen, och syntesen, av traditioner som förenas av en lång historia av närvarande andlighet, filosofi och poesi.


De tre traditionerna präglas alla av modal musik, en musik med helt andra fundament än de ackordharmonier som i västerländsk klassisk tradition bygger på dur- och mollskalor. Det skapar musik med helt andra tyngdpunkter. Skalor med öppnare strukturer och större öppenhet för improvisation.


Klassisk persisk musik är en gammal konstform och en av de tidigaste musikaliska traditionerna som idag är kända. Tack vare det en gång så vidsträckta, forna persiska imperiet har persisk musik och kultur bidragit mycket till grunden för många andra musikaliska traditioner i Centralasien och Mindre Asien. Sedan det persiska arvet blev associerat med islamisk kultur efter den arabiska invasionen (700-talet e.Kr.) har traditionen påverkat kulturen i hela Mellanöstern, Nordafrika och Medelhavet.


I kvällens konsert möts alltså dessa traditioner i mötet mellan Sahar Mohammadi, en av de vackraste rösterna för samtida persisk sång, Haïg Sarikouyumdijan, armenisk duduk-virtuos och Jasser Haj Youssef från Tunisien som införlivat instrumentet viola d´amore på ett självklart vis i ararbisk musiktradtion. Alla tre ger prov på en känslighet i röst och fingrar som passar repertoaren för en modal musik till öppen för improvisation. De mjuka och melankoliska ljuden från duduk, ett armeniska träblåsinstrument med dubbla rörblad, skapar tillsammans med de varma ljuden och bordunerna från barockinstrumentet viola d´amore harmonierar perfekt med den persiska poesiens svåra klagomål. Flera av er har säkert hört Haïg Sarikouyumdijan virtuositet på inspelningar med Jordi Savall.
Persisk musik brukar beskrivas som mystisk och melankolisk. Kärnan är varken dramatisk, intellektuell eller cerebral utan relaterar ofta den till den stora lyriska traditionen för persisk litteratur och till sufismen, den mystiska islamrörelsen vars speciella hem är Iran. I denna trios tappning ges gott om prov på denna musikaliska poesi från hjärta till hjärta.


Moriska Paviljongen (i folkmun kallad "Moriskan") är en kulturbyggnad i Folkets Park i Malmö. Byggnaden ritades 1901 på uppdrag av arbetarrörelsen, av den polsk-judiske arkitekten Aron Wolff Krenzisky. Med sina sju torn och en tivoliarkitektur influerad av sekelskiftets orientalism, är den unik i sitt slag i Sverige. Huset invigdes 17 augusti 1902.

Datum / Tid

lördag, 29 februari 2020 kl: 19:00

Plats

Malmö, Moriska Paviljongen

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

220

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad