Menu

601711 NORDISKT MÖTE

Norrköping

De Geerhallen
torsdag, 5 oktober 2017 kl:19:00

Introduktion 18.30

Dirigent Klaus Mäkelä
Solist Vikingur Olafsson piano

Musorgskij Preludium och persisk dans ur
Khovantchina
Beethoven Pianokonsert nr 2
Sibelius Symfoni nr 1
Modest Musorgskij var ett naturbarn som föraktade klassisk skolning i musik. Han ville följa sin inre drift, och hans musik blev därför oerhört personlig och ibland kantig. Hans gode vän Rimskij-Korsakov putsade den och i många fall fullbordade de verk som inte blev färdiga. Så var det med operan Khovantchina, som rymmer några av de vackraste orkesterstämningar som någonsin gjorts. Förspelet brukar kallas ”Soluppgång över Moskvafloden” – dröm er gärna bort!
Beethoven skrev om sin andra pianokonsert i ett brev till förläggaren Hofmeister 1801: ”Jag uppskattar konsertens värde endast till tio dukater, emedan jag inte anser att den är en av mina bästa”. Vad menade karln? Kanske hade han redan gått vidare i tanken, för då hade konserten sex år på nacken, och Beethoven var stadd i våldsam utveckling. Men vi sentida kan se varje verk för sig, och då framstår konserten som ett tidigt underverk, fyllt av vitala idéer.
När Sibelius satte ”nr 1” framför sin symfoni i e-moll 1899 markerade han att han klivit ut på nya vägar. Nu var det inte längre fråga om berättande kompositioner med motiv från det finska nationaleposet Kalevala, nej nu skulle musikens eget regelverk få föra musiken framåt. Och det gjorde den med besked. Aldrig hade väl den finska publiken känt sig mer stolt och omskakad. Plötsligt stod en tonsättare av europeisk storhet framför dem.

Handikapplats bokas hos Turistbyrån på tel. 011-155100 eller på Ticketmasters Call Center på tel. 077-1707070

Datum / Tid

torsdag, 5 oktober 2017 kl: 19:00

Plats

Norrköping, De Geerhallen

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

50kr - 295kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad