Menu

BRAHMS, BEACH och BARTÓK 601833

Norrköping

De Geerhallen
torsdag, 14 februari 2019 kl:19:00

Introduktion kl 18.30

Dirigent Benjamin Shwartz
Solist Terés Löf piano
BRAHMS Tragisk uvertyr
BEACH Konsert för piano
BARTÓK Konsert för orkester

Inte sällan komponerade Brahms sina verk parvis, två verk av samma slag som var varandras motsatser. Så förhåller det sig med hans Tragisk uvertyr, som har ett lika gammalt syskonverk i Akademisk Festuvertyr. Den nu aktuella uvertyren är kanske inte så väldigt tragisk, den är snarare bara allvarlig.

Amy Beach hör till de mest betydelsefulla amerikanska musikpersonligheterna årtiondena runt förrförra sekelskiftet. Förutom att hon var en lysande pianist som debuterade som sextonåring och spelade alla de klassiska mästerverken, var hon också en förnämlig tonsättare till en mässa, en symfoni, en pianokonsert och massor av kammarmusikverk. Hon var starkt inspirerad av Dvo?ák, som ju varit kompositionsprofessor i New York. Efter giftermålet tilläts hon bara ge en konsert om året, och då utan att ta betalt. Med tiden fick maken ge sig. Han insåg till slut hennes storhet.

Under andra världskriget flydde ungraren Béla Bartók till USA. Han var sjuk och svag, och under en sjukhusvistelse 1944 erbjöds han 1000 dollar för ett nytt orkesterverk till Bostonsymfonikerna. Han kände att han måste tacka nej – ett så stort arbete skulle han inte orka med. Men han kände sig starkare och några månader senare överlämnade han Konsert för orkester, hans sista och kanske bästa verk.

Handikapplats bokas hos Turistcenter på tel. 011-155100

Datum / Tid

torsdag, 14 februari 2019 kl: 19:00

Plats

Norrköping, De Geerhallen

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

50kr - 340kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad