Menu

NORDISKA KLANGER 601845

Norrköping

De Geerhallen
torsdag, 9 maj 2019 kl:19:00

Introduktion kl 18.30

SIBELIUS Andante festivo
GRIEG Sånger
PRATTÉ Harpkonsert
SIBELIUS Symfoni nr 5

Dirigent Dalia Stasevska
Solister Hanna Husáhr sopran,
Delphine Constantin Reznik harpa

Hanna Husáhr, en av vårt lands främsta sopraner i den yngre generationen och mottagare av bland annat Mozartpriset vid Wilhelm Stenhammar International Music Competition 2016 och Birgit Nilsson-stipendiet 2017, är en av solisterna vid säsongens sista abonnemangskonsert.

Få tonsättare har väl lyckats hitta den nordiska tonen som Edvard Grieg. Han komponerade inte många rena orkesterverk, men desto fler odödliga sånger, av vilka vi här får höra några.

Edouard Pratté är ingen okänd person för Norrköping, på 1830-talet var han faktiskt ledare för Norrköpings orkestersällskap. Men visst har han därefter totalt fallit i glömska. Det är med viss stolthet vi nu letar fram hans musik igen. Han var mycket berömd som harpist, och erbjöds även harptjänsten i Hovkapellet, men han valde att turnera runt på östgötska och värmländska herrgårdar, och levde ett sådant kavaljersliv som Selma Lagerlöf skildrat i sina romaner. Han komponerade nästan bara musik för sin egen harpa, och är på detta sätt en helt unik svensk tonsättare. Som solist i hans harpkonsert hör
vi SONs egen harpist, Delphine Constantin Reznik.

Så slutar säsongen med en av den nordiska musiken portalverk, Sibelius femte symfoni, en heroisk och färgrik musik. Naturen är ständigt närvarande under hans arbete, och i dagboken skriver han: ”Såg idag tio före elva 16 svanor. Ett av de största intrycken i mitt liv! Lätet av samma träblåsartyp som tranornas, men utan tremolo … Naturmystik och livsve! Femte symfonins finaltema: (och här noterade tonsättaren trumpetens svingande tema: svantemat.”

Handikapplats bokas hos Turistcenter på tel. 011-155100

Datum / Tid

torsdag, 9 maj 2019 kl: 19:00

Plats

Norrköping, De Geerhallen

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

50kr - 340kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad