Många evenemang som listas här har med tanke på rådande läge ställts in!
Kontrollera alltid med arrangör om hur det ser ut med ditt evenemang!

Evenemangsnyheter

Tipsa redaktionen!
Nyheter och pressmeddelanden 29 maj 2020
29 maj kl: 14:20

Nisse Hellberg Släpper Soloskiva - Den Första På Fyra År

Den 12 juni kommer singeln "Vilken tur att vädret finns" från Nisse Hellbergs kommande album. Det är hans första soloskiva på fyra år. Albumet släpps i augusti och har namnet "Goda tider rullar in" - en skiva starkt påverkad av resor till Louisiana. 

Jag ville göra en platta med en positiv känsla, något vi haft ont om den senaste tiden. Titeln på albumet är naturligtvis en from förhoppning men också något jag verkligen väljer att vilja tro på, säger Nisse.

Det var under ett flertal resor till södra USA som den musikaliska nyfikenheten väcktes igen. På plats i Louisiana mötte han en musik som påverkade honom starkt. 


- Det blev nästan en halleluja-upplevelse. Jag fick känslan av att alla, oavsett kön och ålder, gick på klubbar, dansade och upplevde musiken rent fysiskt. I grunden är det dansmusik med syftet att hålla kvar folk på golvet låt efter låt, men de visar också en fantastisk respekt för den musikaliska traditionen. Jag riktigt marinerade mig i musiken därifrån, lyssnade på mängder av skivor när jag kom hem och försökte hitta kärnan i varför det svänger, säger Wilmer X-sångaren Nisse Hellberg om inspirationen till den nya soloskivan.    

Nisse har alltid fascinerats av till synes enkla musikformer som rock, blues och country och även på detnya albumet "Goda tider rullar in" har han lekt med musikaliska begränsningar.


- Det enkla är ofta det svåraste, ler Nisse. Att musiken har ett Louisiana-filter är inte bara någon slags fernissa, det går på djupet. Så här skulle inte en Wilmer X-skiva kunna låta. "Goda tider rullar in", har mer akustiska instrument och ett lättare sväng.

Med förra soloskivan "Vägen västerut" (2016), hittade Nisse Hellberg ett mer country-inspirerat uttryck, vilket påverkade även texterna.


-Det känns mer tillåtet att vara vuxen inom countryn. Och ibland vill man ju vara det, ha, ha!

På "Goda tider rullar in" fortsätter han på det spåret textmässigt, men nu är de också stundtals mer repetitiva, ibland kryptiska - något som är speciellt för just Louisiana-området. 


- Jag har alltid lagt ner mycket jobb på texterna, naturligtvis är de på svenska trots de amerikanska inspirationskällorna, berättar Nisse Hellberg. 

Den 12 juni släpps singeln "Vilken tur att vädret finns" och 28 augusti kommer albumet "Goda tider rullar in".  

Kontakt:
Anders Larsson, turnéproducent och manager
larsson@unitedstage.se, +46 70 440 41 13

Liza Berthelsen, presskontakt
liza@lizab.se +46 70 224 40 63
Om Nisse Hellberg:

Nisse Hellberg, född 1959 i Malmö, kompositör och textförfattare, är mest känd som sångare och gitarrist i bandet Wilmer X.

Efter många år som frontfigur i Wilmer X, solodebuterade Nisse Hellberg 1994 med "Röster från Södern". Albumet, som gästades av Peps Persson, toppade försäljningslistan och följdes av flera framgångsrika album, bl. a "Snackbar blues" från 2006. Det låg på den svenska albumlistan i ett halvår och gav Nisse en guldskiva mycket tack vare låten "Tufft jobb", hans största framgång på Svensktoppen. Ytterligare tre av Nisse Hellbergs soloalbum därefter har blivit belönade med guld.

2018 återuppstod Wilmer X inför bandets 40-årsjubileum med ett bejublat framträdande på Sweden Rock som premiär. Turnén fortsatte året därpå och den senaste konserten, en webbsändning från Malmö-klubben KB i april 2020, hade en rekordpublik.

Nisse Hellbergs soloalbum:

1994 Röster från Södern (med Peps Persson)
2001 Xtrem
2006 Snackbar blues
2007 En tiger i tanken
2009 En Modern Man
2010 Tufft jobb - Nisse Hellbergs Bästa 1994-2010
2011 Flod av eld
2014 Vad har han i huvudet?
2016 Vägen västerut
29 maj kl: 14:20

Broken Door Släpper Sommarsingeln You & I

Duon Broken Door bestående av Pier Schmid & Tobias Östlund fortsätter sin musikaliska resa och idag landar duons nya singeln "You & I". Detta är första singeln av tre som efter sommaren följs upp av en EP'". På låten You & I har duon inspirerats av latinrytmer, vilket resulterat i ett somrigt sound.
Låten handlar om att inte ge upp utan att kämpa för det man tror på. Att behålla modet, hungern och drivkraften även om det ibland kan kännas svårt. Det är lätt att ta något för givet. Stanna upp, njut och ta vara på livet. Lev här och nu.
I studion har produktionen till You & I slipats och till slut växte det fram en idé om att lägga till latinrytmer för att förstärka känslan i låten .... Den idén resulterade i ett helt nytt sound för duon... Vilket passar perfekt nu när sommaren står för "dörren"!

Lyssna på You & I


Promotion/Management/Bokning
Dennis Karlsson, United Stage Artist
dennis@unitedstage.se
29 maj kl: 11:00

Världsstjärnan Mohombi Och Stjärnskottet Klara Hammarström Samarbetar I Duetten "the One" Som Släpps Idag

Mohombi är världsartisten som både vunnit en Grammy och MTV European Music Awards och haft massvis med hits runt om i världen både som låtskrivare och artist. Klara Hammarström blev känd för allmänheten genom SVT:s succé-serie "Familjen Hammarström" och hennes debutsingel "You Should Know Me Better" toppade den svenska radiolistan under vintern på #1 - och har snart 2 miljoner lyssningar på Spotify. Vi såg både Mohombi och Klara Hammarström i årets Melodifestivalen, Mohombi tävlade med "Winners" och Klara med "Nobody". I förra årets mello slutade Mohombi på en femte plats i finalen med hiten "Hello" (som streamat dubbel platina i Sverige). Från Klara har vi tidigare hört "Riding Home For Christmas" och "Break Up Song", och i samband med releasen av "The One" kommer säsong 2 av hennes TV-serie.

Mohombi om låten:
"Att lyckas hålla ihop ett förhållande är inget som sker av sig självt, även lyckliga förhållande kräver jobb. Vi ska älska varandra, respektera varandra och kämpa för varandra. Vi ska inte ge upp, vi ska inte lämna varandra, vi ska hålla ihop. Du är min "The One.""

Lyssna på "The One" här

Se videon här:
29 maj kl: 11:00

Elias Abbas Ger Sina Fans En Present I Deppiga Tider

Senast hörde vi Elias Abbas på "Problems" feat. Naod - två miljoner streams och 9 månader senare släpper han nya singeln "Karusell", en feel good låt med glimten i ögat som han vill dedikera till sina fans.

Elias har under de senaste månaderna jobbat flitigt i studion och landat features på flera låtar med artister som SAMI, Stress, K27 och lillebrorsan Amir för att nämna några. Samtidigt har han också jobbat på sitt egna projekt och i takt med att han växer som person och artist så har han även utvecklat sitt sound som idag inspireras av kontemporär trap, RnB men också ett tydligare inspel av hans rötter i Hip-Hop.

I nya låten "Karusell" levererar Elias som vanligt melodiösa texter och visar att han inte bara kan sjunga utan också rappa. Beatet är producerat av INOMI, som blad har jobbat med Z.E, Thrife, Nigma & Modo Banja.

Redan för över en månad sedan teasade Elias Abbas om den nya låten på sociala medier och fick över 50 000 views och grym respons!

"Jag uppskattar det har slappet extra mycket och jag vill se hur mina fans tar emot det. Det har varit deppiga tider nu och jag vill att ni ska ha den här presenten...här! Ha kul, känn energi, dansa och må bra. Let's get lit off the jit YESSIRRRRSKI!", skrattar Elias.

Musikvideon är gjord av Leo Aaland, se den här.

Lyssna på "Karusell" här

"Karusell" släpps av Asylum Records/Warner Music Sweden
29 maj kl: 11:00

Casper The Ghost Slapper Ny Ep - "ctg Forever"

Det senaste aret har gatt fort for Casper Brodin och Victor Hillbom, duon bakom Casper The Ghost. Samtidigt har det pa ett personligt plan varit ett stokigt och inte helt enkelt ar i de unga killarnas liv, nagot som marks pa nya EPn med namnet "CTG FOREVER".


Nyligen firade man over 15 miljoner totala streams pa Spotify, kulmen pa ett ar dar de tva killarna fran Uppsala och Jarvso skordat en rad framgangar. Framrostade till basta spelningen nagonsin pa Hudikskalaset, 2.5 miljoner visningar pa TikTok, debutsingeln .Bound har gatt guld och flera starka slapp. Trots allt detta ar det inte bara gladje som aterfinns pa nya EPn.

"Hela EPn beskriver nog oss ganska bra som personer. Den ar bade glad i tonen och mork. Sen ar det alltid en underliggande deppigare ton i texten. Vi brukar saga att vi har en konstant happy depression. Slutet av EPn ar lite hur vi kanner under allt det ytliga och glada man vill att folk ska se. Sista laten beskriver lite hur det ser ut och later inombords, de tankar som kan uppsta nar man ar ensam mitt i natten. Enklaste sattet ar nastan att beskriva EPn som bipolar" - sager Casper och Victor.

Fokussingeln pa Save Me gar i linje med resten av EPn, en valdigt personlig lat dar Casper visar hur mycket hans texter utvecklats och Victor hur produktionen kan fa orden att vaxa.

"Laten handlar om hur en person basically raddade mig fran en valdigt mork plats jag befann mig pa just da. Den personen var liksom ljuset som vagledde mig, aven om jag ar pa en battre plats nu sa bar jag med mig arren fran den tiden. Jag tycker raden ''You healed my wounds but the scars won't fade'' beskriver laten val" - sager Casper

I samband med releasen av EPn genfors bland annat ett samarbete med Soundcloud. Men aven en kampanj dar kreativa fans kan spela in hur de lyssnar pa EPn och ha chansen att fa sina klipp publicerade som "canvaser" pa latarna hos Spotify. 

"CTG FOREVER" slapps den 29/5 pa alla plattformar. 
29 maj kl: 11:00

Svenska Ikonen Basshunter Gör Comeback Med Ny Musik

Den svenska dansmusik-ikonen Basshunter gör äntligen comeback! Han tar hjälp av superproducenten Jimmy Joker som står bakom artister som Pitbull, Jennifer Lopez och Enrique Iglesias. Singeln heter "Angels ain't listening" och genom låten visar han den känslosamma sidan av sig själv.

"Låten handlar om att änglar inte lyssnar och att man måste hitta sig själv innan man viger sitt liv till någon annan för evigt", säger Basshunter. "Jag har insett att man måste hitta ett bra förhållande till sig själv innan man binder upp sig i ett förhållande. Vi begår alla misstag och lär oss den hårda vägen men det är viktigt att vi håller huvudet högt och har kul genom livet".

"Angels ain't listening" är skriven av Basshunter, Jimmy Joker (Pitbull, Willy William, Nicki Minaj), Bilal Hajji (Afrojack, Khaled) and Thomas G:son (Loreen, Mohombi).

Basshunter har tidigare levererat världshits som "Boten Anna", "Now You're Gone", "All I Ever Wanted", "Angel In The Night", "I Miss You" och "DotA". Han har också nyligen blivit intervjuad av journalisten Måns Mosesson för den oficiella biografin om Avicii då Avicii inspirerades av Basshunter i början av sin karriär.

Basshunter gör ca 100 konserter per år och turnerar bl a i Storbritannien, Norden, Spanien, Australien, Ungern och Italien.

"Angels ain't listening" finns från och med idag tillgänglig på alla musikplatformar och i eftermiddag släpps den officiella videon på Basshunters YouTube-kanal.

Klicka här för att lyssna på "Angels ain't listening"!

Basshunter I sociala medier:
Facebook: https://www.facebook.com/Basshunter.se
Twitter: @basshunt
Instagram: https://www.instagram.com/basshunter_se/ 
YouTube: https://www.youtube.com/user/basshunter
29 maj kl: 11:00

Leslie Tay Har Sprungit I Mål Och Gör En Touchdown - Ny Singel 42 Släpps 29 Maj

Kritikerhyllade artisten Leslie Tay släppte sitt debutalbum Vilja & Tålamod i april 2018, albumet fick fina recensioner och på Grammisgalan 2019 framförde han Stjärntecken från albumet tillsammans med Syster Sol. Nu är Leslie Tay aktuell med nya singeln 42 som släpps 29 maj. Låten är skriven av honom själv och producerad av Mokuba från London.

-Jag har tagit mig i mål i och är den personen som jag vill vara idag, jag har sprungit igenom livet och klarat mig igenom en hel del och gör nu en touchdown, förklarar Leslie. 

Förutom sin egen musik har Leslie samarbetat med olika artister som bl.a. Fricky, Seinabo Sey, Norlie KKV, Stormzy och Cherrie, samt blivit utsedd till Sveriges bäst klädda man av tidningen Café.

Se musikvideon till 42, skapad av Senay Berhe.

Lyssna på 42 här!
Följ Leslie här!
29 maj kl: 10:00

Miss Li Följer Upp Succéerna Med Att Släppa Singlarna "starkare/stronger"

Det har minst sagt varit Miss Lis höst och vår. Som bekant levererade hon hit efter hit i fjolårets Så mycket bättre med "Lev nu dö sen" i spetsen som upp till idag har nått mer än 30 miljoner streams.

Tidigare i våras kom första smakprovet från Miss Lis kommande album i form av låtarna "Komplicerad" och "Complicated" som tillsammans streamats mer än 16 miljoner gånger! Nu följer Miss Li upp succéerna med andra smakprovet från stundande albumet. Singeln "Starkare" släpps idag och återigen även i engelsk version "Stronger".

Lyssna HÄR

Med sig på låten har Miss Li sin ständiga partnern in crime; producenten Sonny Gustafsson och tillsammans har de mejslat fram ännu en värdig uppföljare. I höst ser vi fram emot Miss Lis 9:e fullängdare och under tiden njuter vi av singlarna "Starkare" och "Stronger".

Följ Miss Li här:
FB
Instagram
29 maj kl: 10:00

Cimón Släpper Heartbreak-Singeln 'descending'

LYSSNA: https://cimon.lnk.to/Descending

I april släppte Cimón singeln MAE (Money Ain't Everything), en låt om att fortsätta pusha framåt och tro på sig själv. Låten släpptes tillsammans med musikvideo som fick många fina ord från internationell press.

Nu är det dags för Cimón att släppa uppföljaren Descending, en låt om ett brustet hjärta.

Jag tror många kan ha känt den olidliga smärtan av ett brustet hjärta och det där hopplösa ögonblicket när hela ens värld faller framför ögonen - Cimón.

Tidigare i år släpptes andra singeln Shooter som var första släppet för Cimóns kommande EP som planeras att släppas i höst.

Descending släpps idag den 29 maj via Sony Music. Låten är skriven Cimón och producerad av Gino Nano.

Mer om Cimón:

24-åriga Cimón från Västerås startade sin artistkarriär i ett pojkband när han var 16 år gammal, vilket ledde till ett skivkontrakt i LA. Cimón började sedan själv släppa sina egna tolkningar på artister som The Weeknd och ZAYN där han fick över 100 miljoner lyssningar på Spotify och Youtube. Cimón fick chansen att jobba med några av världens mest framstående låtskrivare och producenter och utforskade sin egna stil samt musikaliska vision då han började skriva egen musik.

Jag kom till en punkt i mitt liv där jag kände att det var dags att skriva musik själv. Jag ville inte längre vara beroende av någon annan, bara göra låtar som jag tyckte var nice och hålla texterna äkta. Texter som är fulla av skitsnack, som flexar att man har en fet guldkedja på sig eller hundra tjejer, har aldrig intresserat mig i mitt eget artisteri. Jag vill göra musik som jag kan stå för.

FÖLJ CIMÓN: Instagram I YouTube I Facebook
29 maj kl: 10:00

Petter & Imenella Släpper Känslostarka Singeln "ögonblick"

Idag släpper albumaktuella Petter och en av förra årets mest hypade debutanter Imenella singeln "Ögonblick" tillsammans. Det är en låt som bearbetar de känslor som väcks i och med Covid-19 pandemin.

LYSSNA HÄR: ImenellaPetter.lnk.to/Ogonblick 

Redan i höstas sprang Petter och Imenella på varandra och började smida planer om att skriva en låt tillsammans. Innan datumet för den tänkta träffen hinner komma bryter Covid-19 ut och inte förrän i april fick de möjlighet att ses i studion och skapade då singeln "Ögonblick". Trots att temat för låten inte var satt på förhand blev det under processens gång tydligt. Den handlar om och bearbetar den oro som vi alla känner under pandemin vi befinner oss i. Känslor och tankar kring vad som faktiskt är viktigt och betyder något, livets förgänglighet, vikten av att uppskatta nuet. Allt det vi haft snurrande i huvudet hamnar i den här låten. Skriven av Petter, Imenella, SAMI Rekik och Victory från gruppen VAX.

"När jag arbetar med andra så bygger det på att jag beundrar dom. Imenella är verkligen en sådan artist. Jag älskar verkligen hur vi både Jag och Imenella passar så bra ihop med både sång och rap. Samt att Imenella kom in i studion, hörde lite av min vers och sa direkt raden "Det enda vi är lovade är döden". Just där och då kändes temat så naturligt och att det handlar att saker och ting kan förändras fort, det kan vara över på ett ögonblick." - Petter.

Petter gjorde succé under hösten då han tio år senare återvände till Så Mycket Bättre och framförde hyllade nya tolkningar som spelats snart 20 miljoner gånger på Spotify. I början på året släppte han första singeln "Astronaut" från sitt kommande album, som följdes upp under påskhelgen av singeln "Dom får mig aldrig levande" feat. Thomas Stenström. Den 12 juni släpper Petter sitt nya album Varholmsgatan med ett mer organiskt sound än vad vi hört från honom tidigare, inspelat tillsammans med producenten Mattias Glavå (Annika Norlin, Franska Trion, Joel Alme, Hästpojken m.fl.) i Göteborg med flera gästartister.

Imenella tog för två år sedan hela hiphopsverige med storm. Med kritikerrosade låtar som "Moves", guldsäljande "Chagga", "Fantasifull" och debut-EPn "TRO". I februari förra året kammade hon hem priset för Årets Nykomling på Grammisgalan och stod för det mest minnesvärda framträdandet på Grammisgalan 2020. I höstas tog hon emot Musikförläggarnas stipendium för 2019.

FÖLJ Petter: Instagram

FÖLJ Imenella: Instagram
29 maj kl: 10:00

Newkid Släpper Albumet 'mount Jhun' Idag

Newkids singel "Kanske var vi rätt bra ändå" har de senaste veckorna toppat listorna och spelas flitigt på P3's A-lista. Idag släpper han sitt tredje album MOUNT JHUN och om två veckor kliver han in som deltagare i årets upplaga av Så Mycket Bättre.

LYSSNA HÄR: Newkid.lnk.to/MountJhun

Det var 10 år sedan Newkid släppte sin första låt. Mycket har hänt sedan dess - med musiken och med honom som artist. Men en sak har varit bestående sedan start, det starka bandet han känner till sina fans och den plattform de bygger tillsammans. Det är, som Alex uttrycker det, "en team effort" i allra högsta grad. När han tidigt under Covid-19 karantänen spelade in sina KARANTÄN VIBBAR hemma i vardagsrummet var drivkraften att han ville ge tillbaka till sina fans. Klippen med hans covers fick mycket kärlek och har setts snart en miljon gånger på hans Instagram. De ledde också indirekt till att han nu har en plats i Så Mycket Bättre 2020.

"Allting landar i att du är vad dina fans gör dig till. Jag hittar motivation och inspiration i att veta att det finns lyssnare som också känt eller känner det jag sjunger om, och om någon känner det här, då är det värt all tid vi lägger ner!" - berättar Newkid.

Efter ett sex års uppehåll från musiken släppte Newkid för två år sedan sitt andra album SS/AW18 inkl. platinasäljande singeln "Lakan". Han har, förutom att släppa egna låtar, även gästat stora hits som bland annat "LeyLey" remixen med Dani M & Simon Superti, Molly Sandéns "Utan dig" och Tjuvjakts senaste singel "Apelsinskal" som gick in topp 10 på Spotify. Under 2019 var han på stor turné med över 40 spelningar runtom i landet, inkl. sin första headlinespelning på Vasateatern i Stockholm.

Från scenen märkte Newkid ett skifte. Hans publik hade tidigare dominerats av tjejer, men under Fäller Ingen Tour turnén kom fler och fler killar, höll om varandra och sjöng med till alla kärlekslåtar. Från detta väcktes en stark vilja hos Newkid att spräcka hål på den så rotade machokulturen, där det inte är okej att visa känslor. Han vill med sin musik visa att det kan få vara känslosamt och fett, på samma gång.

"Jag har nära till känslor och känner alla typ av känslor väldigt starkt, både dom glada och dom ledsna. Albumnamnet MOUNT JHUN är namnet på en fiktiv vulkan, som symboliserar mig och mina känslo-stormar." - berättar Newkid.

FÖLJ Newkid: Instagram I Youtube 
29 maj kl: 10:00

Grant Är Tillbaka Med Nya Singeln Words' - Funderar Kring Relationsproblem Och Avslöjar Ep Release

Lyssna/kolla: https://GRANT.lnk.to/Words

Hyllade GRANT gjorde ett starkt avtryck under 2018 med sin debutsingel Waterline och sitt kritikerrosade debutalbumIn Bloom. Med sin fantastiska både urstarka och själfulla röst resulterade hennes sorgsna dramatiska pop i både P3 Guld- och Grammisnomineringar, flera turnéer samt en hel del rosor i internationell press.

Efter att på debuten skrivit om ämnen som ångest, tvångstankar, hämndlystnad men även nyfunnen kärlek släpper nu GRANT nya singeln Words, en låt om problematiken som uppstår i en vidareutvecklad relation.

Jag tänker att relationer liksom religion bygger på tro och ritualer. Och att vi borde hitta tröst i att vi tvivlar för att vi bryr oss. Det krävs mod att hålla ut. Det är kärlek. Vi börjar spegla varandra och blir förutsägbara i våra rutiner, men jag vet ju ändå faktiskt inte vad han tänker. Det finns ingen fullkomlig självklarhet även om vår stund är en livstid. Jag är inte alltid modig, men jag försöker. Det är nog också kärlek. - GRANT.

25-åriga Alma Caroline Cederlöf som GRANT egentligen kommer under hösten släppa EP, samtidigt som hon fortsätter jobba på sitt andra album.

Words släpps idag den 29 maj med tillhörande musikvideo, regisserad av Lina Söderström. Låten är inspelad i både Oslo och Stockholm med norska producenten Martin Sjølie (Sigrid, Aurora) tillsammans med svenska duon Teofrans.

Imorgon lördag den 30 maj kl 21.00 spelar GRANT på den andra upplagan av lyckade videostreamade minifestivalen 36h Ingrid. 

Fakta om GRANT: 
Brittiska tastemaker musiksajten The Line of Best Fit gav debutalbumet In Bloom betyg 9 av 10, se citat här: As introductions go, its rawness and honesty surpass pretty much anything you'll have heard before; its blistering surge into a final triumphant chorus always prime and ready to take your breath away no matter how many times you hit repeat.


Grammisnominerad förÅrets Nykomling och P3 Guldnominerad förFramtidens Artist och Årets Pop

GRANT utnämndes till Framtidens Artist av P3
Släppte Let's Face the Music and Dance (en Irving Berlin cover), som var lead track till C Mores / TV4:s hyllade dramaserie Fartblinda

Spelade på festivaler som t ex Way Out West, Malmöfestivalen, Trästockfestivalen och gjorde hösten 2018 både en egen headline-turné och en nordisk förbandsturné med Tove Styrke samt spelningar i London och Berlin.


FÖLJ GRANT: Spotify I Youtube I Instagram I Facebook
29 maj kl: 10:00

Kygo Släpper Albumet 'golden Hour' & Firar Med Virtuell Festival!

Idag släpper Kygo sitt album Golden Hour som innehåller 18 spår - däribland hitsinglarna "Like It Is" feat. Zara Larsson & Tyga, "I'll Wait" feat. Sasha Sloan och "Lose Somebody" feat. OneRepublic. Kygo firar releasen med att anordna en unik virtuell livestreamad festival med spännande inbjudna artister och gäster. Golden Hour Festival går av stapeln ikväll kl 16:00 på Kygo's Youtubekanal, i samarbete med LiveXLive.LYSSNA HÄR: https://lnk.to/KygoGoldenHour

Kygo berättar: 
"With every album or next song I'm working on, I always try pushing myself to evolve and experiment with new ideas," han fortsätter. "I couldn't be more proud of these 18 songs. It was really hard to narrow the final tracklist to just 18. The album has a few songs that are more up-tempo than my earlier albums, but still have the classic 'Kygo' sound."

Sedan Kygo gav oss sin stora världshit "Firestone" 2015 har succén varit konstant, de senaste fem åren har hans musik spelats 15 miljarder gånger globalt och på Youtube har hans videos visats drygt 3,3 miljarder gånger. Under 2019 släppte han årets stora sommarhit "Higher Love" feat. Whitney Houston som har över 350 miljoner lyssningar på Spotify och under 2020 har han i högt tempo släppt hitlåt efter hitlåt. Idag släpps hans tredje album Golden Hour som inkluderar samarbeten med såväl etablerade som oetablerade artister. 

"I was fortunate enough to work with some of my favorite artists and writers on Golden Hour," berättar Kygo. "Thereare quite a few songs on the album where I had the chance to collaborate with our team. These are artists I believe in. Working with some of my favorite up-and-coming musicians really made these songs special for the album."

Under Golden Hour Festival som streamas live idag kl 16:00 kommer man kunna se Kygo framföra hela nya albumet för första gången och det kommer bjudas på musik från bland annat Alan Walker, Jimmy Buffett, One Republic, Zac Brown, Rhys Lewis och Sandro Cavazza. Utöver det står även en guidad meditation på agendan ledd av Jesse Israel of The Big Quiet (för att hedra Mental Healts Awareness Month) samt ett nummer med magikern Julius Dein. Se länk nedan för att följa nedräkningen och ställa in en påminnelse. Man kan även följa Festivalen på Twitch, TikTok och Facebook (@KygoMusic och @LiveXLive) samt via LiveXLive's hemsida.

Golden Hour Festival - LIVE IDAG kl 16:00

Festivalen kommer stödja Baby2Baby, Crew Nation och World Health Organization's (WHO) COVID-19 Solitary Response Fund. All nettovinst kommer att doneras och fansen kommer kunna donera pengar genom instruktioner som ges under Youtubesändningen. Tatueraren Dr. Woo kommer specialdesigna exklusiv merch för The Golden Hour Festival, alla intäkter går till projektet Woo x Baby2Baby. 
Golden Hour - TRACKLIST

1. "The Truth" feat. Valerie Broussard
2. "Lose Somebody" feat. OneRepublic
3. "Feels Like Forever" feat. Jamie N Commons
4. "Freedom" feat. Zak Abel
5. "Beautiful" feat. Sandro Cavazza
6. "To Die For" feat. St. Lundi
7. "Broken Glass" feat. Kim Petras
8. "How Would I Know" feat. Oh Wonder
9. "Could You Love Me" feat. Dreamlab
10. "Higher Love" feat. Whitney Houston
11. "I'll Wait" feat. Sasha Sloan
12. "Don't Give Up On Love" feat. Sam Tinnesz
13. "Say You Will" feat. Patrick Droney and Petey
14. "Follow" feat. Joe Janiak
15. "Like It Is" Zara Larsson & Tyga
16. "Someday" feat. Zac Brown
17. "Hurting" feat. Rhys Lewis
18. "Only Us" feat. Haux

FÖLJ Kygo: Instagram I Youtube 
Nyheter och pressmeddelanden 28 maj 2020
28 maj kl: 23:00

Rosalía Och Travis Scott Släpper Singeln Och Musikvideon "tkn"

Spanska Rosaliá är en av nutidens mest omtalade artister och idag släpper hon nya singeln "TKN" tillsammans med en av hiphopvärldens allra största, Travis Scott. Även musikvideon till "TKN" släpps idag och den är skapad av hyllade spanska produktionsbyrån CANADA. Lyssna och titta här: https://Rosalia.lnk.to/TKN

Rosalía om sin nya singel och samarbetet med Travis Scott:
"Travis is an artist who I've admired a lot since the beginning of his career and I can't imagine a better artist to collaborate with on this song. I feel that now is the moment to release this song, after so many months of staying indoors, missing freedom or being with people we love. I hope "TKN" gives you energy, makes you dance, and gives you strength if you're going through difficult times. With all my love <3."

"TKN" är Rosalías tredje låtsläpp för året och detta är andra gången hon samarbetar med Travis Scott - 2019 gästade hon remixen av hans hit "Highest In The Room" tillsammans med Lil Baby.

Med sin nya gemensamma singel skickar Rosalía och Travis Scott med en varning: "Real Trust Is Only Earned With Silence..." "...You better not break the Omertà"www.instagram.com/rosalia.vt
www.instagram.com/travisscott
Nyheter och pressmeddelanden 27 maj 2020
27 maj kl: 14:00

Lorentz Live Från Red Bull Gaming Sphere

Lorentz bjuder in till en livesession nu på torsdag den 28 maj kl. 20:00. Sänds från Red Bull Gaming Sphere i Stockholm via Twitch, YouTube och Aftonbladet.

Kolla livestream här: https://www.twitch.tv/sonymusicsweden

Den 15 maj släppte Lorentz sitt tredje album Krig och Fred. För forsta gangen har Lorentz producerat merparten av latarna själv och darfor later allting precis som han forestallde sig att det skulle gora. Avstandet mellan ide och lat ar overvunnit.

- Saklart finns det massa latar som blivit till for att man jobbade med nagon annan, men det blir anda nagot annat nar man gor allt sjalv. Jag tanker pa mina tre skivor som en coming of age-triologi. Det har är sista delen da man slutligen har droppat allting. Man har dealat klart. Krig och fred, typ.

Albumet finns att lyssna här: https://lorentz.lnk.to/KrigFred

OM TWITCH: 

Twitch.tv är en webbplats för direktsänd streaming. Du kan ladda ner appen till den plattform du föredrar eller streama via webbläsaren. 
Eventets Twitch-kanal: https://www.twitch.tv/sonymusicsweden

I samarbete med WoW Events. 
Nyheter och pressmeddelanden 25 maj 2020
25 maj kl: 13:30

Aden Och Asme Följer Upp Hyllade Kortfilmen "12 Till 12" - Debuterar Som Huvudrollsinnehavare. Del 2 Har Premiär På Dplay Den 29/5

Förra året släppte Hammarkullen-duon Aden x Asme sitt kritikerrosade debutalbum "12 till 12" och kammade hem såväl nomineringar som priset för "Årets Grupp" under P3 Guld-galan. Inför lanseringen av albumet producerade Aden och Asme, tillsammans med regissören Karim Fakih och producenten Fabian Engström, en kortfilm med samma namn som skildrar den verklighet unga svenskar kan uppleva i landets ytterkantsområden.

"Kortfilmen visar en verklighet som bara få människor kan beskriva och den betyder därför mycket för att den visar en helt annan sorts djup, till skillnad från musik. Det räckte inte heller att bara göra en film och spontant så valde vi att göra en till" menar Aden om kortfilmen.

"Den svenska filmscenen har under en längre tid saknat berättelser från våra orter, och de behövs. Speciellt med karaktärer som själva varit med om det de skådespelar", säger Karim Fakih om kortfilmen.

"12 till 12" lanserades initialt på SVT Play och slog publikrekord första dygnet med 375 000 unika tittare. Filmen har även närmare 700 000 visningar på YouTube - ett kvantifierat intresse som har bäddat för en fortsättning.

"Kortfilmen betyder mycket för mig, vi alla som var involverade hjälptes åt och vi hade roligt när vi spelade in. Att vi gjorde detta tillsammans är sjukt och jag trodde inte att det skulle bli så bra, tror många kommer bli chockade över att se vårt arbete" berättar Asme om inspelningen av deras kommande kortfilm.

"Det fanns ingen tanke att göra en uppföljare från första början, även om vi lämnade ett öppet slut, men när den första filmen väl släpptes och responsen blev så stor... jag hade ingen aning om att folk skulle uppskatta den så mycket. Alla känslor som ni ser är äkta, det är inte ens skådespel och det är nog just därför denna kortfilm ligger mig så varmt om hjärtat. Att regissera och spela in den har varit en upplevelse i sig och något jag aldrig kommer att glömma", avslutar regissören Karim Fakih.

Uppföljaren till "12 till 12" kommer att sändas på Dplay den 29/5.
Nyheter och pressmeddelanden 22 maj 2020
22 maj kl: 14:00

Gemelle Får Oss Att Längta Tillbaka Till 90-Talet

Tvillingduon GEMELLE, består av 21-åriga tvillingarna Tove & Emma Ekström från Vaxholm i Stockholms skärgård.

Med sitt sound förenar de äldre vinylsprakande genrer såsom soul, jazz och R&B med modern, kontemporär pop. Harmoniken för lyssnaren tillbaka till 70-talets souldivor och 90-talets honungslena R&B melodier och deras sound har inspirerats av artister som Charlie Puth, Bruno Mars och Janet Jackson. De multi-instrumentalistiska tvillingarna är med i varje skede i sitt skapande av sina alster, från att skriva, producera och spela instrument och nu släpper duon äntligen sin debutsingel, en cover på TLC's monsterhit "Waterfalls".

"Vi satt på en bar i Stockholm och brainstormade fram vårt live-set och pratade om att vi skulle överraska publiken med en riktig 90-tals R&B hit som har koppling till vårt eget sound och musik.

Det var någon av oss som började nynna på "Waterfalls". Andra förslag kom upp men ingen fastnade i huvudet såsom den. Det är en riktig feel good låt som vi tror att många känner igen sig i och vilja sjunga med på, men framförallt att det är en av 90-talets bästa låtar. Vi gjorde om låten till vår egen och vi bestämde oss för att även spela in den tillsammans med Sebastian Atas (Jubel).

Vi hoppas att låten kommer ge en riktigt härlig sommar vibe och få många att vilja dansa och sjunga med!"

Låten har producerats av Sebastian Atas (Jubel), David Lindgren Zacharias och Gemelle.

Lyssna på Waterfalls här!
22 maj kl: 13:00

Oscar Ahlgren Släpper "döda Min Luft" Feat. Lokal & Rasmus Hultgren

Oscar Ahlgren är en 18-årig ung sångare, rappare och ny artist från Hässelby i Stockholm som gör tidlös svensk pop/rap. För en månad sen släppte Oscar sin debutsingel "Värd" och redan nu på fredag följer han upp med nya låten "Döda min luft" tillsammans med Lokal och Rasmus Hultgren. "Döda min luft" handlar om att inte fastna i livet och låta andras negativitet stå i vägen för vart du vill och vem du vill vara. Tidigare i veckan uppträde Oscar med sin debutsingel "Värd" på Big Brother finalen 2020. 

Lyssna HÄR

I slutet av 2019 så började Oscar samarbeta med producenterna och låtskrivarna bakom "Södra Station" och "Lokal". Oscars sound har influenser som kan liknas vid Hov1, Victor Leksell & Norlie & KKV. Oscars musikintresset började redan i pojkrummet hemma i Hässelby som liten när redline-vågen med bland annat Dani M tog sig fart. Medan Oscars klasskamrater satt i skolbänken var han hemma och gjorde musik. Uppväxten har kantats av utmaningar och svårigheter i skolan och hemmen har varit många. Oscars bakgrund gjorde att han hoppade av skolan som 15-åring för att istället kunna satsa helhjärtat på musiken med höga mål i sikte. Rotlösheten som hans uppväxt präglats av skildrar Oscar i sina texter på ett rått och ärligt sätt.

Följ Oscar Ahlgren
Instgram
Facebook
22 maj kl: 13:00

Hon Mår "bättre Nu" - Ny Singel Ute Nu

Artisten HON släpper idag nya singeln "Bättre nu". LYSSNA: https://HON.lnk.to/BattreNu


Vem är HON?

HON är allt hon känner för att va. HON älskar allt de fula och fina med livet och tycker det är fantastiskt att få prata om det genom sin musik. De låtar HON släpper nu pratar mycket om olycklig kärlek och svensk pop. Men livet händer ju och sånt ändras lite hela tiden. Just nu mår HON så sjukt bra, är lite rädd för att bli kär och älskar 80-tals soundet.

Debutsingeln "Rör mig som du" släpptes i mars. Hur har responsen varit?

Responsen har varit helt otrolig. HON skrev "Rör mig som du" när HON gick igenom dom känslorna själv men efter releasen behövde HON inte längre va ensam om att gå igenom det. Det är så jävla fint att så många har känt samma sak och att få hela tillsammans.

Berätta om din nya låt "Bättre nu" som släpps idag!

HON va så jävla trött på att va sådär någon-tar-över-hela-ens-värld-olyckligt-kär så HON skrev "Bättre nu" till själv om att det faktiskt går över. Att någon som har varit allt inte alltid kommer va det och hur sjukt det är? "En dag står jag där, och är inte kär, för jag har slutat bry mig, har legat med någon annan" Det har gått ett år sen dess nu och FAN vad HON hade rätt.

Hur ser processen ut när HON skriver musik?

Ibland har HON massa känslor som måste få komma ut, då gör dom oftast det genom att HON spelar piano och sjunger. Sen produceras det oftast upp efter det. Ibland skriver HON också från början tillsammans med andra. Då ses HON typ i studion och hänger med sina kompisar och skriver samtidigt.

Vad inspireras HON av?

Livet. Människor. Allt fint och fult. Sen kärlek förstås, oftast olycklig, ett tag mådde HON så bra att HON inte visste vad HON skulle skriva om. Men HON har lärt sig det nu.

Vad gör HON under karantänen?

HON gör mycket yoga och meditation. Pratar med farmor i telefon och har hemma-häng med få och nära vänner. HON är också mycket i studion och gör ny musik. Sen repar HON mycket för att spela live.

Vad har HON pågång framöver?

HON ska leva sitt bästa liv på alla sätt som går. Med det kommer mer känslor, mer musik, mer allt. HON har också ett fantastiskt band och LÄNGTAR till att få spela live för er. HERREGUD vad HON kommer leva då.
FÖLJ HON: @hon.har.insta
22 maj kl: 08:30

Miriam Bryant Släpper Ny Singel - Passa Dig

Miriam Bryant är ständigt aktuell, senast i mars släpptes låten Nån Av Oss som Miriam framförde i säsongspremiären av SVT:s Luuk & Hallberg dock helt utan TV-publik på grund av rådande situation. Miriam hann precis avsluta en omfattande Sverigeturné som inkluderade Annexet, Malmö Arena och Skandinavium innan Coronapandemin drabbade Sverige. Den 22 maj släpps nya singeln Passa Dig som hon skrivit tillsammans med Alex Shield och Adam Olenius och är producerad av Elias Kapari.

- Passa Dig är en låt till alla som lekt farligt nära elden och varit taskig i en relation. Allt är tillåtet i kärlek och krig eller vad är det man brukar säga? Man ska passa sig för vem man sårar helt enkelt. Låten kom till i höstas men det känns som att väldigt mycket har hänt sedan dess. Man blir bränd här i livet ibland och det är väl meningen kanske. Man kan gå runt å tjura över det om man vill, men just nu ska vi fokusera på att hålla huvudet kallt och händerna rena! Köss / Miriam

Lyssna på Passa dig här!

Pressbilder: https://isaac.wmg.com/?w=gvclbFi
Fotograf: Ewa-Marie Rundquist

Följ Miriam Bryant här!
Nyheter och pressmeddelanden 20 maj 2020
20 maj kl: 17:00

Arvingarna Släpper Nya Singeln "säg Att Du Är Min" Och Firar Med Direktsänd Releasefest

Våren är i full blom och sommaren är snart här. Nu levererar Arvingarna sitt starka bidrag till denna underbara tid. Bandets helt nya singel "Säg att du är min" är skriven av Mikael Karlsson som ligger bakom Arvingarnas Melodifestival-hit "I Do". Nya låten släpps nu på fredag den 22 maj och bandets Casper Janebrink har skrivit den kärleksfulla texten.

I morgon torsdag den 21 maj klockan 17:00 bjuder Arvingarna in till sin Facebooksida där de håller en digital releasefest som direktsänds från Lassemans altan. På releasefesten blir det givetvis stor livepremiär för nya singeln "Säg att du är min", gamla goda hits, grilltips och andra glada överraskningar.

Nu på söndag 24 maj klockan 20:00 i TV4 kan man även njuta av Arvingarna i en musikalisk heltimme där tittarna får ta del av godbitar ur den hyllade krogshowen "I takt med tiden". I höst fortsätter krogshowen sitt segertåg ute på turné.

Följ Arvingarna:
www.instagram.com/arvingarna
www.facebook.com/ArvingarnaOfficiella

30/8 Stockholm, Lilla Cirkus 16:00 & 19:30
3/9 Visby, Wisby Strand 19:30
11/9 Skövde, Arena Skövde 19:30
12/9 Örebro, Conventum Kongress 19:30
13/9 Halmstad, Halmstad Teater 17:00
14/9 Jönköping, Jönköpings Konserthus 19:30
17/9 Malmö, Slagthuset MMX 19:30
20/9 Västerås, Västerås Konserthus 18:00

Vi följer noga Folkhälsomyndighetens rekommendationer och aktuella restriktioner, och om det tillåts kommer vi att kunna se Arvingarna på ovan platser i höst med showen "Arvingarna 30 år - I takt med tiden".
20 maj kl: 15:20

Svenska Toner I Det Blå - Konserthusets Nationaldagskonsert

För första gången gör Konserthuset och Kungliga Filharmonikerna en nationaldagskonsert! Den filharmoniska sommarhälsningen från det blå huset vid Hötorget presenteras av Stefan Forsberg - som inte bara är konserthuschef utan också en mycket uppskattad programvärd. Sopranen och hovsångerskan Elin Rombo medverkar tillsammans med musikalstjärnan David Lindgren.

David Björkman leder Kungliga Filharmonikerna i denna unika och specialproducerade konsert som webbsänds gratis för alla på Konserthusets hemsida på nationaldagen kl 19.00. Det blir välkända nummer av bland andra Evert Taube, Lars-Erik Larsson, Hugo Alfvén och Wilhelm Stenhammar. 

- Det här är vårt sätt att manifestera sammanhållning i en svår och utmanande tid, säger Stefan Forsberg. Vi höjer blicken, och öronen, mot en ljusare framtid genom att hälsa sommaren välkommen med denna utsträckta hand i musikens tecken. 

Han fortsätter:

- Vi hoppas att många kommer att ta plats vid sina skärmar, och att vi kan avsluta med mäktig allsång i hela landet i Povel Ramels Följ mig bortåt vägen. Givetvis förenas vi också i Sveriges nationalsång.

Lördag 6 juni kl 19.00-ca kl 20.00 på konserthuset.se (direktlänk, öppnas i nytt fönster)

Kungliga Filharmonikerna
David Björkman dirigent
Elin Rombo sopran
David Lindgren sång
Stefan Forsberg värd

Svenska toner i det blå
Konserthusets nationaldagskonsert 

August Söderman Svenskt festspel
Lars-Erik Larsson Uvertyr och Romans ur Pastoralsvit
Evert Taube Sommarnatt "Kom i min famn"
Helena Munktell Finale: Allegro ur Svit för stor orkester
Bobbie Ericson Utskärgård arr Hans Wahlgren
Wilhelm Stenhammar Flickan kom ifrån sin älsklings möte
Hugo Alfvén Uppsalarapsodi
Povel Ramel Följ mig bortåt vägen
20 maj kl: 12:30

Efter Ep-Succén Följer Asme Upp Med Singeln "blod" Som Släpps Idag!

I en mörk och trång studio på Söder har grabbarna samlats för att börja om på ny musik, under de senaste månaderna har det regnat guld över Asmes släpp, men det blir ingen paus i studion för det... natten har bara börjat eller om Asme hade fått säga det själv "jobbar från 12 till 12".

Den 26/2 släppte Asme sin debut-EP "BLodigt" som sedan klättrade hela vägen till första platsen på topplistorna, vilket Asme själv aldrig trodde på.

-Jag blev faktiskt chockad, säger Asme om första platsen.

Nu följer Asme upp med singeln "BLod", en låt som är producerad av Elai som ligger bakom flera av Asme låtar från debut-EP:n och även Ian som producerat åt majoriteten av Hiphop-Sverige. Låten Asme släpper tror han flera kan relatera till, speciellt om man kommer från samma omständigheter och miljö som han själv. Låten kan kännas mörk och väldigt dyster för den som lyssnar men i Asmes öron är den inget annat än ljuvlig, "BLod" är Asmes verklighet.

Asme är även aktuell senare i vår med hans kommande kortfilm "12 till 12" del 2, tillsammans med Aden utgör de även duon "Aden x Asme" som prisades stort under 2020, bland annat som "Årets grupp" i P3 Guld.
20 maj kl: 10:40

Ytterligare Konserter På Gröna Lund Bokas Om

I slutet av april meddelade Gröna Lund att alla konserter fram till och med midsommar bokas om pga det rådande läget med coronapandemin. Idag, ungefär en månad senare, gör vi bedömningen att det inte heller kommer vara möjligt att arrangera konserter under juli månad. Det innebär att ytterligare sex konserter fram till och med 31 juli nu också bokas om.Gröna Lund är redo att öppna på ett omsorgsfullt sätt så fort vi ges möjlighet till det, där vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer. En omsorgsfull öppning av Gröna Lund skulle bland annat innebära ett begränsat antal gäster i parken, distanshållning i köer och attraktioner samt utökade städ- och hygienrutiner. På grund av det rådande läget är det varken lämpligt eller ansvarsfullt med aktiviteter som kan skapa större folksamlingar. Den 21 april kom vi därför med beskedet att vi bokade om alla konserter fram till och med midsommar. Idag gör vi bedömningen att det inte heller kommer att vara möjligt att arrangera konserter under juli månad. Detta kommer att påverka konserterna med Disturbed 24 juni, Faith No More 1 juli, John Legend 13 juli, Gwen Stefani 14 juli, Ace Frehley 17 juli och Pixies 27 juli.

Vi kommer att arbeta för att resterande konserter blir av så långt det är möjligt, men säkerheten kommer självklart alltid att komma i första hand. Vi kommer därför successivt att göra nya bedömningar gällande våra framtida konserter och fattar nya beslut om dessa utifrån den lägesbild som råder framöver.De gäster som redan köpt årets säsongskort kommer även att få hela sommaren 2021 på köpet, inklusive alla konserter.Information om hur varje enskild konsert påverkas och ombokningsdatum kommer successivt att läggas ut på www.gronalund.com.

Gröna Lunds premiär var planerad till den 25 april, men är framflyttad tillsvidare. Vi är dock redo att öppna upp tivolit på ett omsorgsfullt sätt så fort vi ges möjlighet till det.

För mer information kontakta Annika Troselius, Informationschef på telefon 0708-580050 eller e-mail annika.troselius@gronalund.com.För pressbilder besök Gröna Lunds bildbank www.bilder.gronalund.com
20 maj kl: 01:20

Sveriges Biblioteksstatistik 2019: Stark E-Bokstrend Och Något Fler Skolbibliotek

Den digitala utvecklingen är fortsatt stark på landets bibliotek, enligt Sveriges officiella biblioteksstatistik 2019. Användningen av e-medier ökar, samtidigt som de fysiska lånen har minskat över tid. Skolbiblioteken har blivit något fler jämfört med föregående år.

Varje år presenterar Kungliga biblioteket (KB) statistik över offentligt finansierade bibliotek i Sverige. Sammanställningen berör bland annat lån, besök och öppettider men även personalresurser och ekonomi.

Årets rapport visar att användningen av de svenska biblioteken är hög, men under förändring. Det görs nu i genomsnitt 8,4 nedladdningar av e-medier per invånare, främst i form av e-böcker eller tidskrifter. Om man enbart räknar e-böcker har nedladdningen ökat med 14 procent sedan 2018.

Den totala utlåningen av fysiska medier (exempelvis tryckta böcker, dvd:er och skivor) har minskat med närmare 7,8 miljoner sedan 2015. Under förra året syntes en liten ökning jämfört med 2018, men den beror främst på att antalet omlån har ökat.

Folkbiblioteken köper in allt färre filmer på fysiska bärare, till förmån för film via streamingtjänster. I 92 kommuner går det att ta del av film via nätet utan att besöka biblioteket.

Utlåning och antal medier på folkbiblioteken

Folkbibliotekens utlåning av e-böcker har ökat med 6 procent sedan föregående år och uppgår nu till 2,4 miljoner lån. E-bokslånen står för 6,5 procent av de totala boklånen (som innefattar tryckta böcker, e-böcker, ljudböcker och talböcker), vilket är en liten ökning jämfört med 2018.

Antalet e-bokstitlar ökar också och är 10 procent fler än under föregående år. Dessutom har antalet filmer som är tillgängliga via streaming ökat med 122 procent. Folkbibliotekens fysiska medier fortsätter dock att minska i antal och har blivit 20 procent färre på 10 år.

Kraftig ökning av meröppet

Meröppet betyder att ett bibliotek är tillgängligt även när ingen personal är på plats. Användarna kommer in i lokalen med hjälp av lånekort och en kod, eller med hjälp av sin mobiltelefon. Antalet timmar meröppet på folkbibliotekens huvudbibliotek har ökat med 28 procent sedan föregående år. Nu finns meröppna bibliotek i nästan hälften av landets kommuner.

Skolbiblioteken blir något fler

Antalet skolbibliotek som är bemannade på minst halvtid har ökat något. Dock saknar fortfarande 34 av landets kommuner antingen ett enskilt halvtidsbemannat skolbibliotek, eller ett integrerat skolbibliotek. Ett integrerat skolbibliotek innebär att verksamheten bedrivs via ett lokalt folkbibliotek.

Färre besök men full aktivitet

Det totala antalet besök till svenska bibliotek har minskat från 81,8 till 81,0 miljoner mellan 2018 och 2019. Samtidigt ökar antalet sökningar i bibliotekens webbkataloger.

Folkbiblioteken står för den största minskningen, med en miljon färre besök under 2019. En förklaring kan vara den ökade användningen av bibliotekens e-resurser. Men minskningen kan också bero på att folkbiblioteken nu finns på platser ute i samhället, bland annat förskolor och idrottshallar, där besöken inte mäts.

Däremot ökade antalet aktivitetstillfällen på folkbiblioteken med 10 procent. Det handlar framför allt om läsfrämjande aktiviteter och it-utbildningar. 57 procent av tillfällena riktades främst till den prioriterade målgruppen barn och unga.

Besöken till universitets- och högskolebibliotek var ungefär lika många som under föregående år. Sedan 2015 har besöken dock minskat från 16,3 miljoner till dagens 12,6 miljoner, trots att antalet studenter har ökat. Precis som när det gäller folkbiblioteken spelar troligtvis den ökade användningen av e-medier roll.

Även på lärosätesbiblioteken görs ett stort arbete med undervisning, exempelvis i informationssökning och källvärdering. Närmare 450 anställda arbetade med sådana aktiviteter under 2019. I undervisningen deltog sammanlagt cirka 166 000 personer, vilket motsvarar ungefär hälften av landets helårsstudenter.

Ökade lån på lärosäten

Antalet nedladdningar och sökningar på universitets- och högskolebibliotekens e-medier ökade med 10 procent under 2019. Då gjordes 129 miljoner sökningar eller nedladdningar. På lärosätesbiblioteken finns i dag 15,7 miljoner e-titlar samt tillgång till olika typer av databaser. Tillgången har minskat, vilket till stor del beror på att lärosätena saknade avtal med det vetenskapliga tidskriftsförlaget Elsevier mellan 2018 och 2019.

Utlån av fysiska medier har ökat med 3 procent sedan 2018. Men antalet fysiska medier blir färre och är nu 25,4 miljoner till antalet - en minskning med tre miljoner från år 2015.

Folkbibliotekspersonal fortbildar sig i digital kompetens

För två år sedan startades projektet Digitalt först med användaren i fokus, som en del i arbetet med den nationella biblioteksstrategin. Ett resultat av projektet är lärplattformen Digiteket, som erbjuder kostnadsfri fortbildning i digital kompetens. Mer än 70 procent av folkbibliotekens personal har registrerat sig på kurser via Digiteket.

Ta del av biblioteksstatistiken
Rapporten Bibliotek 2019 (pdf)
Kvalitetsdeklaration (pdf)
Tabeller (xlsx)


Mer information om arbetet med den svenska biblioteksstatistiken finns på KB:s webbplats.

Hur gör biblioteken under coronapandemin?

Den aktuella statistiken gäller för 2019, men under den rådande pandemin har många bibliotek snabbt ställt om sin verksamhet. Det gäller inte minst på det digitala området. På den nystartade plattformen Biblioteken under corona ger KB, med hjälp av biblioteken, löpande en bild av läget.
Nyheter och pressmeddelanden 16 maj 2020
16 maj kl: 03:00

Soundtracket Till Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga Släpps 26 Juni - Första Singeln "volcano Man" Ute Nu

Arista Records och Netflix gör gemensam sak när filmen och soundtracket Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga släpps den 26 juni. Filmen handlar om när de hårt kämpande artisterna Lars (Will Ferrell) och Sigrit (Rachel McAdams) från Island får sitt livs största chans - att representera sitt land och delta i världens största sångtävling; Eurovision Song Contest. 

Filmen är regisserad av David Dobkin (Wedding Crashers) och förutom Will Ferrell och Rachel McAdams medverkar storheter som Pierce Brosnan, Demi Lovato och Dan Stevens i filmen.

Soundtracket innehåller originallåtar från filmen och första singeln ut är "Volcano Man" som finns att lyssna på redan nu. I morgon lördag har musikvideon stor världspremiär.

Lyssna på "Volcano Man" HÄR. 

26 juni släpps filmen och hela soundtracket till Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga. 
Nyheter och pressmeddelanden 15 maj 2020
15 maj kl: 21:30

Lorentz Album "krig Och Fred" Ute Nu!

LYSSNA: https://Lorentz.lnk.to/KrigFred

Jag tänker på mina tre skivor som en coming of age-triologi. Det här är sista delen då man slutligen har droppat allting. Man har dealat klart. Krig och fred, typ.

Idag den 15 maj släpper Lorentz äntligen sitt tredje album Krig och fred som redan fått ett starkt mottagande av såväl fans som kritiker.

Albumet Krig och Fred är första gången Lorentz producerat merparten av låtarna själv och därför låter allting precis som han föreställde sig att det skulle göra. Avståndet mellan idé och låt är övervunnit.

Såklart finns det massa låtar som blivit till för att man jobbade med någon annan, men det blir ändå något annat när man gör allt själv.

Krig och fred släpps idag via Switching Lanes / Sony Music och är producerad av Lorentz och Charlie Bernardo.

FÖLJ LORENTZ: Youtube I Instagram I Spotify
15 maj kl: 17:00

Premiär För Håkan Hellströms Video Till "alla Drömmar Är Uppfyllda"

12.00 idag är det premiär för videon till "Alla drömmar är uppfyllda". Videon är regisserad av Filip Nilsson, en av Sveriges mest erkända reklam och videoregissörer. I skenet av att vi nu lever mitt i en pandemi är det förstås ödets ironi att den här videon spelades in långt innan vi hört talas om Corona.

Jag har alltid velat jobba med Håkan och jag har alltid velat jobba med en näsapa.
Båda är lika svåra att få tag på och fånga på bild.
Jag repeterade med Håkan och näsapan i närmare två månader på varsitt håll.
Att jag sen lyckades fånga Håkan i sin räkmatador kostym och näsapan tillsammans på film en kall natt på ett tomt på Ullevi var en overklig upplevelse.
Alla drömmar kan uppfyllas, den här videon är ett bevis på det. /Filip Nilsson

Se videon här:

Bilder ur videon: https://isaac.wmg.com/?w=7TFnTXa

Credits:
Denna videon är tillägnad Näsapan.
Trummor: Håkan Hellström Apan: Håkan Hellström
Regissör. Filip Nilsson
Fullständiga credits i bifogad fil.
15 maj kl: 16:00

Einár Släpper Albumet "welcome To Sweden"!

LYSSNA: https://einar.lnk.to/WelcomeToSweden

Idag den 15 maj släpper Einár sitt tredje efterlängtade album Welcome to Sweden. Ett album på 8 låtar med gästartister som Dree Low, Adel och Thrife.

Under våren har Einár släppt låtarna Frank Lucas och Rymden och tillbaka, som streamats totalt 12 miljoner gånger. 

Tracklist: 

1. Va händish feat. Thrife 

2. Vill du köra feat. Adel 

3. Welcome to Sweden 

4. GoHardOrGoHome 

5. Ghetto Mamacita feat. Dree Low 

6. Frank Lucas 

7. Rymden och tillbaka

8. Outro

Welcome to Sweden släpps idag via Sony Music och är producerad av IAN, Yei Gonzalez, Straynané, Manny Flaco och Stress. 

Einárs debutår var minst sagt imponerande, debutalbumet Första klass toppade svenska albumlistan i 5 veckor i rad. Under 2019 hann Einár även med att släppa albumet NUMMER 1 samt blev belönad med priserna Årets hiphop och Årets Nykomling på Grammisgalan 2020, Årets låt på P3 Guld samt Årets Genombrott på Musikförläggarnas Pris. Under 2019 nådde Einár tre forstaplatser pa den officiella singellistan i Sverige: Katten I Trakten (3v), Forsta Klass (2v) och Nu Vi Skiner (1v).

FÖLJ EINÁR: Instagram I Spotify I Youtube
15 maj kl: 11:30

Neil Young To Release Homegrown On June 19 Via Reprise Records Previously Unreleased Studio Album From 1974

May 15, 2020 (Los Angeles, CA)- Roughly forty-six years after its original recording, Neil Young announces the release of one his most storied and sought-after albums ever, Homegrown. Often referred to by fans as one of Young's mysterious, great "lost albums," the twelve studio tracks will be released on all formats on June 19th, via Reprise Records. Album pre-orders begin today and will include an instant download of previously unreleased album track "Try." Click here to pre-order.

Neil Young describes Homegrown as "The One That Got Away," and posted the following letter on Neil Young Archives below:

"I apologize. This album Homegrown should have been there for you a couple of years after Harvest. It's the sad side of a love affair. The damage done. The heartache. I just couldn't listen to it. I wanted to move on. So I kept it to myself, hidden away in the vault, on the shelf, in the back of my mind....but I should have shared it. It's actually beautiful. That's why I made it in the first place. Sometimes life hurts. You know what I mean. This is the one that got away.

Recorded in analog in 1974 and early 1975, Homegrown was mixed at that time to original stereo analog master tapes. These original mixes have been restored with love and care by John Hanlon, and mastered by Chris Bellman at Bernie Grundman Mastering, making Homegrown a completely original album.

Levon Helm is drumming on some tracks, Karl T Himmel on others, Emmylou Harris singing on one, Robbie Robertson plays on one. Homegrown contains a narration, several acoustic solo songs never even published or heard until this release and some great songs played with a band of my friends, including Ben Keith - steel and slide - Tim Drummond - bass and Stan Szelest - piano. Anyway, it's coming your way in 2020, the first release from our archive in this new decade. Come with us into 2020 as we bring you the past." - Neil Young

Neil Young puts it best, "This album is the unheard bridge between Harvest and Comes A Time." Recorded between June 1974 and January 1975, Homegrown was intended to come out in 1975 before Young cancelled the release. The album has remained unreleased until now, achieving a legendary status among Neil Young fans in the process.

The album is made up of twelve Neil Young songs, of which seven are previously unreleased - "Separate Ways," "Try," "Mexico," "Kansas," "We Don't Smoke It No More," "Vacancy"and "Florida" (a spoken word narration). Also included are the very first recordings of "Homegrown"and "White Line". "Little Wing," "Love Is A Rose,"," and "Star Of Bethlehem" - different mixes of which would all later appear on other Neil Young albums, retain their original form in Homegrown.

Recorded in analog, and mastered from the original master tapes, this long-lost album is a wonderful addition to Young's incomparable catalog.

(Click here for album artwork)

HOMEGROWN Track Listing:
Separate Ways
Try
Mexico
Love Is A Rose
Homegrown
Florida
Kansas
We Don't Smoke It No More
White Line
Vacancy
Little Wing
Star of Bethlehem# # #
Official Site/NYA:
neilyoungarchives.comPress materials:
http://press.warnerrecords.com/neilyoung
Nästa sida