Årets Balkonger - Se Nio Gröna Sommardrömmar På Trädgårdsmässan

Årets Balkonger - Se Nio Gröna Sommardrömmar På Trädgårdsmässan
15 mar kl: 13:50

Årets Balkonger - Se Nio Gröna Sommardrömmar På Trädgårdsmässan


Små träd, blommande perenner eller närodlade grönsaker? Se smarta och kreativa lösningar för balkongen. Bli inspirerad av nio drömbalkonger på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar 21-24 mars.Årets balkonger är en återkommande publikfavorit på Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan. Vinnarna koras dels med hjälp av en expertjury och dels med hjälp av besökarnas röster.

Linda Schilén, trädgårdsmästare och ledare för Blomlabbet på Nordiska Trädgårdar, följer odlings- och växttrender. Intresset för balkonger har varit en trend länge - och allt tyder på att intresset fortsätter att växa, enligt Linda Schilén. Odlingsmöjligheterna utvecklas ständigt.

- Det har kommit nya intressanta lösningar för alla som vill odla på balkongen. Man kan exempelvis odla i smartare odlingskärl som hydroponiskt, det vill säga att odla i vatten, vilket gör att man kan skörda sina grönsaker lättare och oftare. Att odla på balkong i staden är dessutom klimatsmart, säger Linda Schilén.

- Populärt är också miniväxthusen som många har fått upp ögonen för. Dels de som monteras på pallkragar men också dekorativa drivhus som ger möjligheter att odla på en blåsig balkong.

Tänk kreativt och ta vara på möjligheterna, råder hon.

Här är de nominerade till Årets balkonger på Nordiska Trädgårdar:"Trädgård för alla - Härodlat, närodlat och återbrukat"
Kreatör: Jeanette Söderlund
Beskrivning av balkongen: "För många känns drömmen om en egen trädgård långt bort att förverkliga. - Inte alls, säger vi! Den som har en balkong har alla möjligheter att skapa en liten trädgård, endast fantasin sätter gränsen. Med vårt bidrag vill vi visa hur alla, oavsett ekonomisk status, kan nyttja den yta man har och med enkla medel skapa en fantastisk trädgård. En plats för kreativitet, umgänge och återhämtning. Med fokus på odling och miljösmarta materialval jobbar vi på höjden och bredden och vi använder växter som är anpassade till ett föränderligt nordiskt klimat. Vi bjuder in Det vilda och kontrollerade på vår avgränsade yta."

"Undergrowth - I samarbete med Naturen"
Kreatör: Maria Svennbeck/Pim Bendt
Beskrivning av balkongen: "En balkong i kreativt samspel med naturen där vi får återkoppla och koppla av. Här hämtar vi kraft och inspiration till förändring. Våra hjärtan börjar bulta grönt. Gränser suddas ut. Vi inspireras av skandinavisk flora och vad vår närmiljö har att ge efter säsong. I stort och smått. Naturliga material behandlas med traditionella och miljövänliga metoder. Skapandet accentuerar växternas gång. En gränslös balkong."

"Just pleasure"
Kreatör: Annika Olstedt
Beskrivning av balkongen: "Med tåliga små träd, buskar och perenner får du en balkong att njuta av under en lång tid av året. Grönt och lummigt och minimalt med skötsel. Belysning ger en extra dimension - med ljus och växter bildas vackra tavlor i dina fönster att njuta av när du är inne, och lockar till att sitta ute länge på kvällen och bara mysa. Just for pleasure."

"Evas Trädgårdscafé"
Kreatör: Eva Forsberg
Beskrivning av balkongen: "Jag vill gestalta mitt sommarparadis genom Evas Trädgårdscafé. En plats att njuta i, stor som liten, gammal som ung."

"Älskling, kan vi inte åka till Italien?" 
Kreatör: Niclas Bernehagen
Beskrivning av balkongen: "Alla kanske inte har råd, tid eller möjlighet att åka till Italien. Låt oss då istället ta med Italien hem till balkongen, här på hemmaplan i Sverige."

"Pandora"
Kreatör: Linda Ettehag och Gabrielle Ettehag
Beskrivning av balkongen: "Nyfikenheten på det ovanliga och annorlunda kombineras med det ursprungliga behovet av att odla sina egna grönsaker. Drömmen och tekniken går hand i hand."

"Häxans Årstider"
Kreatör: Hella Nathorst-Böös
Beskrivning av balkongen: "Häxan använder de magiskt välgörande krafterna från växter i både trädgård och vildmark, året runt."

"Ser du mig!?"
Kreatör: Ann-Kristin Svanberg/Christian Quaglia
Beskrivning av balkongen: "En plats för njutning och gemenskap, allt skapat med ett lekfullt sinne som är mycket vilt och ytterst kontrollerat! Välkomna!"

"I Hildegards trädgård"
Kreatör: Annika Norin, Viriditas i Gävle
Beskrivning av balkongen: "I Hildegards trädgård och hus spirar grönkraften. Här odlar, tillreder och använder jag den kunskap som Hildegard von Bingen tecknade ner redan på 1100-talet. En Helhetslära och palett att använda i vår tid. På min balkong träffas min "Hildegard-grupp" regelbundet för att tillsamman lära oss mer. Här planerar vi kommande äventyr i trädgården, i köket och på resor. Det är förväntan i luften! Snart kommer dom!"

Läs mer om Årets balkonger: https://www.nordiskatradgardar.se/arets-balkonger-2019?sc_lang=sv-se

Mer information om trädgårdsmässan: www.nordiskatradgardar.se

Kontakt: Göran Ekberg, projektchef, goran.ekberg(Snabel)stockholmsmassan.se, 08-749 43 06
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Hypeade Lizzo Släpper Debutalbum -
PRESS
23 apr
kl: 18:30

Hypeade Lizzo Släpper Debutalbum - "cuz I Love You" Ute Nu!

Den 19 april släppte den redan hyllade amerikanska artisten och flöjtspelande Lizzo sitt debutalbum "Cuz I Love You", på albumet finns även de tidigare släppta låtarna "Juice", "Cuz I Love You" och "Tempo (feat. Missy Elliot)". I början av 2019 släppte 30-åriga Lizzo från Minneapolis den funkdoftande singeln "Juice" som var hennes poppigaste låt hittills. Med rötter i hiphopen har...

Bild på Nu Kommer Guds Olydiga Revben Till Malmö!
PRESS
23 apr
kl: 14:20

Nu Kommer Guds Olydiga Revben Till Malmö!

I boken Guds olydiga revben läser Gunilla Thorgren Bibeln med feministiska glasögon. Det är en upptäcktsfärd genom årtusenden av kvinnohat och förtryck - och envist motstånd. Vi får möta enastående historiska kvinnor som allt för länge varit förpassade till glömskan. Nu längtar de efter att få komma fram i strålkastarljuset och inspirera vår samtid! Allt ljus på dem när denna...

Bild på John Lundvik Släpper Epn "my Turn" 10 Maj
PRESS
23 apr
kl: 13:40

John Lundvik Släpper Epn "my Turn" 10 Maj

Med en solklar seger i Melodifestivalen 2019 vann John Lundvik samtidigt hela svenska folkets hjärtan. Hans låt "Too Late For Love" har sedan dess toppat alla listor i landet. På endast EN dag nådde låten hela 700 000 streams på Spotify och den har idag passerat 13,5 miljoner streams. Nu är det dags för John Lundvik att ta steget fullt ut och släppa EPn "My Turn" den 10 maj. Artisten,...

Bild på John Lundvik Släpper Epn "my Turn" 10 Maj
PRESS
23 apr
kl: 13:00

John Lundvik Släpper Epn "my Turn" 10 Maj

Med en solklar seger i Melodifestivalen 2019 vann John Lundvik samtidigt hela svenska folkets hjärtan. Hans låt "Too Late For Love" har sedan dess toppat alla listor i landet. På endast EN dag nådde låten hela 700 000 streams på Spotify och den har idag passerat 13,5 miljoner streams. Nu är det dags för John Lundvik att ta steget fullt ut och släppa EPn "My Turn" den 10 maj. Artisten,...

Bild på Bokutgivningen 2018: Färre Böcker - Men Poesi Och Livsberättelser Ökar
PRESS
23 apr
kl: 12:50

Bokutgivningen 2018: Färre Böcker - Men Poesi Och Livsberättelser Ökar

Under 2018 registrerades 13 557 nya böcker på Kungliga biblioteket (KB). Det är 11 procent färre än föregående år. Däremot ökar utgivningen av svensk skönlitteratur och så kallade livsberättelser. Det konstaterar KB i rapporten Nationalbibliografin i siffror, som i år även tittar närmare på självhjälpsböcker. Varje år summerar KB hur många nyutkomna böcker som har...

Bild på 68 Konserter, 4 Barnshower Och 89 Danskvällar
PRESS
23 apr
kl: 11:10

68 Konserter, 4 Barnshower Och 89 Danskvällar

I år presenterar Gröna Lund ett gediget program på sina scener. Vad sägs om 68 konserter på Stora och Lilla Scen med bland andra Veronica Maggio, Sting, Lenny Kravitz och Seinabo Sey. Fyra nya barnföreställningarn på Lilla Scen med bland andra Pyjamashjältarna och Tobbe Trollkarl. Dessutom bjuds det upp till dans under hela 89 sommarkvällar. Köper man Gröna Kortet (290 kr) får man...

Bild på Grönans Nyhet Snake - Den Mest Intensiva Åkturen Någonsin
PRESS
23 apr
kl: 11:10

Grönans Nyhet Snake - Den Mest Intensiva Åkturen Någonsin

Lördagen den 27 april öppnar Gröna Lund för säsongen och bjuder gästerna på en helt ny åkattraktion, Snake. Det är den mest intensiva åkturen som nöjesfältet någonsin haft. Snake snurrar sina gäster 40 meter upp i luften i 80 km/h och utsätter dem för 4,3 G-krafter. Men de modiga får passa på. Attraktionen kommer bara att finnas på Gröna Lund sommaren 2019. På lördag...

Bild på Sarah Dawn Finer På Turné Med
PRESS
23 apr
kl: 10:40

Sarah Dawn Finer På Turné Med "the Finer Summer Tour"

Sarah är en av Sveriges mest älskade och hyllade artister samt låtskrivare. Utöver karriären inom musiken är hon dessutom en framgångsrik programledare där hon bland annat axlat uppdrag som "Melodifestivalen" och "Så ska det låta" samt hyllats för sitt skådespeleri i musikalen "Cabaret". Och nu är det klart att Sarah äntligen beger sig ut på sommarturné igen! Med flera...

Hitta oss på Facebook