Menu
30 år sedan Svenne Rubins toppade svensktoppen!

30 år sedan Svenne Rubins toppade svensktoppen!

19 jan kl: 11:46

För 30 år sedan toppade Svenne Rubins svensktoppen med Folköl och dunkadunka - en riktig feel-good låt med text byggd på de i början av 90-talet femtio mest ”populära” klagomålen:
Bensinpriset
Priserna överhuvudtaget
Inflationen
Räntorna
Växthuseffekten
Virus från Hongkong
Influensa
Men va nu då! Det där är ju samma saker som folk klagar på idag!
Just det!

"Man kanske skulle bli spåman istället säger Svenne Rubin och skrattar"


Med några få undantag kunde texten lika gärna vara skriven idag.
Många anser till och med att den har en given plats i den spellista för EU som nyligen har sammanställts.
Men, menar man, det är typiskt att ett band som Svenne Rubins, trots att de överlevt i 40 år, blir överkört en sån här gång. Det är som alltid artisterna med de stora skivbolagen i ryggen som kommer med.

På lördag arrangerar bandet en livestreamad stödgala, Ge inte upp Ukraina!, hemma i Vansbro. UNHCR tar emot donationerna.
Förutom rubinerna själva ställer sig en av landets hetaste artister, Emil Assergård, på scenen; plus några artister till.
Alla spelar gratis för att dra in så mycket pengar som möjligt till folket i Ukraina som lider alla helvetes kval under Putins terrorbombningar.

Under kvällen utlovar Svenne Rubins en uppdaterad version av Folköl och dunkadunka 2023!
Och inte nog med det. Svenne kommer också att framföra hans i dagarna nyskrivna nidvisa Amerikanen, kinesen, ryssen och Bellman.
Vilka som åsyftas är inte svårt att räkna ut.

  • Svenne själv jobbar under våren med projektet Vansbro Musikhuvudstad 2023 med stöd från Statens Kulturråd. Artistgalan för Ukraina är det första arrangemanget och fler ligger på bordet.

  • I mars går Vansbro Filmfestival av stapeln med premiär för Svenne Rubins nya dokumentär: 40 år på väg. Hedersgäst på festivalen blir ingen mindre än Björn Skifs, under helgen varvas hans filmer med de två långfilmer Svenne Rubins gjort.

  • I augusti blir det nypremiär för Svenne Rubins egen festival Amazonrock. Den har legat nere i tre somrar på grund av pandemin, men nu på dess tioårsjubileum är det dags igen. Bandets mest populära låt En gammal Amazon fyller också 30 år!

    Hitta evenemang

    Fritext
    Välj stad

        
                                            
    Datum: Alla dagar
    Veckodagar:
    Tillbaka Sök

    Välj stad