Menu
ALBUM. Babben Larsson med kvintett släpper efterlängtat album 29 juli

ALBUM. Babben Larsson med kvintett släpper efterlängtat album 29 juli

17 apr kl: 13:14

BABBEN LARSSON MED KVINTETT “Vägen hem”
Albumrelease 29 juli 2023 (Hedgehog Records)

Babben Larsson är ständigt aktuell. Vi har sett henne i en mängd olika roller - som komiker, programledare, författare, föreläsare, skådespelare, julvärd - CV:t är långt och guldkantat.

Något som ligger denna älskade multikonstnär extra varmt om hjärtat är musiken i allmänhet och jazzen i synnerhet. Tack vare - eller på grund av - Babbens olika åtaganden har den inte fått det utrymme hon önskat. 2005 släpptes albumet “Babben By Night” tillsammans med Sonora Big Band, där de tolkade jazzstandards men mer än så har vi inte fått.

Nu är det äntligen dags!

Den 29 juli släpper Babben Larsson ett helt nytt album, inspelat i Sandkvie Studios på Gotland och producerat av Micke Lyander (Ainbusk, Pugh Rogefeldt m fl). Det innehåller texter övervägande från egen penna (nio titlar) men även texter av Gustaf Fröding, Suss von Arn, Petter Bergman, Eva Sjöstrand och Kjell Engblom. Musiken är komponerad av Mathias Lundqvist (fyra titlar), Suss von Arn, Adam Forkelid, Bernt Rosengren, Lars Gullin, Östen Warnerbring, Barry Manilow, Ben Cullum, Babben Larsson och Jerker Lindström.

Albumet, som bär namnet “Vägen hem”, har vuxit fram de senaste åren då pandemin satte stopp för turnéer och livegig. Babben gjorde en efterlysning i sociala medier där hon bad kompositörer skicka in låtar och ur detta har en skön blandning av lyssnarvänlig jazz med viss folkviseton vuxit fram. Babben har skrivit majoriteten av texterna men också blandat med pärlor hon hittat under många års diggande av andras inspelningar.

- Vi spelade in under årets varmaste vecka 2021, berättar Babben. Det var närmare 30° i studion men inspelningarna flöt på jättebra och det tog bara några dagar att sätta grunden till alla låtar. Sedan har jag kompletterat med sång under några extra sessions tillsammans med Micke Lyander och sångcoach Sara Nordenberg som båda betytt enormt mycket för slutresultatet. De har fått mig att testa helt nya uttryck; både närmare, skörare men också att ta och ge det där lilla extra när det svänger.

Kvintetten Second Edition som funnits i snart 20 år har fått en rejäl nytändning i och med alla nya låtar från plattan.

- Jag är en lyckans ost som har så duktiga musiker i mitt band, jag hoppas vi kommer ut på en lång turné nästa år och får träffa publik från norr till söder, säger Babben.

Kvintetten Second Edition består av:

Babben Larsson, sång
Peter Nilsbo, piano
Anders Johnson, bas
Andreas Habo Johansson, trummor
Peter Fredman, sax

Albumet “Vägen hem” släpps 29 juli.

Källa

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad