Anslag Till Digitalisering Viktig Signal I Årets Kulturbudget

Anslag Till Digitalisering Viktig Signal I Årets Kulturbudget
15 jan kl: 14:42

Anslag Till Digitalisering Viktig Signal I Årets Kulturbudget


Årets budgetproposition innebär att regeringen höjer kulturbudgeten med 745 miljoner kronor. Svensk Scenkonst välkomnar alla medel som tillförs kulturen och noterar särskilt den tydliga skrivningen avseende vikten av ett rikt och mångfacetterat kulturliv.

- Vi delar uppfattningen om att det öppna samhället värnas genom att en mångfald av synsätt och åsikter kan komma till uttryck. Kulturen har haft och ska ha en självklar huvudroll i detta. Med utökade finansiella resurser förstärks denna roll ytterligare, kommenterar Stefan Forsberg, ordförande för Svensk Scenkonst.

En nysatsning i årets budget är de 15 miljoner konor som tillförs Kungliga Operan, Dramaten och Riksteatern för digitala utsändningar och föreställningar. Satsningen beräknas pågå under en treårsperiod med det uttalade syftet att öka tillgängligheten till kulturutbud av hög kvalitetet i hela landet

- Detta är en högt prioriterad fråga i Svensk Scenkonsts arbete. Diskussioner pågår med våra motparter om hur vi tillsammans ska kunna främja en ökad digitalisering. Satsningen måste ses som en bra början och en signal om att detta område är viktigt, säger Mikael Brännvall, VD för Svensk Scenkonst, i en kommentar.

En av de större satsningarna berör den fria konsten, där regeringen vill höja anslagen med totalt 115 miljoner årligen. Satsningen innebär bland annat en förstärkning av de bidrag och ersättningar som fördelas direkt till konstnärer och fria grupper inom scenkonst.

Unga Klara föreslås bli en nationell scen för barn och unga, vilket medför ökade anslag om 14,2 miljoner kronor under 2018 och 8,4 miljoner kronor från och med 2019.

2018 skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Dramaten föreslås få tre miljoner kronor för genomförande av Bergmanfestivalen, som del i en satsning för att uppmärksamma jubileumsåret.

Svensk Scenkonst välkomnar även det Kulturskolekliv som regeringen lanserar i årets budget. Behovet av välutbildade lärare på kulturskolorna är angeläget för den professionella scenkonsten. Stefan Forsberg kommenterar:

- Grunden till ett rikt liv, med kulturen som en självklar del av livscykeln, läggs tidigt hos våra barn. Scenkonsten kan i slutänden skörda frukten av de barn som väljer att göra musiken, dansen, teatern och konsten till sitt yrke.

Parallellt med de välkomna nya satsningarna visar årets kulturbudget, liksom tidigare år, att uppräkningen för pris- och löneökningar inte täcker de verkliga kostnadsökningarna för befintlig verksamhet, vilket innebär ett fortsatt tryck på institutionerna.

I budgeten förstärks samverkansmodellen med ytterligare resurser inom biblioteksområdet, samtidigt som bild- och formområdet tillförs som nytt område inom modellen. Svensk Scenkonst har påtalat att den rådande samverkansmodellen är underfinansierad, varför ytterligare resurser måste tillföras innan fler kulturområden inlemmas i modellen.
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Nystart Och  Ny Singel För Niello.
PRESS
23 feb
kl: 15:20

Nystart Och Ny Singel För Niello.

Med hits som "Sista ordet" (feat. Robin Stjernberg), "Legenden" (feat. Phantomen), "Över mig" (feat. Danny Saucedo och Canto) och "Arlanda" har rapparen Niello etablerat sig som en av Sveriges senaste hitmakare. Suggestivt rytmiskt tänk, pricksäkra formuleringar och hitdoftande refränger har gett ovanstående låtar allt mellan en miljon och 30 miljoner spelningar på Spotify.

...

Bild på Efter 400 Miljoner Streams - Mike Perry Släpper Ny Låt
PRESS
23 feb
kl: 14:10

Efter 400 Miljoner Streams - Mike Perry Släpper Ny Låt

Mike Perry slog igenom med "The Ocean" som var den tredje mest spelade låten på Spotify i Sverige 2016 och som nu har nästan en halv miljard streams. Efter att ha spelat sig runt världen och släppt ett flertal singlar under 2017 rivstartar han 2018 med nya låten "Rocksteady" som släpps den 23 februari. Lyssna här.

Den här gången har Perry samarbetat med svenska...

Bild på Esther Vallee Kickstartar 2018 Med
PRESS
23 feb
kl: 10:50

Esther Vallee Kickstartar 2018 Med "hardcore"

Varje steg och varje släpp från Esther Vallee kommer fortsätta bygga det som påbörjades med hyllade "Numbers" i höstas som bland annat spelats varmt på P3. Nästa singel "Hardcore" är skriven av Esther tillsammans med Jocke Berg (Ellie Goulding, Kent) och producerad av Jonas Quant (Hurts, No Doubt, Foxes). Med den sätter hon nivån för ett spännande år där vi kan förvänta oss se...

Bild på Molly Sandén Släpper Singeln
PRESS
23 feb
kl: 09:50

Molly Sandén Släpper Singeln "ditt Sanna Jag" Med Leslie Tay Och Releasedatum För Kommande Albumet "större"

LYSSNA: https://MollySanden.lnk.to/DittSannaJagMolly Sandén startade året med att göra ett mäktigt framträdande på P3 Guld-galan och fortsätter nu med att släppa singeln "Ditt sanna jag" med Leslie Tay. Nu står det också klart att Molly släpper sitt tredje album "Större" den 27 april.

"Har velat jobba med Leslie i flera år och tycker det...

Bild på Markus Krunegård Klar För Grönans Stora Scen
PRESS
23 feb
kl: 09:00

Markus Krunegård Klar För Grönans Stora Scen

Han slog igenom stort 2008 med låten "Jag är en vampyr", som också vann P3 Guld-pris för Årets Låt. Idag släpps nya singeln "Ben kött & känsler" som är första singeln från hans kommande album. Ett album som släpps den 7 september, samma dag som vi välkomnar Markus Krunegård ut på Stora Scen.

Idag släpper Markus Krunegård den nya singeln "Ben kött &...

Bild på Vernissageinbjudan: Svensk Bokkonst 2017
PRESS
22 feb
kl: 18:10

Vernissageinbjudan: Svensk Bokkonst 2017

Välkommen till KB för en kväll i kreativitetens tecken!

Svensk Bokkonsts årliga vernissage och mingel på KB har kommit att bli en självklar inpirationsinjektion på vårkanten, där imponerande bokhantverk av högsta kvalitet från förra året visas upp.
_________

TID OCH PLATS

Torsdagen den 22 mars 2018 kl. 17.00 i Kungliga bibliotekets...

Bild på Sportfiskemässan Fortsätter Växa - Nu Större Än Någonsin
PRESS
22 feb
kl: 13:50

Sportfiskemässan Fortsätter Växa - Nu Större Än Någonsin

Intresset för sportfiske är fortsatt stort. I Sverige finns drygt två miljoner som sportfiskar någon gång årligen. Lägg där till alla som spontant bara fiskar då och då. Sportfiskemässan är 2018 tillbaka på Stockholmsmässan i Älvsjö och är större än någonsin. Besökarna kommer att ta del av fler aktiviteter och utställare på en större yta än vad Sportfiskemässan tidigare...

Bild på Månz Zelmerlöws Singel "happyland" 1:a På Itunes I Tyskland!
PRESS
22 feb
kl: 13:30

Månz Zelmerlöws Singel "happyland" 1:a På Itunes I Tyskland!

Det är inte bara i Sverige vi älskar Måns Zelmerlöws senaste singel "Happyland". Låten har nu placerat sig på första plats på Tysklands iTunes! "Happyland" fortsätter även att klättra uppåt på de andra stora musiklistorna. 

Dagens placeringar i Tyskland:

iTunes - Plats nr 1

Shazam - plats nr 13

Amazon -  plats nr 22

Hitta oss på Facebook Hitta oss på Google Plus Hitta oss på Twitter