Menu
Biljettrusning och extraföreställningar med Hon var hjärta var som mitt – En musikalisk kärlekshistoria med Ellen Sundberg, Johan Airijoki och Göran Greider

Biljettrusning och extraföreställningar med Hon var hjärta var som mitt – En musikalisk kärlekshistoria med Ellen Sundberg, Johan Airijoki och Göran Greider

16 aug kl: 09:55

”Jag behövde Göran Greiders recitation för att även de orden skulle få vingar och lite som en luggsliten nattfjäril fladdra över samma vemodigt tidlösa skymningsbård som Dan Anderssons hundra år tidigare”

”Johan Airijoki och Ellen Sundberg turas, med den äran, om att sjunga utvalda dikter ur Dan Anderssons diktskatt från tiden för kärlekshistorien, och multiinstrumentalisten Nikolai Äystö fullkomligt briljerar på sitt piano, sin klarinett och basklarinett”

/Svenska Dagbladet efter fullsatta urpremiären i Östersund

Höstens turné med Hon var hjärta var som mitt – En musikalisk kärlekshistoria med Ellen Sundberg, Johan Airijoki och Göran Greider utökas nu. Kvällarna i Stockholm är båda utsålda, i Göteborg läggs ett extra datum till och föreställningen återvänder till Östersund i höst.

Hundra år efter Dan Anderssons död kastade boken ”Hon vars hjärta var som mitt” nytt ljus över den mytologiserade poetens livsöde. Författaren Göran Greider har genom ett pussel av efterlämnade brev skildrat kärlekshistorien mellan Dan Andersson och Märta Larsson. Ett dömt Romeo & Julia-förhållande som omöjliggjordes av klass, religion och geografi.

Hösten 1914 möts den fattige finnmarksskalden Dan Andersson och studentskan Märta Larsson från Östermalm i Stockholm på Brunnsviks folkhögskola i Dalarna. Det blir upptakten till ett stormigt kärleksförhållande. Medan kriget ekar i bakgrunden finner de varandra intellektuellt och erotiskt. Men när Märtas borgerliga och frireligiösa föräldrar får reda på kärlekshistorien bryter helvetet lös.

Det är en storartad, om än olycklig, kärlekshistoria som lämnat starka spår i den folkkäre Dan Anderssons dikter och romaner. Samt i musiken. För är det på något sätt Dan Andersson verkligen satt avtryck i den svenska folksjälen så är det med tonsättningar av hans texter, egna och andras.

”Omkring tiggarn från Loussa”, ”Till min syster”, ”En spelmans jordafärd, ”Jag väntar…”, ”Till min längtan”, ”Minnet”, ”Till Märta” för att bara nämna en handfull av de älskade sångerna. Från Björn Ulvaeus Hootenanny Singers och Thorstein Bergman på 60- och 70-talet till Sofia Karlsson och Thåströms inspelningar i vår tid finns det en lång tradition av Dan Andersson-tolkningar. Till denna ställer sig nu föreställningen ”Hon vars hjärta var som mitt – En musikalisk kärlekshistoria”. Göran Greider intar rollen som berättare och för musiken står de båda unga artisterna Ellen Sundberg och Johan Airijoki. Ett narrativ byggs i dialog mellan Greiders text och väl valda sånger som förstärker och fördjupar historien.

Både Sundberg och Airijoki verkar på olika sätt i den folk- och vistradition som var Anderssons. Men är också förnyare. I deras respektive uttryck möts det sakrala, profana, det kärva och vackra på ett sätt som speglar såväl Dan Anderssons dikter som den aktuella berättelsens teman. Texterna kommer att framföras till såväl klassiska arrangemang som med nya tonsättningar skrivna specifikt för föreställningen. För ackompanjemanget står Johan Airijokis band Malmfältens Rockklubb

Romanens starka tidskänsla och atmosfär förflyttas till scenen för en stämningsfull och suggestiv föreställning där text och musik sömlöst vävs samman.

8 sept Falun Magasinet
9 sept Stockholm Södra teatern UTSÅLT
10 sept Stockholm Södra teatern UTSÅLT
14 sept Bollnäs Kulturhus
15 sept Gävle Teater
16 sept Sollefteå Hullsta gård
17 sept Piteå Acusticum
18 sept Umeå Idunteatern
19 sept Östersund Gamla Teatern NYTT
21 sept Vara Konserthus
22 sept Göteborg Stora Teatern
23 sept Göteborg Stora Teatern NYTT
24 sept Trollhättan Hebeteatern
30 sept Kristianstad Kulturkvarteret
1 okt Lund Mejeriet

Biljetter finns via unitedstage.se

Mer information:

Pontus Sillrén, turnéproducent
pontus(Snabel)unitedstage.se
+46 70 298 00 62

Jenny Bjarnar, presskontakt Ordfront
jenny(Snabel)ordfrontforlag.se
+46 70 853 99 03

Källa

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad