Bokutgivningen 2018: Färre Böcker - Men Poesi Och Livsberättelser Ökar

Bokutgivningen 2018: Färre Böcker - Men Poesi Och Livsberättelser Ökar
23 apr kl: 12:50

Bokutgivningen 2018: Färre Böcker - Men Poesi Och Livsberättelser Ökar


Under 2018 registrerades 13 557 nya böcker på Kungliga biblioteket (KB). Det är 11 procent färre än föregående år. Däremot ökar utgivningen av svensk skönlitteratur och så kallade livsberättelser. Det konstaterar KB i rapporten Nationalbibliografin i siffror, som i år även tittar närmare på självhjälpsböcker.

Varje år summerar KB hur många nyutkomna böcker som har registrerats på biblioteket. Eftersom nästan allt som ges ut i Sverige kommer till KB ger det en unik överblick av landets bokutgivning. Siffran för 2018 var 13 557 böcker, vilket alltså är 11 procent färre än under 2017.

- Från 2011 har antalet nyregistrerade böcker legat mellan 14 000 och 15 000. Siffran för år 2018 avviker eftersom totalsumman är under 14 000. Men det rör sig ändå inte om någon tydlig nedåtgående trend, säger Ylva Sommerland, ansvarig för KB:s rapport Nationalbibliografin i siffror.

Skönlitteratur och livsberättelser ökar

Utgivningen av skönlitteratur har ökat under senare år. Under 2018 ökade antalet skönlitterära böcker för vuxna, med svenska som originalspråk. Framför allt är det poesin som tar ett steg framåt. Däremot minskade antalet översatta romaner.

Det är även fortsatt populärt att ge ut biografier och självbiografiska romaner. Så kallade livsberättelser har stått för en tiondel av utgivningen de senaste åren. Förra året ökade andelen till 12 procent.

Personlig utveckling - från kamp till acceptans

Hälsa, medicin och psykologi är starka ämnen i utgivningen av facklitteratur. Personlig utveckling tar extra stor plats och därför presenterar KB i år statistik för fenomenet självhjälpsböcker. Fokus ligger på hur hälsotrender speglats i utgivningen under de senaste 30 åren.

Utgivningen av självhjälpsböcker ökade fram till slutet av 2000-talet, men vände sedan något neråt, berättar Ylva Sommerland:

- Det kan bero på att ämnet kommuniceras på andra sätt än genom tryckta böcker. Till exempel är det troligt att bloggar, poddar och sociala medier till viss del har övertagit den rollen. Men böckerna tar fortfarande stor plats i utgivningen.

Statistiken visar även hur böckernas inriktning har förändrats. Under 1980- och 90-talen är ord som kämpa, vinn, våga, motstånd och frihet vanliga i titlarna. Från 2010 och framåt går det att ana en viss kritik mot genren: Istället för att uppmana till positivt tänkande och kämpande anspelar titlarna på en acceptans för livets svårigheter.

Första statistiken på ljudböcker

I årets rapport finns för första gången statistik över ljudböcker. Den gäller dock bara ljudböcker i fysisk form och inte de digitala som publiceras i strömningstjänsterna.

- Under året registrerades 391 nya ljudböcker på KB. Skönlitteraturen är central och står för 88 procent av det totala antalet, säger Ylva Sommerland.

Läs hela rapporten!
Rapporten om förra årets bokutgivning, Nationalbibliografin i siffror 2018, finns bifogad det här pressmeddelandet. Den innehåller, förutom detaljerade siffror, även diagram och visualiseringar av statistiken.

För mer information om KB:s arbete med den svenska nationalbibliografin, besök gärna vår webbplats.

Kontaktuppgifter
Ylva Sommerland, ansvarig för rapporten Nationalbibliografin i siffror
Ylva.Sommerland(Snabel)kb.se
070-007 32 90
Källa
Tipsa redaktionen!
PRESS
20 maj
kl: 12:40

Veckans Konserter På Grönan V. 21-22

Hon ligger bakom hits som "Call Me Maybe" och "Party For One". På torsdag kliver kanadensiska Carly Rae Jepsen ut på Stora Scen. Backyard Babies har firat 30 år i rockens tjänst med en turné som de avslutar på Gröna Lunds Stora Scen på fredag. På söndag avslutar vi konsertveckan genom att fira Childhood-dagen på Gröna Lund. På scen får vi bland annat se Robin Bengtsson, Lina Hedlund...

Bild på Samir & Viktor Välter Sommarsverige Med Nya Hits
PRESS
20 maj
kl: 12:20

Samir & Viktor Välter Sommarsverige Med Nya Hits

Sommaren kan börja! Samir & Viktor har ny musik på gång och sjunger tillsammans med Sverige även denna sommar.  Lika självklara som en saxofuckingfon är duon som fullständigt ritat om den svenska konsertkartan och gjort allsång till ett stående inslag i Melodifestivalen. Historien om Samir & Viktor släpper nya kapitel dagligen. De har fått Sverige att shuffla, ta en...

Bild på Cult Of Luna Offentliggör Höstturné I Upptakten Till Helt Nytt Album - Biljetterna Släpps Nu!
PRESS
20 maj
kl: 12:10

Cult Of Luna Offentliggör Höstturné I Upptakten Till Helt Nytt Album - Biljetterna Släpps Nu!

Det är drygt 2 veckor sedan det svenska post-metalbandet Cult of Luna släppte ny musik för första gången i helt eget namn sedan 2013. Singeln, "The Silent Man", är en försmak på vad som komma skall från ett nytt album som släpps till hösten. Cult of Luna har i flera år hyllats som ett av de absolut bästa livebanden i sin genre, och har vunnit & nominerats till en rad priser och...

Bild på Weeping Willows På Turné I Höst Med Hyllade Konceptkonserten
PRESS
20 maj
kl: 12:10

Weeping Willows På Turné I Höst Med Hyllade Konceptkonserten "after Us"

I mars släppte Weeping Willows det nya och kritikerrosade albumet "After us". I anslutning till det gjorde bandet även två konceptuella spelningar inför utsålda konserthus i Göteborg och Stockholm. Den exklusiva konserten belönades med 4 plus i Aftonbladet och fick 5 stjärnor av GAFFA. Nu är det klart att den rosade konceptkonserten beger sig ut på turné i höst, biljetterna släpps...

Bild på Get Ready For The Weekend!
PRESS
17 maj
kl: 21:10

Get Ready For The Weekend!

Sommaren är äntligen här, aw borden och uteserveringarna är laddade inför festen. Vi peppar och presenterar den perfekta uppladdningen inför kvällens klubbar "Remixology" - en knippe remixer av några av favorit låtarna från Peter Jöbacks senaste kritikerrosade album "Humanology".    Klicka här och lyssna på EP'n "Remixology" Imorgon är det så äntligen dags för...

Bild på Dj Khaled Släpper Albumet Father Of Asahd
PRESS
17 maj
kl: 19:30

Dj Khaled Släpper Albumet Father Of Asahd

LYSSNA: https://lnk.to/DjKhaledFatherofAsahdEC Det efterlängtade albumet som annonserades för över ett år sedan är äntligen här. DJ Khaleds Father of Asahd innehåller gästspel från artister som Cardi B, Post Malone, Travis Scott, Justin Bieber, Nipsey Hussle, SZA, 21 Savage, Big Sean, J Balvin, Chance The Rapper, Jay-Z, Nas, Lil Wayne, Future, John Legend, 070 Shake... ja, listan...

Bild på Måns Zelmerlöw Gör Hat Trick I Singlar
PRESS
17 maj
kl: 15:40

Måns Zelmerlöw Gör Hat Trick I Singlar

Måns Zelmerlöw gör Hat trick i singlar och följer upp hitsingeln "Walk with me" med hela tre nya låtar.  "Better Now", "Growing Up With You" släpps idag och imorgon lördag kväll efter hans framträdande på Eurovision-finalen släpps hans tolkning av hitsingeln "Fuego" låten som tog Eleni Foureira till andra plats i  Eurovision 2018 släpps låten kommersiellt. Efter tre...

Bild på Jessica Andersson Släpper Nästa Stora Partylåt - "go Slow" Ute Idag
PRESS
17 maj
kl: 15:40

Jessica Andersson Släpper Nästa Stora Partylåt - "go Slow" Ute Idag

Jessica Andersson är tillbaka med en helt ny singel! "Go Slow" heter den, men låt dig inte luras av namnet, en riktig party-låt som du bara kan försöka att sitta still till. "Go Slow" släpps idag den 17 maj och är skriven av Jessica själv, tillsammans med Niklas Carson Mattsson och David Kreuger. Klicka här och lyssna på "Go Slow" Artisten Jessica Andersson rivstartade 2018 med sin...

Hitta oss på Facebook