Dust To Dust: "årets Koreograf" Och "scenkonstens Förnyare" Med Göteborgsoperans Danskompani

Dust To Dust:
2 okt kl: 18:40

Dust To Dust: "årets Koreograf" Och "scenkonstens Förnyare" Med Göteborgsoperans Danskompani


Danskvällen Dust to dust presenterar verk av de senaste årens två hetaste koreografer. I världspremiären Stoic följer Sidi Larbi Cherkaoui upp jättesuccéerna Noetic och Icon. Dessutom blir det Sverigepremiär för vackra Solo echo av Crystal Pite.

I fjol utsågs Sidi Larbi Cherkaoui för tredje gången till "Årets koreograf" av den tyska, prestigefyllda tidningen Tanz. I somras gick titeln vidare till Crystal Pite. Dust to dust erbjuder alltså de senaste årens två hetaste koreografer under samma kväll.

GöteborgsOperans Danskompani med 38 dansare från ett 20-tal länder rankas idag bland världens ledande samtida danskompanier, och säsongens första världspremiär innebär ett efterlängtat återseende.

Den belgisk-marockanske koreografen Sidi Larbi Cherkaoui är mångfaldigt prisbelönt och tar i november emot European Theatre Prize för scenkonstens förnyare, på vad som kallas Oscarsgalan för europeisk scenkonst. Han var också nominerad till MTV Music Awards för koreografin till videon APES**T där Beyoncé och Jay Z dansar inne på Louvren(!).

Till danskvällen Dust to dust skriver Sidi Larbi Cherkaoui det tredje kapitlet i det samarbete med GöteborgsOperans Danskompani som inleddes med luftiga Noetic (2014) och jordnära Icon (2016) - där scenrummet fylldes av 3,5 ton lera.

Spelplatsen för Stoic är ett monokromt, grått bibliotek, skapat av den belgiske konstnären Hans Op de Beeck. Människorna som kommit dit är självupptagna och bekräftelsesökande. De fyller sina liv med ting och olika beroenden i jakten på inre frid. Mest av allt längtar de efter att bli förstådda. Men ingen lyssnar på någon annan när alla är upptagna av att framställa sig själva på bästa sätt. I musiken vävs arabisk sång, kongolesisk musik och japanska slagverk samman av kompositören Felix Buxton från house-duon Basement Jaxx till den nyskapande och allmänmänskliga helhet som är Sidi Larbi Cherkaouis signum.

- Vi befinner oss i en tid där öppenheten sluts och gränser stängs. Jag drömmer om att människor ska våga knyta an till varandra igen. Visst, du kanske bränner dig på vägen men det betyder inte att det är fel väg att gå. Tvärtom är det rätt väg att gå. Att aldrig ge upp nyfikenheten eller tron på, tilliten till, andra människor. Stoic vill vidga de gränser som stängts, säger Sidi Larbi Cherkaoui.

Kvällens andra verk, Solo echo, är skapat av den kanadensiska koreografen Crystal Pite, huskoreograf vid NDT, Nederlands Dans Theater (som gästspelade på GöteborgsOperan under Göteborgs dans- och teaterfestival i augusti, med bland annat Crystal Pites verk The Statement). I sitt första möte med GöteborgsOperans Danskompani låter hon dansarna ta sig an Solo echo, som hon skapade för NDT 2012.

Verket fångar livets förgänglighet och förluster, och vår acceptans av dem, genom dansarnas kraftfulla, förfinade rörelser. Koreografin utgår från en dikt av poeten Mark Strand, Lines of Winter. Musiken består av två sonater för cello och piano av Johannes Brahms. Tillsammans med mjukt fallande snöflingor väcks aningar om vinterns vemod.

VÄRLDSPREMIÄR/SVERIGEPREMIÄR 12 OKTOBER, Stora Scenen, kl 19.00.
Speltid 2 timmar och 15 minuter, inkl. 1 paus. Spelas 12 okt - 14 dec 2018.

För pressfrågor och recensionsbiljetter kontakta press(Snabel)opera.se eller 031-10 80 35

Öppen repetition och fysiska introduktioner

Öppen repetition av Stoic på Stora scenen, under ledning av Sidi Larbi Cherkaoui, med mindre än en vecka kvar till världspremiären. Efter repetitionen berättar koreografen om sina tankar kring verket i samtal med vår konstnärliga ledare Katrín Hall och några av dansarna ur GöteborgsOperans Danskompani. Fri entré med biljett. Begränsat antal platser.
Måndag 8 oktober, kl 18.30 - 19.15


Fysisk introduktion. Lär känna föreställningen och få en inblick i dansens språk. Introduktionerna leds av dansare i GöteborgsOperans Danskompani. På Lilla scenen.
Onsdag 17 oktober, kl 17.45-18.30
Söndag 28 oktober, kl 16.45-17.30
Lördag 8 december, kl 16.45-17.30
Onsdag 12 december, kl 17.45-18.30

MEDVERKANDE

Stoic

Verket är en samproduktion med Eastman.

Koreografi: Sidi Larbi Cherkaoui

Kompositör/musikansvarig: Felix Buxton

Scenografi och kostymdesign: Hans Op de Beeck

Ljusdesign: David Stokholm

Sång, gitarr: Kaspy N'dia

Sång, slagverk: Mohammed El Arabi-Serghini

Fiol, viola, effekter: Samy Bishai

Piano, koto, trummor: Tsubasa Hori

Koreografassistent: Shawn Ahern

Dansare ur GöteborgsOperans Danskompani och Eastman

Solo echo

Koreografi, kostymdesign: Crystal Pite

Musik: Johannes Brahms

Instudering: Eric Beauchesne

Scenografi: Jay Gower Taylor

Kostymdesign: Joke Visser

Ljusdesign: Tom Visser

GöteborgsOperans Danskompani
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Artisten Min Stora Sorg Komponerar Musiken Till Stallets Måndagsklubb!
PRESS
19 feb
kl: 09:00

Artisten Min Stora Sorg Komponerar Musiken Till Stallets Måndagsklubb!

Den 11 mars är det premiär för humorgruppen Stallets måndagsklubb på Rival i Stockholm. Kvällarna kommer fyllas av humor, musik, sång och dans samt bjuda på en gedigen gästlista i form av William Spetz, Sissela Kyle, Fredrik Lindström, Johan Glans, Helena Bergström, Babben Larsson och Kristian Luuk. Kompositör och ljuddesigner för föreställningen är den tokhyllade artisten Min...

Bild på Svergies Största Gammeldansevent Nordstadssvängen 23 Februari
PRESS
18 feb
kl: 12:50

Svergies Största Gammeldansevent Nordstadssvängen 23 Februari

En av de största gammeldanstävlingarna i Svergie lockar hundratals dansare traditionsenligt till Nordstan när Korpens Nordsstadssvängen drar igång den 23 februari. Dansare från hela Sverige sluter upp och tar en sväng i denna tävling tillika uppvisning. Det blir dansklassiker som Svingen, Mazurka, Schottis, Hambo, Vals, Familjevals, Pariserpolka och Tölösteppen, i bästa folklore...

Bild på Vi Laddar För Melodifestivalens Fjärde Och Sista Deltävling - I Lidköping Tar Ann-Louise Hansson Och John Lundvik Upp Kampen Om Pokalen!
PRESS
17 feb
kl: 10:30

Vi Laddar För Melodifestivalens Fjärde Och Sista Deltävling - I Lidköping Tar Ann-Louise Hansson Och John Lundvik Upp Kampen Om Pokalen!

Nedräkningen har börjat till den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2019. Vi styr kosan mot Lidköping och ger plats på scen åt veteranen Ann-Louise Hansson och John Lundvik som avslutar tävlingen med två känslosamma låtar. Ann-Louise Hansson går ut som startnummer 6 i Lidköping med låten "Kärleken Finns Kvar". Denna låt som ligger Ann-Louise varmt om hjärtat...

Bild på Iselin Har Tidigare Lånat Ut Sin Röst Till Bland Annat Seeb Och Alan Walker - Nu Släpper Hon Ny Singel
PRESS
15 feb
kl: 13:50

Iselin Har Tidigare Lånat Ut Sin Röst Till Bland Annat Seeb Och Alan Walker - Nu Släpper Hon Ny Singel

Iselin har tidigare släppt två singlar Bathtub som hon skrev tillsammans med Fatmax Gsus (Max Grahn) från Wolfcousins (som även producerade) och Lost, skriven tillsammans med producentduon MADFUN (Madeleine Eliasson & Fanny Hultman). Den 15 februari släpps nya singeln Anyone Out There som kom till i Stockholm förra vintern en dag när det rådde snökaos i hela landet. Gatorna var tomma...

Bild på Sveriges Nya Popband Estrad Släpper Singeln
PRESS
15 feb
kl: 12:50

Sveriges Nya Popband Estrad Släpper Singeln "vårt År" Feat Tjuvjakt

Du har garanterat redan hört flera av bandmedlemmarna förut men aldrig tidigare som bandet estrad. Idag släpper dem sin första singel "Vårt År" feat Tjuvjakt. Tillsammans ligger bandmedlemmarna i estrad bakom hits som "Mer för varandra" och "High With Somebody". Båda låtarna var i år nominerade i kategorin "Årets låt" på P3 Guld galan. Lyssna: https://estrad.lnk.to/VartAr Bandet...

Bild på Albin Lee Meldau Släpper Ep:n
PRESS
15 feb
kl: 12:50

Albin Lee Meldau Släpper Ep:n "the Purgatory Sessions"!

Idag släpper Albin Lee Meldau "The Purgatory Sessions", en 5-spårs EP som innehåller den nya låten "Purgatory" och akustiska versioner av fyra spår från hans rosade debutalbum "About You", som gick upp på topplistans 2:a plats innan jul. "The Purgatory Sessions" är producerad av Cam Blackwood (George Ezra, London Grammar) Att ta ner låtarna till grunden som Albin har gjort på "The...

Bild på Junior Brielle Släpper Nya Singeln
PRESS
15 feb
kl: 12:50

Junior Brielle Släpper Nya Singeln "fem I Fem" Och Datumet För Kommande Debutalbumet

Junior Brielle har redan hunnit bli utnämnda till "Framtidens artist" av P3, Grammisnominerade i kategorin "årets nykomlingar" och nominerade till "Årets genombrott" i GAFFA-priset. Idag 15 februari släpper de singeln "Fem i Fem" och den 29 mars väntar debutalbumet. LYSSNA: https://lnk.to/FemiFem Fem i Fem utspelar sig klockan 04:55 på valfri nattklubb i valfri storstad. Texten talar...

Bild på Emil Jensen Släpper Singel Inför Vårturnén -
PRESS
15 feb
kl: 11:40

Emil Jensen Släpper Singel Inför Vårturnén - "trollslända (Ny Vända)" Ute Nu

Snart åker Emil Jensen ut på vägarna igen med sin hyllade föreställning "En gemensam galning" som blev en publiksuccé i höstas - turnén inkluderar nu även Oslo. I dag släpper han en singel med titeln "Trollslända (ny vända)". Emil om att turnén förlängts: - Efter det fantastiska mottagande vi fått under hösten, känns det omöjligt att inte fortsätta till våren. Det har...

Hitta oss på Facebook