Menu
Emil Jensen tar cykeln på hela sommarturnén och tåget till höstens föreställningar

Emil Jensen tar cykeln på hela sommarturnén och tåget till höstens föreställningar

30 mar kl: 10:05

Emil Jensen gör hela sin sommarturné per cykel som en manifestation för miljön, freden och klimatet, med trädplantering, närodlade gästartister och en ny föreställning med musik, poesi och komik om livet på jorden. 
Turnén börjar rulla i Stockholm och tar sig hela vägen ner till Lund. Där vänder Emil cykeln och tar sig upp längs kusten där bland mycket annat Way Out West i Göteborg får besök innan han cyklar hem till Stockholm igen. Hela 28 stopp blir det i sommar.

Emil Jensen har senaste åren turnerat med sina föreställningar för fullsatta hus genom hela Sverige, på allt ifrån Dramaten till Way Out West, från Ale Stenar i söder till Kiruna i norr. Nu är det äntligen dags för en ny föreställning och ny turné: ”Än susar skogen”. I sommar helt och hållet per cykel, som en personlig och konkret manifestation för hållbarhet.

Miljöengagemanget har gått som en grön tråd genom Emils liv som både artist och aktivist, nu tar han detta ytterligare ett steg:

– Min nya föreställning handlar om livet på planeten, som en hyllning till den biologiska mångfalden, till alla som inte har någon röst, till alla som ännu inte fötts, för fred på och med jorden. Då kändes det självklart att genomföra turnén i just denna form. Mycket snack och mycket verkstad, säger Emil själv om den revolutionerande turnémetoden.

Cykelturnén är ett samarbete med Naturskyddsföreningen, och förhoppningen är att gjuta lite mod, tröst och handlingskraft i en svår tid.

– Min tanke är att det framför allt kan inspirera. ”Kolla, här har vi en klen poet som cyklar hela sin turné, det kanske inte är så svårt att ändra lite på vår livsstil ändå”. Att sprida dåligt samvete funkar sällan som en hållbar drivkraft till förändring, har jag märkt, men att gå från ord till handling på det här sättet ger människor lite ljus och glöd i en mörk tid.

Emil har hyllats för sina Sommarprat och Vinterprat i radio och hans liveframträdanden har beskrivits som just sommarprat på scen, där hans låtskatt varvas med personliga berättelser, lyrik och komik. I sin helt egna blandning av humor och allvar tar han mellansnacket till en ny genre. Genom åren har Emil gjort flera uppmärksammade samarbeten, bland annat i form av duetter med Klara Söderberg, Melissa Horn och Ane Brun, och föreställningar med Nour El Refai och Mikael Wiehe.

Andra inslag under turnén är plantering av vårdträd och ”närodlade gästartister”. Emil förklarar:

– Skulle någon av mina kära kollegor vara i någon ort jag uppträder i, eller om våra turnévägar korsas, blir det säkert en och annan duett under sommaren, där ingen ska behöva flänga långt för att medverka. Och eftersom jag alltid tolkar saker så konkret, kommer också inslag av trädplantering ske längs vägen - jag växte upp med en affisch där det stod ”Även om jorden skulle gå under imorgon skulle jag fortfarande plantera ett träd idag”.

Till hösten följs cykelturnén upp med en tågturné som bjuder på en större föreställning i två akter med plats för fantastiska stråkmusiker, gäster, overheadapparater och allt annat fint och storslaget som inte får plats i en cykelkorg.


Emil Jensen – Än susar skogen, cykelturnén:

1 juli STOCKHOLM Sergels torg
2-3 juli MARIEFRED Kalkfest
4 juli GNESTA Vår Lokal
5 juli NYKÖPING Fåfängan
6 juli KATRINEHOLM ETC Solpark
8 juli SVÄRTINGE Skrikhult
9 juli LINKÖPING Naturlogi
10 juli ÅTVIDABERG Borkhult Lapphem
13 jul GAMLEBY Lofta Café
14 juli VÄSTERVIK Visfestivalen
16 juli LÅNGASJÖ Mundekulla
17 juli INGELSTAD Hembygdsgården
23 juli SKILLINGE Skillinge teater
28 juli TORUP Stenladan
30 juli LUND Stadsparken
31 juli SVALÖV Fridhems Folkhögskola

2 aug HELSINGBORG Sofiero Gård
4 aug VÅXTORP Vallåsens Värdshus
5 aug HALMSTAD Kafé Rotundan
6 aug VARBERG Svineriet
10 aug ÅSTÅL Åstol Rökeri
11 aug ORUST Slussens pensionat
12 aug GÖTEBORG Way Out West/Greentopia
13 aug MARIESTAD Lilla Björkö
15 aug ÖREBRO Kulturkvarteret
19 aug UPPSALA Parksnäckan
20 aug STOCKHOLM Vitabergsparken


Emil Jensen – Än susar skogen, föreställningen

26 okt STOCKHOLM Cirkus
29 okt MALMÖ Malmö Live

11 nov GÖTEBORG Stora Teatern
12 nov GÖTEBORG Stora Teatern
13 nov GÖTEBORG Stora Teatern
19 nov KRISTIANSTAD Kulturkvarteret
25 nov LUND Stadsteatern

1 dec ÖSTERSUND Storsjöteatern
2 dec UMEÅ Idunteatern
3 dec SUNDSVALL Sundsvalls Teater

Fler datum tillkommer. 

Genom åren har Emil prisats för sin ordkonst och musik, men också för det engagemang som genomsyrar hans texter och artisteri och inte lämnar någon oberörd. Senast fick han Karl Gerhard- priset för sina texter, Evert Taube-priset för sitt låtskrivande och han har fått flera miljöpriser och nominerats till Martin Luther King-priset för civilkurage. Han gör kåserier på söndagar i ”Godmorgon, världen” i Sveriges Radio P1 där han också hörs återkommande i ”Tankar för dagen”. Han har släppt åtta rosade album, fyra böcker och är sedan tidigare europamästare i Poetry Slam.

Ur motiveringen till Gustav Frödings lyrikpris:

”Bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk. Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid.”


Frågor om turnén:
press@unitedstage.se

Press:
Liza Berthelsen
070-224 40 63
liza@lizab.se

Källa

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad